Astfel, în acest început de an școlar, din cele 825 de unități școlare și preșcolare, 700 (85%) au obținut ASF, iar 100 nu. Față de anul trecut situația a suferit o ușoară îmbunătățire, având în vedere că la începutul anului școlar 2014-2015, aproape 200 de unităţi de învăţământ din Bihor au rămas fără autorizaţie sanitară de funcţionare.
La majoritatea unităților de învățământ controlate și care nu au ASF, insepectorii au constatat că latrinele sunt în curte, situație care predomină de ani buni de zile la multe din școlile sau grădinițe din mediul rural, iar primăriile dau din umeri că nu au bani. „E adevărat în satul Vășad copiii merg la grădiniță în cele două săli de clasă amenajate pentru ei la căminul cultural din localitate. Acolo au totate condițiile. Grădinița din Vășad se află în stare avansată de degradare și nu se pot duce acolo. Primăria nu are bani să renoveze grădinița din Vășad”, ne-a declarat Nagy Istvan, primarul comunei Curtuișeni. La controlul reprezentanților DSP în comuna Abram elevii de la grădiniță își desfășurau activitatea la comun cu elevii claselor 1-4. „Nu este adevărat. Eu am vorbit cu directorul și mi-a spus că la noi nu există probleme de genul ăsta. Noi avem autorizație sanitară de funcționare”, a precizat Gabriel Octavian Nuțaș, primarul comunei Abram.
Primarii nu au bani
La alte școli și grădinițe chiar dacă există grupuri sanitare, acestea nu sunt conforme în vederea obținerii ASF. Lipsa rețelei de apă, clădiri deteriorate din cauza intemperiilor, sobe stricate. În zona Aleșd 28 de grădinițe și școli au latrinele în curte sau grupurile sanitare sunt neadecvate. În localitățile din zona Salonta la 10 unități, anexele sanitare sunt neconforme, iar alte două școli și grădinițe sunt probleme cu sobele metalice. Din 9 unități școlare și preșcolare controlate, din zona Marghita, 7 nu au ASF de mai mulți și funcționează bine merci. Cinci unități de învățământ din zona Valea lui Mihai au probleme cu anexele sanitare și cu rețeaua de scurgere a apei uzate. În zona Beiuș și Ștei, la cele 37 de unități controlate, majoritatea nu au ASF din cauza grupurilor sanitare și a lipsei apei curente. În Oradea, la Liceul de Artă, datorită insuficienței spațiilor de învățământ și lipsei lucrărilor de reabilitare, inspectorii DSP nu i-a dat ASF.
Dacă an de an primăriile invocă lipsa fondurilor pentru investiţii, medicii atrag atenția și îi avertizează pe cei responsabili că lipsa condițiilor minime de igineă duc la îmbolnăvirea gravă a copiilor. Conform medicilor lipsa condițiilor minime de igienă în școli pot să ducă la apariţia hepatitei, a bolilor cu infecții contagioase și răspândirea virușilor în rândul copiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!