Operatorii economici din sectorul alimentar ar putea fi obligați să se înregistreze la Ministerul Agriculturii.
În felul acesta, MADR îi va monitoriza și va reuși să depisteze la timp alimentele contrafăcute sau cele cu aditivi care sunt o amenințare pentru sănătatea populației.
În ultimii ani se constată o scădere a încrederii populației în calitățile nutriționale ale produselor alimentare existente pe piață, determinată și de anumite practici ale unor operatori economici de substituire sau diminuare a unor ingrediente primare, prin înlocuirea unor ingrediente valoroase din punct de vedere nutrițional, cu unele mai ieftine, cu adaosuri de aditivi pentru mascarea unor defecte, cu utilizarea de ingrediente și aditivi alimentari în doze mai mari decât cele recomandate sau comercializarea unui produs de imitație, în locul celui original, argumentează MADR intenția sa de modificare a Ordonanţei de Urgenţă 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor.
De respectat
Alimentele produse de către operatorii economici în vederea comercializării, trebuie să respecte compoziţia şi calitatea declarate în documente specifice, astfel încât să nu constituie un pericol pentru organismul uman, din punct de vedere fizic, chimic, microbiologic, toxicologic, parazitologic sau al nivelului de radioactivitate şi să nu afecteze interesul economic al consumatorilor.
MADR se angajează ca, în termen de 90 de zile de la data publicării ordonanței cu modificările propuse, să elaboreze norme metodologice, aprobate prin hotărâre a Guvernului, privind înregistrarea și monitorizarea operatorilor economici din sectorul alimentar, realizarea controlului compoziției și calității alimentelor atestate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la operatorii economici care produc și depozitează alimente, control efectuat de către reprezentanţii împuterniciţi ai acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!