Familia bihoreanului Marius Tunduc, președintelui Uniunii Federațiilor Columbofile din România, e campioană mondială la categoria Marathon din cadrul World Best Pigon. Este pentru al treilea an consecutiv când se întocmește clasamentul World Best Pigeon de către Federația Columbofilă Internațională. Această competiție este un barometru al competitivității pentru țările care compun forul internațional columbofil. România s-a prezentat de fiecare dată foarte bine în concurs. Racingpigeon.ro scrie că „au fost clasificați 48 de porumbei, din țări precum Polonia, Olanda, Germania, Franța, Ungaria, Cehia, Bulgaria sau Slovacia. Din România, la această categorie s-au încadrat Familia Tunduc (Bihor), tandemul Stroescu Claudiu + Mihăilescu Mihai (Prahova) și tandemul Frații Gheorghe + Luca (Dâmbovița), care ocupă locul 6 în Campionatul Național, tot la Maraton Național Maturi”.
[eadvert]
Familia lui Marius Tunduc e cotată pe locul III în Campionatul Național. Familia Tunduc a ocupat prima poziție în competiția World Best Pigeon, după ce o femelă cu care a intrat în cursă a reușit să câștige două concursuri consecutive de maraton, ambele terminate în prima zi. Sursa citată scrie că țara noastră își adjudecă din nou prima poziție la această categorie, așa cum s-a întâmplat și la edițiile din 2019 și 2020. Tandemul din Prahova e pe locul doi în același clasament, iar cel din Dâmbovița s-a clasa pe poziția a VII-a. „Suntem foarte bucuroși pentru performanța obținută. Nu ne așteptam să fim chiar campioni mondiali la World Best Pigeon, cu atât mai mult cu cât noi am concurat cu o echipă mică de porumbei. Am avut 25 de femele în total și doar 6 pentru maraton. Dar mă bucur că am dovedit că nu contează numărul de porumbei cu care concurezi, ci calitatea și pregătirea. Sunt foarte bucuros și pentru faptul că noi, românii, avem mai multe podiumuri la acest campionat, ceea ce dovedește valoarea porumbeilor noștri și a concursurilor pe care le organizăm. Una peste alta, un rezultat uriaș pentru noi și un rezultat foarte mare pentru România. Sperăm ca la Olimpiada columbofilă din vară, pe care o vom organiza noi, să se cânte imnul României și împreună, să ducem România acolo unde îi este locul”, a menționat Marius Tunduc (foto dreapta), președintele Uniunii Federațiilor Columbofile din România, pentru racingpigeon.ro
Categoriile campionatului internațional World Best Pigeon sunt: Speed (Viteză), Middle Distance (Demifond), Long distance (Fond), All Round (General), Marathon și Super Marathon, iar criteriile de calculare a punctajelor sunt identice cu vechile cerințe ale Campionatului Național din România. Pentru categoria Marathon au contat două etape de peste 700 km. Doar la două categorii, România nu are columbofili pe podium.
Marius Tunduc crește porumbei de la 11 ani și concurează din 2000. Din 2017 concurează doar cu femele și are un lot mic de porumbei. În ciuda acestui fapt, reușește an de în performanțe excepționale.
Conform site-ului ajcb.ro, în 2020, echipa de concurs a fost formată din 24 de femele, dintre care 23 cu vârsta de un an. Iar rezultatele au fost de top, de la 100 km la 955 km (Berlin National).
„De fapt, cred că vorbim de singura crescătorie din Bihor care reușește să se evidențieze clar de la viteză la maraton, lucru dovedit prin obținerea locului 1 As Crescător județean, 1 As Crescător Provincial și 7 As Crescător Național. Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare. În 2018, Familia Tunduc a ocupat din nou Locul 1 As crescător, concurând atunci cu o echipă de 23 de porumbei”, scrie site-ul Asociației Județene Columbofile Bihor.
Cu 12 titluri județene cucerite în anul 2020, 4 provinciale și unul Național (3 Fond Crescători), micuța echipă a Familiei Tunduc, alcătuită din 24 de femele, și-a trecut în cont nu mai puțin de 17 trofee.
Trimite articolul
XVai si-amar 😂🤣😂🤣😂
-
Sper sa nu apară gripa aviara pina la Olimpiada. Pe de alta parte, e de admirat dibacia acestor păsări de a scăpa de prădătorii inerenti.impresionant.