Renovată în urmă cu doar cinci ani, faţada sediului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor de pe strada Libertăţii cedează. Deja are o plasă de protecţie montată pe faţadă! Motivul: ornamentele de pe faţada clădirii au început să cadă, punând în pericol trecătorii de pe trotuar. În lunile octombrie – noiembrie 2015, angajaţii DSP Bihor au început să recupereze de pe asfalt mai multe creneluri decorative căzute de la înălţime, amplasate între geamurile de la etaj şi şarpanta clădirii. Semn că lucrarea prezintă deficienţe serioase. Ulterior, în decembrie s-a luat decizia acoperirii cu plasă a etajului clădirii, ISU Crişana fiind informat de pericole, transmite directorul executiv al DSP, Daniela Rahotă.
Lucrare pe frig
Faţada clădirii fusese reabilitată de firma Selina în decurs de două luni, în octombrie – decembrie 2010, iar perioada de garanţie fusese fixată la 36 de luni. Aşadar, azi lucrarea este ieşită din garanţie. Ceea ce nu înseamnă că, la cinci ani după finalizarea lucrării, asemenea deficienţe majore sunt scuzabile. Selina a reabilitat clădirea pentru 1 milion de lei noi, iar ministrul Sănătăţii de atunci, bihoreanul Cseke Attila a fost cel care a inaugurat sediul reabilitat al DSP Bihor, care reuneşte toate departamentele Direcţiei. Contractul dintre Selina şi DSP Bihor fusese semnat când director al Direcţiei era Marius Pârcioagă.
„Lucrarea trebuia să ţină zece ani buni, dar s-a lucrat pe temperaturi scăzute. Finisarea s-a făcut iarna”, transmite Dan Porumb, de la Serviciul administrativ al DSP Bihor. Aceasta ar putea fi explicaţia pentru care adezivul folosit de constructor pentru a lipi oramentul de clădire a cedat. Porumb ne arată elementul decorativ greu de câteva kilograme, găsit în stradă. Este singurul care s-a păstrat intact, din cauză că a căzut cu tot cu o cantitate mare de glet. „Am ţinut forma ca să luăm mulajul. Pentru montarea lui s-a folosit adeziv pe bază de apă şi pulberi de calcar, dar a cedat din cauza dezagregării termice”, ne spune Porumb.
Directorul Daniela Rahotă susţine că DSP Bihor vrea să remedieze problemele, însă trebuie ca reparaţiile să fie aprobate de către Ministerul Sănătăţii. DSP are bani la dispoziţie, anul trecut realizând 1,3 milioane de lei venituri proprii. Dincolo de ornamentele căzute, clădirea prezintă mai multe crăpături pe faţadă ce au apărut nefiresc de repede.
Selina face şi Tribunalul
În timp ce clădirea DSP de pe strada Libertăţii este deja acoperită cu plasă, la câteva minute de mers pe jos, în Parcul Traian, firma Selina a dezvelit deja Palatul Justiţiei, aflat într-un stadiu avansat al lucrării de reabilitare. Tot compania patronată de Beniamin Rus este cea care a lucrat şi la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române. Acolo, contractul cu CJ Bihor a expirat, iar lucrarea nu a fost finalizată din cauza neînţelegerilor cu beneficiarul, în timpul mandatului lui Radu Ţîrle.
Contactat de JB săptămâna trecută în legătură cu problema de la sediul DSP, directorul general Selina, Călin Roman, a asigurat că firma pe care o conduce va formula un răspuns lămuritor. Răspuns care nu a mai venit până la publicarea acestui articol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!