Comisia de Relaţii Internaţionale şi Interne a transmis joi o informare despre subiectele discutate în şedinţa Senatului Universităţii din Oradea din 26 mai.
Pentru sesiunile de admitere din iulie şi septembrie, oferta Universităţii însumează 10.043 locuri, din care vor fi finanţate de la bugetul de stat 1600 pentru studii de licenţă plus 750 pentru ciclul de masterat. În şedinţa de luni,
Senatul a aprobat luni propunerea de împărţire între facultăţi a celor 1.600 de locuri fără taxă pentru admiterea 2014, repartiţia fiind similară, în procent de 90%, cu cea de anul trecut.
Minim 20 de studenţi
Membrii Senatului universitar au mai aprobat numărul minim al studenţilor pentru un program de studiu. Astfel, la debutul programelor de studii universitare de licenţă cu predare în limba română, un program dintr-un domeniu trebuie să aibă minimum 20 de studenţi. Dacă în acelaşi domeniu se organizează admitere pentru mai multe programe de studiu, celelalte trebuie să aibă cel puţin 25 de studenţi fiecare. Prezent la şedinţa Senatului, rectorul Constantin Bungău a precizat că un program de studiu nu poate funcţiona în anul II sub 15 studenţi. Programele de studii cu predare în limba engleză precum şi cele de master în limba română şi engleză pot debuta doar cu un minim de 15 studenţi.
Taxe versus abandon
„Majorarea taxelor de studii şi nu numai pentru anul universitar 2014-2015 a fost aprobată de Senatului UO după dezbateri nelipsite de tensiuni. Analiza a evidenţiat faptul că o seamă de facultăţi, deşi înregistrează deficit, motivând că majorarea reprezintă un serios motiv de abandon şcolar, nu au propus actualizarea taxelor faţă de anul precedent, cu indicele de creştere a inflaţiei”, a mai comunicat Lia Pop, din partea Senatului.
În cele mai multe facultăţi însă s-a decis majorarea taxelor cu aproximativ 5%, echivalentul estimat al ratei inflaţiei în 2014-2015, excepţie făcând Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde creşterile sunt sensibil mai mari. „Actualizarea este necesară – rezultă din concluziile analizei întreprinse – deoarece toate elementele de cost ce trebuie acoperite din taxe (salarii, cheltuieli materiale, regie etc.) s-au majorat în ultimii ani cu cel puţin rata inflaţiei”, conchide Lia Pop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!