Baciul Ion Moldovan anunţă Zilele Revistei Familia (ZRF) cu ton de şagă. „«Familia» noastră continuă să-şi ţină Zilele. În acest an, pe care cu greu îl putem numi de graţie, am ajuns la a XXII-a ediţie. Nu-i un număr solemn, dar e unul real (de ediţii). Ca istorie literară, pro domo, se împlinesc 105 ani de la moartea patronului nostru, Iosif Vulcan. Ne-ar face o bucurie pură şi simplă să poţi fi cu noi la întâlnirea de la Oradea în octombrie, 18-20”, invită directorul Ion Moldovan la ZRF 22 pe oricine se simte animat de spirit familist. Iată şi „scenariul comprimat” al sărbătorii:
Deschiderea va fi azi (o zi fastă, speră organizatorii), de la ora 17:00 (deci Zilele se deschid seara – mai observă Ion Moldovan), la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”. Ca invitat special, poetul clujean Ion Pop „se va confesa cum va dori”, iar apoi vor urma lansări de carte.
Imperative naţionale
Mâine, tot la Bibliotecă, de la ora 10:30 se va (sus)ţine colocviul: Scriitorii români şi imperativul identităţii naţionale. „După câteva provocări citite de câţiva invitaţi, vor urma multe şi interesante replici la faţa locului, adăugiri, puneri la punct, precizări, opinii etc. Aici, contăm şi pe dumneata: poate vii cu ceva gata scris, poate preferi să fii spontan, oricum să ţii seama că intervenţiile vor intra în numărul următor al revistei Familia”, mai dezvăluie organizatorii. După colocviu se vor mai lansa o rundă de cărţi.
Tot mâine, dar de la ora 17:00, la Hotel „Maxim”, poetul orădean Lucian Scurtu îşi va lansa noua carte de poeme „Mâna siameză”. Va fi un „prilej plăcut de zăboveală”, după secvenţa strict lansatorială, la o mică petrecere de scriitori şi cititori laolaltă pe care familiştii doresc să o înnobilăm de o secvenţă de Lectură@colocviu sub genericul „Ce se vede?”.
Concret: fiecare poet participant e rugat să-şi aleagă un singur poem, poemul identitar, pe care îl va rosti în mini-maratonul de la faţa l/ş/j/ocului.
După care, fiecare va fi chemat să spună, dacă doreşte, ce vede domnia sa în poezia celor mai tineri decât el (în cazul poeţilor mai „copţi”, adică cu mai mulţi ani şi mai multe volume la activul personal), respectiv, ce şi cum văd cei tineri în poezia imediat înaintaşilor lor (ca vârstă). „Altfel spus, e vorba despre priviri dinspre afirmaţi spre tineri şi debutanţi, respectiv, de priviri dinspre «tineri» spre «bătrâni»”, mai explică Moldovan.
De-aş avea… şi bani
Apoi, un număr de foarte tineri poeţi invitaţi vor concura pentru premiul «De-aş avea…», iniţiat cu această ocazie – premiul constând în publicarea unui grupaj de poeme în „Familia” şi o sumă de bani. Junii poeţi vor citi câte trei poeme şi un juriu va stabili câştigătorul.
Zilele Familiei se vor încheia sâmbătă, începând de la ora 10:00, cu un tradiţional „dialog” pe terasa hotelului Terra, „prilej de a întări cu tărie sau cu fineţe legăturile amicale dintre noi şi noi”, conchide familistul-şef.
Citiți principiile noastre de moderare aici!