În urmă cu trei săptămâni, o femeie din judeţ, însărcinată cu al nouălea copil, şi-a pierdut bebeluşul la nastere. Femeia are acasă circa 4 – 5 copii, a făcut şi mai multe raclaje, iar în 28 februarie s-a prezentat la ora 7:30 la Maternitate pentru a naste. Nimeni însă, se pare, nu a observat că gravida avea leziuni la nivelul uterului, până în jurul orei 20:00 când s-a decis cezariană de urgenţă pentru a salva mama şi fătul. Mama a supravieţuit, dar a suferit ruptură de uter, dar fătul, cu 3.500 grame, a decedat.
Dispută
În urma dramei, prof. dr. Doru Crăiuţ a făcut o sesizare la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, care a fost trimisă şi ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.
Marţi, 15 martie, prof. Crăiuţ a relatat subiectul într-o conferinţă de presă a PSD, declarând că această dramă vine ca urmare a faptului că de la sfârşitul anului trecut, nimeni nu mai răspunde de sala de nasteri, iar deciziile privitoare la cazurile de urgenţă nu prea are cine să le ia şi oricum se iau prea târziu. În decembrie 2010, fostul manager Liana Antal a fost destituită şi din funcţia de coordonator al activităţii medicale la sala de nastere şi nimeni nu a fost numit în locul ei. Conducerea Maternitatii a lăsat problemele de la sala de nastere în seama directorului medical, dar conform unora dintre medici, legislaţia ar permite directorului medical doar grija sălii de nastere pe linie administrativă.
Dr. Antal a trimis o sesizare în acest sens la Ministerul Sănătăţii şi reprezentanţii acestuia i-ar fi dat câştig de cauză, spune reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă. Cu toate acestea, nu s-a revenit asupra deciziei, iar la sala de nasteri nu e niciun responsabil anume.
Versiuni
Managerul Maternitatii, Gavrilă Grebenişan, a pasat întrebările JB despre caz către fostul director medical, dr. Traian Mureşan şi către cel actual – dr. Petru Chitulea.
Dr. Mureşan însă nu a putut fi marti contactat telefonic şi de altfel el şi-a pierdut postul de director medical în urmă cu doar câteva zile, fiindcă probabil nu a mai dorit să se prezinte la concurs.
Dr. Petru Chitulea a declarat pentru JB că acesta este de fapt un caz fericit pentru că femeia a fost salvată, trăieşte şi poate să îşi crească ceilalţi copii. Dr. Chitulea a spus că ruptura de uter este un accident imprevizibil, întâlnit la femeile multipare (cu mulţi copii). În plus, dr. Chitulea spune că femeia nu a fost monitorizată în timpul sarcinii de niciun medic şi probabil era nevitaminizată şi prost hrănită. Prin urmare, a spus dr. Chitulea, acest caz a fost de fapt un succes.
Viceprimarul Gheorghe Carp a declarat, la fel, că s-a intervenit prompt, dar că din nefericire, rupturile de uter sunt imprevizibile.
Anchetă
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă (membru PD), a declarat că pentru a nu fi acuzat că ar avea vreun interes inclusiv politic în Maternitatea condusă de liberali, a transmis sesizarea la Ministerul Sănătăţii şi se pare, dr. Arafat va trimite o comisie de la Bucureşti pentru anchetarea cazului.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!