Primarul Ilie Bolojan îi face pe tot mai mulţi orădeni cu locuri de parcare plătite la Primărie. Procesul de atribuire a locurilor de parcare pentru riverani, început în 2009, capătă acum tot mai multă amploare. 10% din încasările la parcările de domiciliu sunt daţi ulterior de Administraţia Imobiliară Oradea asociaţiilor de proprietari.
Sunt deja câteva mii de locuri de parcare atribuite riveranilor în diverse zone din Oradea. Procesul a început în Nufărul. Se pare că acest cartier va fi primul unde toate locurile de parcare, amenajate, trasate şi numerotate, vor fi atribuite riveranilor. Fiecare bloc primeşte un număr de locuri de parcare de la Primărie, însă în prima fază se atribuie sau se licitează, în funcţie de numărul de solicitanţi, doar câte un loc de parcare pe apartament. Apoi, dacă rămân locuri libere în zonă, se atribuie locuri de parcare şi pentru cel de-al doilea automobil/apartament.
Maşinile de transport marfă şi transport călători nu primesc locuri de parcare la domiciliu.Orădenii din cartierul Nufărul, şi nu numai ei, sunt cuprinşi de febra parcărilor la domiciliu. Mai multe asociaţii au atribuit deja parcări riveranilor, încă de anul trecut, printr-o procedură prevăzută în Regulamentul parcărilor de domiciliu, aprobat de Consiliul Local. Cei ce şi-au rezervat locuri de parcare (90 lei/an, 45 lei/semestru) şi-au vopsit numărul de înmatriculare pe spaţiul închiriat de la Primărie. Altele au urmat procedura şi au atribuit parcări riveranilor chiar în această perioadă, în colaborare cu reprezentanţii Primăriei.
Numere peste tot
Din păcate, nu există încă un model unic adoptat de municipalitate pentru aceste inscripţionări pe asfalt, astfel încât peisajul rutier din Nufărul I e acum destul de kitsch. Fiecare îşi vopseşte aşa cum ştie numărul de înmatriculare pe asfalt. Sunt şi unii care preferă alte culori decât albul. Ca, de exemplu, portocaliul. Aşa cum alţii îşi marchează teritoriul printr-o grafie vopsită de dimensiuni exagerat de mari. Prin contrast, pe strada Italiană din Rogerius există un singur model prin care riveranii şi-au identificat locurile de parcare: o plăcuţă albastră, montată pe bordură, care arată ce automobil parchează pe locul respectiv.
Directorul Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi, ar vrea să implementeze un model de acest gen unic în tot oraşul.
Documente necesare
Asociaţiile de proprietari au obligaţia să afişeze la uşile scărilor calendarul atribuirii parcărilor de domiciliu. Solicitanţii trebuie să fie obligatoriu domiciliaţi sau măcar rezidenţi pe raza asociaţiei de la care doresc un loc de parcare. De asemenea, trebuie să dovedească faptul că sunt proprietarii automobilului sau că au drept de folosinţă asupra lui, aşa cum e în cazul maşinilor de firmă. Cererea-tip poate fi cerută de la administratorul de asociaţie sau poate fi găsită pe site-ul Primăriei (www.oradea.ro). De asemenea, trebuie completată o declaraţie pe proprie răspundere, prin care solicitantul declară că nu a primit un loc de parcare la domiciliu în altă parte. La aceste documente, trebuie anexate copie după cartea de identitate şi copie după certificatul de înmatriculare (talonul) al maşinii. Cei ce nu sunt proprietarii maşinii trebuie să depună acte care să dovedească faptul că folosesc automobilul în mod legal, inclusiv prin adeverinţe de la persoana juridică ce deţine automobilul. Cei ce au avut garaje pe care municipalitatea le-a demolat ulterior, au gratuitate vreme de cinci ani pentru locul de parcare. La fel au şi cei cu handicap accentuat.
În prima fază, vor fi atribuite locuri de parcare pentru o singură maşină/apartament. Parcări de domiciliu sunt considerate acele locuri de parcare aflate pe o rază de 30 de metri de la bloc.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!