Lăzău a fost prezent la cursul desfășurat sub egida Agenției Uniunii Europene pentru Formare în Materie de Aplicare a Legii (CEPOL), în calitate de lector, alături de alţi lectori şi experți de la Institutul Naţional de Criminalistică din ţară, dar şi din Letonia, din cadrul FBI și eu-LISA.
FBI, la demo-ul lui Lăzău
„Lecţia” dată de orădeanul Florin Lăzău a fost însă una specială, care a făcut să se ţină minte şi la nivel de FBI nivelul ridicat de pregătire de la Serviciul criminalistic, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor, practic din România.
Şi asta pentru că, pe lângă prezentarea metodelor specifice de identificare criminalistică, subcomisarul de poliţie Lăzău a făcut cursanţilor şi experţilor prezenţi şi o demonstraţie practică specială, la care au asistat şi reprezentanţii FBI. Lăzău a realizat un portret robot, „jucând” roluri de martor – victimă – artist – criminalist – anchetator – suspect.
Atât cursanţii şi mai ales cei de la FBI au rămas impresionaţi de asemănarea izbitoare dintre compoziţia grafică şi „suspect, dar şi de timpul scurt in care a realizat schiţa de portret. Aceasta a fost gata, realizată şi explicată (în limba engleză!) în 30 – 45 de minute, adică în jumătate de timp cât s-ar realiza o astfel de schiţă, iar interesul a fost atât de mare încât cei de la FBI s-au ridicat în picioare să îl urmărească mai atent pe Lăzău. Toţi participanţii la lecţia orădeanului l-au recunoscut „la unison” pe „suspect” (cel care juca rolul de suspect) după portretul robot realizat.
Lăzău are scop clar
Prin modul special de susţinere a lecţiei, poliţistul Lăzău a vrut să redea cursanţilor şi celorlalţi experţi prezenţi ideea că factorul uman are întâietate şi deci, cu un instrumentar minim şi ieftin, se pot obţine rezultate remarcabile în acest domeniu.
Poliţistul a subliniat, prin schiţa realizată, că apropierea de martor sau victima e esenţială şi că, practic, pe coala de hârtie sunt rezultatele trăirilor şi convingerilor artistului, bazate pe informaţii acumulate, experienţă, fler, talent şi intuiţie – un factor de multe ori determinant în astfel de activităţi.
Prin expunerea lui, Florin Lăzău a transmis astfel şi ideea unei cărţi proprii recent publicată – aceea că arta criminalistică e o disciplină care nu e dominată de reguli şi proceduri. Ea vine din abilităţile artistului criminalist de a aşterne pe hârtie ceea ce martorul sau victima a perceput în momentul comiterii actului infracţional, explică Lăzău.
Orădeanul a fost efectiv aplaudat de întregul auditoriu, inclusiv de reprezentanţii FBI.
Astfel de cursuri, conferinţe şi workshopuri internaţionale, încă rare în România, sunt în măsură să facă în lume cunoscută această profesie specială, nobilă – de criminalist.
În plus, la acest gen de întâlniri se evaluează şi se evidenţiază practic valoarea din acest domeniu. Serviciul criminalistic al Poliţiei bihorene şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor reuşeşte astfel, prin Florin Lăzău, să îşi demonstreze performanţa, dotarea şi pregătirea – toate la acelaşi nivel cu cele mai prestigioase instituţii şi laboratoare criminalistice internaţionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!