Conform reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) surplusul de apă rezultat din topirea zăpezilor care va ajunge în cursurile de apă va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare. În prezent acestea au un volum minim de apă stocat. Probleme se pot crea pe cursurile de ape mici şi mijlocii.
„Dacă se vor păstra minimele negative în timpul nopţii, zăpada nu se va topi brusc. De asemenea, dacă nu vor apărea precipitaţii lichide mai mari de 20l/mp, nu ne aşteptăm la fenomene deosebit de periculoase, pentru urmatoarele 7-10 zile”, a precizat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.
Specialiştii spun că în zonele de câmpie, este posibil să apară fenomenul de băltire, de aceea, este util ca autorităţile locale şi populaţia să ia măsurile necesare de îndepărtarea a zăpezii din zona caselor, să cureţe şanţurile şi rigolele pentru a face traseu zăpezii spre cursurile de apă.
Pentru următoarele 7-10 zile, nu există pericol de inundaţii pe cursurile de apă din judeţul Bihor. Conform reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă (ABA), surplusul de apă rezultat din topirea zăpezilor care va ajunge în cursurile de apă va fi preluat fără probleme în lacurile de acumulare, în prezent acestea având un volum minim de apă stocat.
„Dacă se vor păstra minimele negative în timpul nopţii, zăpada nu se va topi brusc. De asemenea, dacă nu vor apărea precipitaţii lichide mai mari de 20l/mp, nu ne aşteptăm la fenomene deosebit de periculoase, pentru următoarele 7-10 zile”, a precizat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.
Specialiştii spun că în zonele de câmpie, este posibil să apară fenomenul de băltire, de aceea, este util ca autorităţile locale şi populaţia să ia măsurile necesare de îndepărtare a zăpezii din zona caselor, să cureţe şanţurile şi rigolele pentru a face traseu zăpezii spre cursurile de apă. „Problemele mici pot crea probleme mari, de aceea este mai bine să fim pregătiţi”, a concluzionat directorul ABA Crişuri.
Asistenţă
ABA Crişuri a oferit asistenţă tehnică tuturor primăriilor în vederea actualizării planului local de apărare împotriva inundaţiilor, a suplimentat stocul de materiale pentru apărare în caz de inundaţii şi monitorizează zilnic debitele cursurilor de apă.
Potrivit legii, primarii au responsabilitatea pentru prevenirea şi eliminarea oricărei situaţii de obturare a secţiunii de curgere a cursurilor de apă. „În acest sens fac un apel către autorităţile locale să fructifice acest interval de timp prin începerea acţiunilor prevăzute în planurile locale de apărare şi mă refer aici la degajarea şi decolmatarea şanţurilor, rigolelor, canalelor astfel încât să fie evitată producerea de inundaţii pe raza localităţilor unde sunt prezente cantităţi însemnate de zăpadă. De asemenea, îndrept acest apel şi către polulaţia din zonele care au înregistrat căderi semnificative de zăpadă”, spune Pasztor Santor.
Conform prognozei meteo pentru următoarea săptămână, nu se vor produce modificări importante în evoluţia vremii, drept urmare evoluţia hidrologică se va caracteriza printr-o creştere uşoară a debitelor provenită din topirea stratului de zăpadă şi subţierea grosimii gheţii existente pe râuri.
Evoluţia hidrologică ar putea suporta modificări considerabile doar în măsura în care, concomitent s-ar înregistra temperaturi de peste +10 C şi precipitaţii lichide de 20l/mp.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!