Distribuţia laptelui şi a cornului în şcolile din Bihor va începe abia în luna octombrie, deoarece licitaţia organizată de Consiliul Judeţean este în întârziere. Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui Cornel Popa, spune că procedura întârzie ca urmare a observaţiilor la caietul de sarcini, avute de evalutatorii de la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP). „Dacă este contestată licitaţia şi se prelungeşte două luni, să zicem, se poate face pe atribuire directă, pentru o perioadă limitată”, declară Carţiş. De altfel, anul trecut s-a întâmplat la fel, CJ Bihor desemnând firme care să ducă produsele în şcoli, în septembrie şi octombrie, prin atribuire directă.
Laptele şi cornul vor ajunge cu întârziere în şcolile bihorene şi în acest an. În 2013, tot din cauza întârzierilor repetate în concretizarea licitaţiei, în urma unor negocieri directe, Consiliul Judeţean a încheiat contracte cu trei firme pentru lapte şi cu cinci, pentru cornuri. Anul acesta, în primele două săptămâni, elevii vor fi privaţi de lapte şi corn, iar dacă licitaţia întârzie să-şi găsească câştigătorii, se va proceda în maniera de anul trecut. „Oricum, cele 180 de zile nu acoperă întreg anul şcolar”, ne spune Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui Cornel Popa. Carţiş se referă la cele 180 stabilite de lege ca fiind perioada maximă pe care se pot încheia contracte cu furnizorii produselor.
CJ se disculpă
Horia Carţiş dezvinovăţeşte CJ Bihor pentru întârziere, afirmând că Executivul judeţean a început procedura de licitaţie la „sfârşitul lunii iulie, începutul lui august” . „Noi am început procedurile din timp. Am început cu o lună înainte, ca să fie acoperitor. Dar au fost fost observaţii din partea ANRMAP”, transmite Carţiş. La observaţia redactorului JB, cum că este vorba , practic, despre aceeaşi licitaţie ca şi anul trecut şi, aşadar, lucrurile trebuiau să meargă rapid, omul preşedintelui Popa a răspuns astfel: „Cei care verifică, evaluatorii ANRMAP, sunt alţii. Dacă nu le place o virgulă sau un cuvânt, pot emite observaţii. Nu e o procedură standardizată, ci una generală, în care fiecare evaluator are înţelegerea lui asupra unei fraze sau bucăţi din fraze”, susţine comunicatorul CJ Bihor.
Rezultatul licitaţiei va fi public abia la începutul lunii octombrie, transmite Carţiş. Iar dacă licitaţia va fi contestată şi lucrurile se vor tărăgăna şi mai mult, se vor încheia contracte prin negociere directă, la fel ca anul trecut. Între timp, licitaţia pentru programul de distribuţie a merelor în şcoli este abia la început. Iar anul trecut câştigătorul a fost desemnat ulterior celor pentru programul lapte-corn. Însă, programul pentru mere acoperă şi mai puţin decât cel pentru lapte-corn. Adică doar circa jumătate din anul şcolar. Aceste programe pentru gustări în timpul şcolii sunt destinate pentru circa 62.000 de copii în judeţul Bihor.
La fel ca anul trecut, judeţul a fost zonat şi acum de către Consiliul Judeţean, pentru ca mai mulţi distribuitori să ducă produsele în şcoli. Pentru anul şcolar 2013 – 2014, câştigători pentru lapte au fost SC Zărand Lactate, SC Simultan SRL şi SC Derpan SRL, în timp ce pentru produsele de panificaţie, au primit contracte SC Media Pop Art SRL, SC Sal Pan SRL, SC Derpan SRL, SC Fantti Huizen SRL şi SC Dorbob SRL. Adică exact aceleaşi firme cărora li s-au încredinţat contracte prin încredinţare directă, înainte să fie finalizată licitaţia!
Probleme cu produsele
Întrebat dacă au fost probleme cu produsele livrate în anul şcolar precedent, Horia Carţiş a dat câteva exemple: „Probleme există în fiecare an, dar nu sunt probleme majore. Spre exemplu, la lapte, un lot în care nu a fost bine lipita cutia de lapte şi laptele a fost, practic, compromis. La aceeaşi manieră, şi cu cornurile. S-a întâmplat că ambalajele au luat aer. Dar nu au fost lucruri grave”. Cum licitaţia ţinută de către CJ este una naţională, oricine poate participa, de oriunde din ţară. Iar producătorii locali nu au niciun avantaj. Dimpotrivă, neavând mari producători în Bihor, cel puţin pe partea de lactate, câştigă cei din alte părţi, cu capacitate de producţie mult mai mare şi, deci, un preţ mai mic. Cu toate că produsele vin de la sute de kilometri distanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!