Deci, manevrarea lor va fi condiţionată de posesia unui permis de conducere, indiferent câţi cai putere/kilowaţi posedă.
Mini-carurile erau folosite şi de adolescenţi cu vârsta sub 18 ani dar şi de şoferi adulţi, rămaşi fără permis în urma comiterii unor accidente rutiere grave. Noul Cod Rutier va impune, începând din 19 ianuarie, deţinerea unui permis de conducere pentru toate autovehiculele puse în circulaţie pe drumuri publice.
Creşte şi vârsta
De asemenea, se ridică şi vârsta la care pot fi dobândite anumite permise de conducere. Pentru autovehicule uşoare (mopede, scutere, micro-caruri, ATV-uri) va trebui permisul de tip AM, care va putea fi obţinut de la vârsta de 16 ani. La fel şi pentru categoriile A1 (motoretă cu o putere de maximum 125 cc/11 kw şi un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg) şi B1.
Vârsta pentru obţinerea categoriei A (motocicletă) creşte de la 18 la 20 de ani împliniţi, dacă persoana are o experienţă de cel puţin doi ani în conducerea motocicletelor din categoria A2 (o putere de maximum 35 kw şi un raport putere/greutate de 0,2 kw/kg) sau 24 de ani împliniţi.
Pentru categoriile C, E, D1, D1E (camion, autobuz, microbuz) vârsta obţinerii permisului creşte de la 18 la 21 de ani.
Alte vârste minime: a) 18 ani împliniţi, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E şi Tr; b) 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor din categoria A; c) 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb şi Tv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!