Cunoscutul artist fotograf Ştefan Tóth şi soţia sa, Magdalena, au sărbătorit anul trecut Nunta de Aur. Cei 50 de ani de căsătorie au fost marcaţi nu doar printr-un eveniment festiv la Primăria Oradea, alături de alte cupluri longevive, ci şi printr-o ceremonie în familie, în Tăuteu, satul natal al artistului fotograf.
Ștefan Tóth spune că a fost dragoste la prima vedere. „În scurt timp de la înrolarea mea în armată (21.07.1971) am avut privilegiul de a vizita împreună cu militarii din Unitatea Militară 0932 Oradea un spectacol la Teatrul de Stat din Oradea. În pauza spectacolului am obținut aprobarea superiorilor mei să le fac o scurtă vizită surpriză colegilor de la Tipografia «Crișana», din imediata vecinătate a Teatrului, unde lucram la secția legătorie de cărți. Cu această ocazie am descoperit o nouă colegă, blondă, care mi s-a părut foarte simpatică. Deoarece nu am vrut să mă duc la ea în costumul militar și tuns la zero, am rugat pe unul din colegi să ceară adresa ei. Astfel a început corespondența dintre noi”, povesteşte Ştefan Tóth.
Corespondenţa a continuat, mai ales că în toamna anului 1971 a fost mutat la București, la redacția unei gazete de armată, ca fotoreporter. După terminarea stagiului militar, ziariștii de la Revista „Pentru Patrie” a Ministerului de Interne ar fi vrut ca Ştefan Tóth să rămână în Capitală ca fotoreporter angajat, dar în ciuda ofertei atractive, a ales să revină la Oradea.

După terminarea stagiului militar, la 17.08.1972 FOTO: Arhiva familiei
Magdalena locuia pe strada Mimozei, imediat după restaurantul Oituz, unde ofiţerii obişnuiau să mai poposească. Îi vedea de fiecare dată când venea de la şcoală sau de la lucru. După multe scrisori, în 1972, Ştefan a îndrăznit să solicite prima întâlnire. „Era chel, era îmbrăcat în civil şi avea un balonzaid pe mână. M-am dus la întâlnire. Atâta a povestit, că numai el vorbea. Eu ascultam”, îşi aminteşte cu nostalgie Magdalena Tóth.
Când a văzut-o Ştefan prima dată, Magdalena era în vacanţa de vară, terminase clasa a XI-a şi făcea practică la Poligrafie, unde lucra tatăl ei, ca să câştige câţiva bani de vacanţă. După absolvirea liceului a vrut să urmeze Şcoala de Asistente, dar nu a reuşit să intre, aşa că în 1974 s-a angajat la Poligrafie.
Au devenit o familie frumoasă
Hotărârea de a se căsători a venit firesc, fără cerere ca-n filme. S-au căsătorit la data de 23 august 1974, nunta având loc în Tăuteu, satul natal al lui Ştefan, într-un cort instalat în curtea casei părintești.

Miri, în 1974 FOTO: Ahiva familiei
La 11 decembrie 1977 s-a născut István, un copil talentat, care după terminarea primului curs de dans de societate pentru copii, organizat de Clubul cultural artistic al Poligrafiei din Oradea (al cărui director a fost Ștefan Tóth între anii 1980-1990), a devenit multiplu campion național de dans sportiv al României. În anul 2004 s-a căsătorit cu prof. Noémi Katalin Tarr. Alături de tatăl său şi soţia sa, în anul 2000 a pus bazele Clubului de Dans Sportiv, care în acest an aniversează 25 de ani de existență. În 2006, Ştefan şi Magdalena au devenit bunici. S-a născut István-Aramisz, care la rândul său a devenit multiplu campion de dans sportiv al Ungariei. Din acest, va dansa sub culorile României. În prezent, István este student în ultimul an la Sociologie şi Asistenţă Socială în cadrul Universității Creștine Partium din Oradea, iar Noémi este studentă în ultimul an la secția dans de societate a Universității de artă a dansului din Budapesta.
În 1988, Magdalena a născut al doilea copil, Tamás. După terminarea studiilor gimnaziale, acesta s-a înscris la Universitatea Partium și a devenit sportiv legitimat la CSM Oradea. După studii de specialitate, a devenit arbitru federal de baschet. În anul 2012 s-a stabilit la Londra împreună cu soția sa, Melinda, absolventă a Facultăţii de Istorie şi Geografie din Oradea. Acolo au intrat în industria hotelieră, iar după absolvirea unor cursuri de specialitate, Tamás a obținut atestatul de somelier.
„Fără încredere, pe termen lung nu merge”
Un moment important în povestea cuplului Ştefan Tóth şi Magdalena este anul 1976, când Ştefan pune bazele Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea, la conducerea căruia se află de 49 de ani. În anii ‘80 devine director al „Poligraf” Clubului Oradea, cu un program foarte încărcat. Magdalena este angajată în perioada 1994-2010 ca gestionară la „Azocenter” Oradea, primul magazin cu produse „Azomureș” în cadrul Galeriei Foto Art, situată în spatele Teatrului de Stat Oradea.

FOTO: Ahiva familiei
În această perioadă, Ştefan organizează peste 280 de expoziții naționale și internaționale de artă fotografică, vernisate în cea mai longevivă galerie permanentă de artă fotografică din România. În plus, timp de cinci ani, Ştefan a fost şi preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.
„Din acel moment, greutatea a fost pe umerii ei”, spune Ştefan, care mărturiseşte că fără susţinerea necondiţionată a soţiei nu ar fi putut realiza atât de multe lucruri.
„Îl ştiam, în cunoşteam, aveam încredere, pentru că fără încredere, pe termen lung nu merge. Nu a fost uşor, dar este un familist perfect. Pentru copii, pentru mine făcea absolut tot, nu conta cât de greu era de rezolvat. Am avut o viaţă frumoasă şi o soacră de milioane! Şi părinţii mei l-au iubit pe Ştefan, pentru că era foarte sociabil”, a precizat Magdalena Tóth.
Cei doi spun că fără o conlucrare perfectă nu ar fi reuşit să ducă la bun sfârşit atâtea proiecte. Fotografia, pe lângă satisfacţia creaţiei artistice, le-a adus şi bucurie în familie. Magdalena a terminat, la rândul ei, un curs foto. Au fost împreună la multe evenimente, tabere de creaţie, deplasări, călătorind împreună din Europa până în Japonia.
Ştefan Tóth lucrează de altfel, de opt ani, la o carte biografică, pe care şi-a propus să o lanseze anul viitor, în limba maghiară şi în limba română, cu ocazia aniversării a 75 de ani de viaţă şi a 50 de ani de activitate a fotoclubului. Scriind la carte, Ştefan mărturiseşte: „Eu mă sperii de câte am făcut! La nivelul României n-a făcut nimeni şi nici nu va face, dar nici chiar la nivel european”.
50 de ani de aur
Ştefan Tóth şi Magdalena Tóth au fost anul trecut unul dintre cuplurile sărbătorite de Primăria Oradea, în semn de prețuire pentru familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă și au domiciliul în Oradea. Festivitatea de premiere a avut loc în Sala „Traian Moșoiu”. A fost un moment emoţionant, mai ales că s-au întâlnit cu prieteni din tinereţe, aflaţi şi ei la Nunta de Aur. Apoi au sărbătorit în familie.

Felicitaţi pentru Nunta de Aur de viceprimarul Antonia Nica FOTO: Ahiva familiei
„Am sărbătorit 50 de ani în biserica în care ne-am cununat, în Tăuteu. Am fost doar noi, cu familia. Când am intrat în biserică, am rămas uimită. Erau pe şevalete fotografii de mărimea 50×70 cm, cu imagini din tinereţea noastră. Apoi, evenimentul festiv l-am ţinut cu familia, la Marghita. Şi acolo, grădina de vară era plină de fotografii de la logodnă, de la nuntă, din tinereţe. A fost ceva extraordinar! L-a chemat şi pe Thurzó Sándor József să cânte la violă, iar Fórián Andrea a recitat câteva poezii potrivite evenimentului”, îşi aminteşte Magdalena.
Întrebaţi care este secretul unei căsătorii de 50 de ani, Magdalena a enumerat iubirea, încrederea, înţelegerea, acceptarea, Ştefan completând cu umorul, buna dispoziţie şi gândirea pozitivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!