Vizitatorii Târgului de Paşte din Cetatea Oradea au avut surpriza de a vedea bicicleta lui Pinocchio, copiii fotografiindu-se cu macheta în mărime naturală realizată din lemn. Prezenţa lui Pinocchio anunţă deshiderea atelierului familiei Antal Ludovic şi Edith în Cetate, spaţiu primit din 1 aprilie pentru o perioadă de trei ani.
[eadvert]
Bicicletele din lemn au mai fost expuse anul trecut la Palatul Episcopal Greco Catolic din Oradea, dar acum şi-au găsit locul în noul atelier al tâmplarului Antal Ludovic din Cauaceu. Cele 15 biciclete au fost realizate pe parcursul a trei ani. Ele sunt însoţie de mai multe panouri explicative. „Când a început pandemia, noi am început bicicletele. Am vrut să facem ceva deosebit, unic la noi, pentru că în Anglia, de exemplu, sunt multe astfel de machete. Toate sunt replici ale unor biciclete pe care le-am găsit pe internet sau în reviste, realizate la dimensiunile originale. De altfel, fotografiile după care am lucrat sunt expuse şi ele aici”, spune Antal Ludovic.
Din expoziţie afli că Leonardo DaVinci a visat la o maşină cu pedale, acţionată cu lanţ. În manuscrisele sale, care datează din jurul anului 1490, a fost găsită o schiţă în care a desenat o structură care seamănă ciudat de mult cu o bicicletă. Cu toate acestea, prima bicicletă din imaginaţia lui Leonardo a rămas pentru mult timp doar un vis de geniu. „Pasiunea mea pentru machete a pornit de la Leonardo DaVinci şi am zis că ar fi frumos să facem o incursiune în istorie, de la prima bicicletă până la epoca celor cu metal”, mărturiseşte Antal Ludovic.
Vizitatorii pot admira primul „cal care merge pe jos” sau „cal pe roți”, realizat de contele Mede de Sivrac (1789-1791). Apoi, Draisina -1817, Hobby horse – 1820-1850, Macmillan`s Bicycle – 1839, de care se spune că a fost finalizată ca bicicletă cu pedale din lemn. Era formată din roți de lemn cu flanșă de fier, o roată directoare în față și o roată mai mare în spate, conectată la pedale prin tije de legătură.
Se poate admira şi celebrul Velociped 1860. Pierre Michaux a realizat primul prototip al velocipedului la începutul anilor 1860, în Franța. Construcția din lemn conținea deja toate elementele velocipedelor ulterioare. Numele său englezesc (penny-farthing) simbolizează forma sa, cu o roată mare în față și una mică în spate.
Pe lângă expoziţia de biciclete, spaţiul mai găzduieşte un mic atelier în care cei interesaţi pot învăţa sculptură în lemn şi pirogravură. Materialele sunt puse la dispoziţie de familia Antal, iar încercările în lemn învăţăceii le pot lua acasă. Tot aici vor fi expuse în viitor şi jucării realizate din lemn.
Atelierul şi expoziţia familiei Antal vor fi deschise în fiecare zi, de la ora 11 până seara, chiar şi până la ora 19:00. Curioşii îl vor putea vedea pe Antal Ludovic sculptând mai ales sâmbăta şi duminica.
Citiți principiile noastre de moderare aici!