Reprezentanţii IMM-urilor sunt de acord cu mărirea salariilor, dar în etape. Pe de altă parte reprezentanţii micilor patroni sunt împotriva plăţilor compensatorii din bugetul şomajului.
În data de 21.04.2016 a avut loc şedinţa „Comisiei pentru dezvoltare economică, competitivitate şi mediu de afaceri”, cu tema „Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru completarea anexei la Ordonanţa de Urgenţă nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum şi alte măsuri”.
„Azivul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a fost nefavorabil din două motive. CNIPMMR nu este împotriva plăţilor compensatorii, ci împotriva punerii acestor plăţi compensatorii în sarcina bugetului de şomaj şi a tratementului inegal al salariaţilor disponibilizaţi. În al doilea rând, pentru disponibilizările din sectorul privat nu se acordă nici o compensare suplimentară, cu excepţia ajutorului de şomaj. Compensarea trebuie să fie suportată din bugetul companiilor”, ne-a informat Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al CNIPMMR.
Ce susţine CNIPMMR
Reprezentanţii micilor patroni sunt de acord cu mărirea salariilor, dar aceasta să se facă în etape, iar în prima etapă să fie mărite salariile debutanţilor. Aceştia susţin că legea salarizării trebuie să aibă în vedere responsabilitatea şi precauţia fiscal bugetară. „Sa nu depăşim ţintele de deficit şi să arătăm clar de unde vin fondurile. Să nu periclităm relaxarea fiscală, realizată de la 01.01.2016 şi nici măsurile care vor intra la 1 ianuarie 2017 (taxa pe stâlp)”, susţine Ioan Mintaş.
CNIPMMR este de părere că salariile trebuie corelate cu economia reală, iar tinerii trebuie convinşi că nu este mai mai interesant de muncit la stat decât în privat. Pe de altă parte, patronatele cred că este necesară introducerea de indicatori de performanţă, iar fondurile europene trebuie startate pentru că pot reprezenta o bază pentru formare, subvenţii, etc.
„Vom desemna reprezentanţii noştri în grupul de lucru tehnic pentru a defini o lege echitabilă”, conchide Ioan Mintaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!