Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A RomâniaUngaria, fiind finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de guvernele României și Ungariei. ”Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost reprezentat la întâlnirea cu publicul salontan de către co-scenaristul filmului, scriitorul Marin Malaicu Hondrari. „Parking” e un film romantic care prezintă povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi, care emigrează ilegal în Spania anului 2002.
Marin Malaicu Hondrari s-a născut într-o familie de agricultori la Sângeorz-Băi, apoi a locuit cinci ani în Spania, la Cordoba, între 2002 și 2007, unde a lucrat ca paznic, șofer, ajutor de grădinar, astfel a învățat limba și ia contact cu literatura în limba spaniolă, din care, mai târziu, va traduce scriitori importanți precum Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Enrique Nogueras și alții.
Marin Mălaicu Hondrari este un poet, prozator și traducător român și este autorul mai multor romane, printre care ‘‘Aproprierea’’, lansat în 2010, care a stat la baza scenariului filmului Parking.
Moderatorul acestei ediții este criticul si istoricul de film Valerian Sava. El prezintă filmele și va modera discuțiile cu invitații. A fost redactor fondator al revistei Cinema, sub direcţia lui Victor Iliu.În 1963 este distins cu Premiul pentru critică al Uniunii Cineaştilor si devine cadru didactic asociat la UNATC în anii ’90.
Valerian Sava este autorul Istoriei critice a filmului românesc contemporan, cu ‘‘o Retrospectivă de la începuturi’’ şi al volumelor ‘‘O istorie subiectivă a tranziţiei filmice’’ apărute la Editura Paralela 45. András Muhi este unul dintre producătorii filmului X – Scos din Sistem. Îl puteți întâlni sâmbătă, 24 august, la proiecția filmului.
András a absolvit universitatea Eötvös Loránd în 1980. După ce a fost jurist şi apoi director la compania siderurgică Csepel, în 2000 înfiinţează compania de producţie Inforg Studio. De atunci a lucrat ca producător, acumulând o filmografie de peste 25 de lungmetraje, 100 de scurtmetraje, 80 de documentare şi 15 animaţii. A produs filmul ‘‘On body and soul’’, regia Ildikó Enyedi, care a obținut Ursul de Aur la Berlin în 2017 și a fost nominalizat la Oscar, și filmul ‘‘Black Brush’’.
Multe din filmele produse de el au fost selectate la festivaluri prestigioase de pe întreg globul.Probabil curiozitatea publicului va fi stârnită la maxim duminică atunci când îl veți întâlni chiar pe adevaratul “bandit Whisky”: Attila Ambrus ! La sfârşitul anilor 80 şi începutul anilor90, Attila Ambrus, născut la Miercurea Ciuc, devenea un erou popular ca spărgător de bănci. Renumitul regizor Nimród Antal i-a transpus în film povestea, lucrând îndeaproape cu Attila care a fost eliberat în 2012, după 12 ani de închisoare.
„Festivalul este deschis publicului larg și va fi un prilej de descoperire și comunicare a celor două cinematografii. În fiecare seară, vor fi prezenți invitați speciali, regizori, actori sau producători ai filmelor, care vor discuta cu publicul după proiecție”, spune Marian Crișan.
Proiectul estefinanțat prin Proiectul Cooperare culturală între cetățenii din zona transfrontalieră Salonta-Gyula (Co-Cultured ROHU-280), proiect inițiat de către Municipiul Salonta, în calitate de Partener Lider, în parteneriat cu orașul Gyula din Ungaria.
Program
Sâmbătă
19:45 – X/Scos din Sistem Invitat: András Muhi (producător)
22:30 – 6,9 pe Scara Richter
Duminică
19:45 –Banditul Whisky Invitat: Attila Ambrus
22:30 – Câinele Japonez
Intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!