Veşti proaste pentru persoanele care s-au obişnuit cu ajutorul social. Acesta va fi pierdut dacă beneficiarul refuză o singură dată un loc de muncă.
Camera Deputaţilor a doptat săptămâna trecută un proiect de lege în acest sens, care mai are nevoie doar de promulgarea preşedintelui. Ajutorul social se poate pierde şi în cazul în care asistatul social refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională.
În prezent, Legea nr. 416/2001 prevede că ajutorul social va fi sistat timp de şase luni în cazul unui refuz repetat de trei ori al unui loc de muncă sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională. În cazul unui singur refuz, în prezent, plata ajutorului doar se suspendă.
Proiectul mai prevede că, în cazul pierderii dreptului la ajutor social, familia ori persoana în cauză poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.
În folosul comunităţii
În proiectul de act normativ se mai prevede că pentru sumele pe care un asistat social le primeşte ca ajutor, una sau mai multe persoane din familie, majore şi apte de muncă, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Norma de lucru va fi stabilită raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară. De asemenea, se stipulează că vor fi respectate normele de securitate şi igienă a muncii.
Dreptul la ajutor social mai încetează şi în cazul în care se constată, ca urmare a unei verificări, că familia sau persoana asistată a realizat venituri din alte surse, care nu au fost declarate de titular.
Proiectul de lege exemplifică activităţile care pot fi desfăşurate de asistaţii social ca muncă în folosul comunităţii.
Dintre acestea amintim: lucrări de salubrizare sau de întreţinere spaţii verzi; lucrări de salubrizare şi întreţinere obiective publice; activităţi de sprijinire a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, pe baza recomandărilor acestora; alte activităţi specifice stabilite prin hotărâre a consiliului local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!