Cu siguranţă că Oradea anului 2010 poate să ofere surprize oricărui optimist convins că trăieşte într-un oraş civilizat. Desigur că deficienţe se găsesc şi în marile metropole ale lumii, însă întotdeauna necazul cel mai mare e cel de la persoana I. Nerezolvarea unor probleme la timpul lor, atrage, de cele mai multe ori, consecinţe nefaste mai târziu. E cazul orădenilor ce locuiesc vizavi de Aeroport, peste drum de fosta Staţiune de Cercetare Agricolă.
Zeci de apartamente aveau o relaţie contractuală cu Electrica cel puţin ciudată. Factura se emitea pe un singur abonat, ce plătea în numele tuturor! Restanţele cronice şi dificultatea de a aduna banii l-au determinat pe Alexandru Nyiri să-şi rezilieze contractul cu Electrica şi, astfel, să-i lase fără curent pe toţi vecinii săi.
Situaţie insuportabilă în rândul celor circa 50 de familii ce locuiesc în Calea Aradului, în imediata proximitate a fostei Staţiuni de Cercetare Agricolă, aflată azi în proprietatea Patrol SA.
Solicitaţi de către riverana Bărar Erzsebet, am ajuns la faţa locului pentru a vedea că de mai bine de două săptămâni oamenii trăiesc precum în Evul Mediu: fără energie electrică şi fără apă caldă. Curent nu au din cauza unei situaţii cel puţin ciudate ce a generat datorii în cascadă, iar lipsa apei calde e consecinţa directă a întreruperii furnizării agentului electric. Aceasta deoarece apa e extrasă printr-o fântână cu turn, alimentată cu energie electrică. Şi cum fântâna e pe teren privat, s-ar putea să nu mai aibă apă deloc, în viitorul apropiat!
Unul pentru toţi
În apropierea fostei Staţiuni Agricole sunt câteva blocuri ce au aparţinut cândva Staţiunii şi care între timp au fost cumpărate de către chiriaşi. De asemenea, mai e un cămin de nefamilişti, vândut recent de Finanţe unei persoane fizice. Finalmente, se mai regăsesc şi câteva case…
Halucinant e însă faptul că în numele tuturor acestor riverani – peste 100 de persoane – un singur proprietar are încheiat contract cu Electrica. Alexandru Nyiri, pentru vecinii săi „Sanyi”, e omul pe numele căruia Electrica trimite factura pentru toţi cei ce locuiau în zonă! Neobişnuita situaţie e consecinţa directă a faptului că iniţial spaţiile de locuit fuseseră construite pentru a deservi personalul Staţiunii de Cercetare, iar curentul electric era livrat în sistem uzinal: adică era menit să livreze energie Staţiunii şi, prin extensie, şi către locuinţele din apropiere.
Deşi Staţiunea s-a privatizat cu destui ani în urmă, iar o parte dintre chiriaşi şi-au cumpărat locuinţele, relaţiile contractuale cu Electrica au rămas neschimbate pe fond. Compania de electricitate emitea o singură factură, iar Alexandru Nyiri era îndeajuns de curajos să-şi asume colectarea sumelor datorate, de la vecini. Chit că, din cauza sistemului de livrare ce a rămas uzinal, tarifele la energia electrică sunt duble faţă de oraş, conform spuselor oamenilor.
Problemele au început să apară anul trecut, când riveranii s-au trezit cu datorii de circa 200 milioane de lei vechi faţă de Electrica. Diferenţa de bani survenea între sumele adunate de la oameni în urma citirii individuale a contoarelor din apartamente şi energia consumată ce figura pe contorul principal de la punctul de transformare electrică din zonă. Firmele din zonă (Patrol, Doruleţ) au reuşit să evite asemenea situaţii, încheiând la timp contracte individuale cu Electrica.
Particularii au întârziat cu iniţierea acestui proces de racordare individuală la Electrica – deloc ieftin, de altfel – astfel încât problemele o dată apărute, ele s-au cronicizat.
Deşi datoria veche a fost stinsă în aproximativ jumătate de an, în ianuarie a.c., iată că între timp a apărut o altă sumă restantă, de 6.600 lei noi. Presat de Electrica să achite restanţa integral, Nyiri – omul pe numele căruia veneau facturile în mod regulat – a renunţat să se mai roage de vecinii săi şi şi-a reziliat contractul cu Electrica! Astfel s-a ajuns ca toţi cei ce locuiesc în zonă să rămână fără curent electric şi fără apă caldă deja de mai bine de două săptămâni şi să suporte toate consecinţele acestui neajuns.
Acuze
Pe fondul acestei situaţii, oamenii erau ieri nervoşi, astfel încât reprezentantul Electrica, Florian Pop, a trebuit să dea dovadă de diplomaţie şi tact la faţa locului. Pop a fost întrebat cum se poate rezolva situaţia, în ce condiţii va relua Electrica furnizarea agentului electric şi ce trebuie să facă oamenii pentru a fi racordaţi individual la electricitate. Florian Pop le-a cerut oamenilor să vorbească cu Nyiri pentru a-l convinge să-şi reînnoade contractul cu Electrica, iar pentru racordarea individuală le-a cerut să-şi achite datoriile. Măcar cele vechi.
Riveranii s-au arătat extrem de iritaţi şi de lucrările premergătoare racordării individuale, efectuate de o firmă la care lucrează un vecin de-al lor şi care le-ar fi cerut 1.000 RON/locuinţă pentru montarea unor tablouri, aducerea unor stâlpi de electricitate şi aducerea firelor în apartament. Pop nu le-a putut da un răspuns la această problemă, transmiţându-le că, în mod normal, în astfel de situaţii are loc o negociere între beneficiari şi firma executantă. Negocieri care, după spusele celor de faţă, nu ar fi avut loc niciodată.
Nu a fost uitată nici capra vecinului. Cum căminul de nefamilişti din zonă, ocupat de chiriaşi, a fost achiziţionat recent de o persoană fizică de la Finanţe, aceasta a cerut către Electrica furnizarea de curent electric pentru o organizare de şantier, necesară amenajării uni atelier auto în zonă. Astfel, şi căminul de nefamilişti va fi racordat iarăşi la energia electrică. Desigur că această posibilitate nu putea fi pe gustul celorlalţi vecini. Nu au lipsit acuzele şi bănuielile reciproce, iar la ora la care Jb a părăsit „frontul”, vecinii încă se îndemnau unii pe alţii să plătească şi/sau să se întâlnească într-o adunare generală, pentru a se şti cu exactitate care sunt cei ce nu plătesc şi, astfel, i-au adus într-o situaţie exasperată şi pe vecinii lor buni-platnici.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!