Potrivit noii legi a farmaciei, niciun ln lanţ de farmacii nu va mai putea cumpăra alte unităţi, decât dacă are acţionar majoritar farmaciştii.
„În acest fel, vom readuce farmacia în mâinile farmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unităţii respective”, a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Cseke a explicat că fiecare farmacie ce se va înfiinţa va trebui să funcţioneze ca o societate comercială în care farmacistul este asociat unic sau în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni. În acest fel, ministrul vrea că farmacia românească să funcţioneze din „perspectivă profesională”, nu doar din cea a profitului, aşa cum se întâmplă azi cu patronii de farmacii, care nu sunt farmacişti.
În plus, farmacistul-şef care conduce o unitate de profil va putea deţine în continuare această funcţie doar dacă are şi experienţă de cel puţin doi ani de profesie, nu doar certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România.
Preşedintele Colegiul Farmaciştilor Bihor, Eugenia Hamza, a declarat că apreciază această modificare, dar speră să nu apară alte „codiţe” anexate legii care să îngrădească din nou această regulă iniţiată de ministrul Cseke. În plus, Hamza spune că poate această lege vine prea târziu, întrucât ţara e împânzită deja de lanţuri farmaceutice, iar răspândirea farmaciilor în teritoriu nu a ţinut cont de numărul de locuitori. Aşa se face că la această oră, centrele din municipii sunt pline de farmacii în timp ce cartierele mărginaşe sau multe sate din Bihor şi din celelalte judeţe nu dispun de nicio farmacie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!