Familia regală a fost întâmpinată de Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei, care le-a adresat un mesaj emoționant de bun venit:
„Majestatea Voastră, Alteța Voastră Regală, bine ați venit acasă, la Oradea, la Episcopia Oradiei, unde sunteți și vă rugăm să vă simțiți acasă. Sunteți acasă și la Peleș și la Palatul Elizabeta și la Săvârșin și aici, la Oradea, și peste tot în țara română”.
Preasfințitul a amintit că au trecut 35 de ani de când Majestatea Sa a putut, în sfârșit, să se întoarcă în țară, după ce se născuse în exil, ca urmare a pribegiei tatălui său, Regele Mihai I al României. Acesta a precizat că Regele nu a părăsit țara de bunăvoie, ci a fost alungat de armatele roșii, pe care le-a numit „hoarde barbare” ce au adus pustiire în Europa Centrală și de Est, încercând să frângă istoria și tradiția neamului românesc.
Episcopul mai spus că mulți români au fost obligați să plece în bejenie, iar Regele Mihai și Regina-Mamă Elena au fost izgoniți și au devenit pribegi. În tot acest timp, cei rămași în țară au fost înveninați sufletește, încercându-se distrugerea identității culturale a poporului român. Totuși, a subliniat că Dumnezeu nu a îngăduit ca acest lucru să se întâmple.
Preasfințitul a menționat că, prin intermediul undelor scurte ale postului „Europa Liberă”, românii mai aflau, din când în când, vești despre Regele lor.
„Părinții noștri ne-au spus că au aflat că regele s-a cununat la Atena cu Regina Ana și apoi am aflat, încetul cu încetul, că osul domnesc merge mai departe”, a povestit episcopul Oradiei.
Preasfințitul a reafirmat că Oradea este, de asemenea, acasă pentru Familia Regală. I-a asigurat că sunt bineveniți și că legătura dintre coroana română și țara română, întărită prin darul lui Dumnezeu, este atât de puternică încât nicio forță potrivnică nu o poate distruge.
În încheiere, a afirmat că, prin mila lui Dumnezeu, coroana are custode, iar țara are viitor, și că împreună, cu speranță și optimism, în lumina Învierii, românii pășesc spre destinul pregătit de Dumnezeu pentru acest popor în istoria culturală a umanității. A transmis dragostea și rugăciunea lor smerită către Tatăl Ceresc, rostind în numele tuturor rugăciunea: „O Doamne Sfinte, ceresc Părinte, susține cu a Ta mână coroana română; o Doamne Sfinte, ceresc Părinte, întinde a Ta mână peste țara română”.
De asemenea, Familia Regală a fost întâmpinată cu bucurie de un grup de copii îmbrăcați în porturi populare.
Alteța Sa Regală Principele Radu a mulțumit, în numele său și al Majestății Sale, din adâncul inimii, pentru slujba de Paști, pe care a descris-o drept cea mai frumoasă pe care o puteau avea în acea zi de Marțea Albă, numită și Marțea Luminată. A afirmat că, în fața lor și a celor prezenți, se desfășura o slujbă înălțătoare, ce le aducea o mare bucurie sufletească.
„Suntem aici cu inimile pline de recunoștință pentru faptul că noi am fost o generație a punerii la loc, așa cum generația părinților noștri a fost una a așteptării. Cred că se topește, încet-încet, nefericirea așteptării de cinci decenii și că, de undeva, părinții Majestății Sale ne privesc acum și sunt bucuroși că urmașii lor pun, încet-încet, la loc ceea ce ar fi trebuit să fie, de la bun început, o continuitate.
De asemenea, suntem cu inima strânsă, pentru că și românii din Basarabia și cei din țară ne simțim, oarecum, amenințați de prezent. Lucruri pe care credeam că nu le vom trăi în timpul vieții noastre se întâmplă și rațiunea coroanei este aceea de a consolida și de a da statornicie, iar prezentul nostru face exact contrariul. Așa că, pe de-o parte, suntem fericiți că venirea noastră este vizibilă și că suntem utili societății și, pe de altă parte, suntem cu mare speranță că Cel de Sus ne va ajuta, pentru ca următoarele sărbători de Paști, din anii care vin, să fie cu mai puține griji și cu mai mult zâmbet. Presupun că, de aceea, Preasfinția Sa a avut grijă ca cele mai frumoase și mai inocente zâmbete să stea în primul rând.
Plecăm de aici optimiști, fericiți și cu speranță. Vă mulțumim pentru găzduire și vă rog să credeți că prețuim fiecare clipă pe care o petrecem aici împreună, chiar pentru scurt timp”, a mărturisit Principele Radu.
Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a dăruit Familiei Regale câteva obiecte de mare valoare simbolică și culturală, unele dintre ele cu o vechime de peste o sută de ani. Printre aceste daruri se numără coșuri împletite manual, o cămașă tradițională specifică Bihorului, ceramică artizanală de la Vadu Crișului, ouă încondeiate la Drăgoteni, farfurii din Țara Beiușului și ștergare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!