La Muzeul Oraşului Oradea a fost vernisată vineri o expoziţie indedită, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Teatrul “Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Regina Maria Oradea, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea. Artistul sibian Alexandru Cînean a adus expoziţia de pictură „Faust: Vanity and Despair”, având ca şi curatori pe: prof. univ. dr. Jan de Maere, dr. Diana Ianc şi, dr. Alexandru Chituță.
Managerul Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, a ţinut să precizeze la vernisaj că este pe punctul de a depune dosarul pentru acreditare, Muzeul Naţional Brukenthal fiind muzeul care girează pentru activitatea colectivului orădean. Alexandru Chituţă, muzeograf al Muzeului Național Brukenthal, care este şi în Consiliul Ştiinţific al Muzeului Oraşului Oradea, consideră că este o bucurie că un artist contemporan este invitat să expună şi în muzeele naţionale, după ce, mult timp s-a perindat prin lumea întreagă.
Expoziţia „Faust: Vanity and Despair” a ajuns şi la Oradea, după ce a făcut un ocol prin Europa. După o serie de 20 de studii pregătitoare pe pânză, de dimensiuni 50×50, artistul a transpus personajele, ca o interogaţie asupra sufletului omenesc, pe pânze de dimensiuni mai mari, 120×120 cm. „Pentru că expoziţia este şi despre vanitate şi despre dispreţ, apropo de artă contemporană, vreau să salut lista celor mai gălăgioşi de la UAP care nu vin de obicei la expoziţiile colegilor lor, dar prin presă comentează”, a ţinut să puncteze Alexandru Chituţă.
„Totodată, trebuie să aduc mulţumiri unei persoane de calibru mondial, prof. univ. dr. Jan de Maere, foarte cunoscut în lume, care este şi el curatorul acestei expoziţii. Jan de Maere este unul dintre cei mai prestigioşi curatori şi profesori de artă flamandă din lume, lucrează foarte mult cu muzeul Luvru şi cu Național Gallery din Londra. A scris un material în catalogul acestei expoziţii, şi l-a chemat pe Alexandru să expună şi în Belgia. Expoziţia s-a întors de acolo de o lună de zile. Iată că şi numele acestei importante personalităţi a artei contemporane se leagă de Muzeul oraşului Oradea. Să ai o expoziţie curatoriată de Jan de Maere în România este destul de dificil, însă iată că se poate”.
Opera Faust a fost finalizată de Gothe la vârsta de 80 de ani, după o muncă de câteva decenii. „Vorbim despre un spectacol care te lasă cu gura căscată şi cu ochii mari, într-o fostă hală industrială, la Sibiu, pe care regizorul Silviu Purcărete a pus-o în scenă, cu sprijinul lui Constantin Chiriac, directorul teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Alexandru Cînean este în primul rând un artist ancorat în viaţa cetăţii. Şi participând de multe ori la acest spectacol inedit, a propus în primă fază câteva lucrări de dimensiuni mai mici, după care au apărut lucrările mai mari.
Alexandru Cînean ne invită la un spectacol al vieţii, la un spectacol al morţii. Dar cortina nu cade niciodată. Artistul ne aduce într-o ambianţă de dublu sens, pentru că veţi vedea că majoritatea lucrărilor se dedublează. Alexandru Cînean nu a făcut altceva decât să continue ceea ce teatrul antic a inspirat artiştii, aşa cum mai târziu teatrul japonez prin kabuki a inspirat pictorii din acea vreme. Iată că mai există piese de teatru care sunt atât de spectaculoase încât inspiră şi artiştii. Se vede cum un spectacol de teatru continuă şi într-o sală de expoziţie. Este un lucru inedit pentru România”, a mai spus Alexandru Chituţă.
Vernisajul s-a încheiat cu un moment emoţionant legat de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, prezent la eveniment. Alexandru Chituţă este la Oradea, aşa cum spune, prin „mâna Presfinţiei Sale”, şi la multe din expoziţiile prezentate de acesta episcopul a fost de faţă. Preasfinţia Sa continuă munca înaintaşilor şi susţine cultura, şi de curând a împlinit 25 de ani de episcopat. Motiv pentru care, Alexandru Chituţă a dorit să îi înmâneze un cadou promis de mult.
Crucea este un simbol al preotului. Însă episcopul are ca şi obiect sacerdotal engolpionul. În numele orădenilor, oameni ai culturii, în numele Muzeului Oraşului Oradea dar şi în numele său i-a înmânat un engolpion realizat în Atena, cu Maica Domnului pictată după Rafael, gest care l-a emoţionat deosebit pe episcop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!