„Am văzut cu ochii mei actul de proprietate, însă a fost distrus înainte să apuc să intru în posesia lui. M-am convins că sunt interese prea mari pentru a-mi fi eliberat de la Arhivele din Deva. Însă cred că poate exista o copie în Ungaria, şi mă voi lupta să o obţin”, şi-a anunţat luni Cosma noua strategie.
Iar cum Ungaria s-a arătat, şi la nivel guvernamental şi la nivelul societăţii civile, împotriva proiectului de minerit cu cianuri la Rosia Montana, nu e exclus ca orădeanul să-şi câştige aliaţi nesperaţi în ţara vecină. Aceasta şi măcar pentru că orădeanul a declarat război public companiei lui Frank Timiş, cel care vrea să exploateze aur, argint şi alte metale foarte rare la Roşia Montană.
Ori avizul dat de Parlamentul European, în mai 2010, contra mineritului cu cianuri nu a fost însuşit de Comisia Europeană.
Astfel, în iulie 2010, Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, afirma că s-a analizat recomandarea PE privind interzicerea totală a cianurii în minerit. Dar Comisia Europeană a ajuns la concluzia că măsura nu este justificată.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!