[eadvert]
În timp ce, la finalul anului trecut, Judecătoria Oradea a stabilit că faptele bărbatului s-au prescris și nu mai poate fi tras la răspundere penală, după doar o lună Curtea de Apel l-a condamnat la aproape 4 ani de închisoare cu executare.
Andras Hamza a fost judecat după ce, în decembrie 2018, s-a prezentat drept comisar de Poliție și a cerut de la două persoane ”bani pentru organizarea unui flagrant delict”. A primit o dată 1.100 de lei și a doua zi alți 1.000 de lei, chipurile pentru a-l prinde asupra faptului pe un angajat al locuinței sociale, bănuit de comiterea de infracțiuni.
Perioada stării de urgență, adăugată la termenul de prescripție
Cunoscut cu antecedente de acest fel, Hamza a fost trimis în judecată pentru înșelăciune. La un termen din luna decembrie 2023, Judecătoria Oradea a stabilit că faptele s-au prescris cu câteva zile înainte, așa că a încetat procesul penal, obligându-l, totuși pe inculpat să restituie banii luați de la păgubiți.
Procurorii au făcut apel, iar în ultima zi a lunii ianuarie, Curtea de Apel Oradea le-a dat dreptate. Instanța a arătat că termenul de prescripție a fost suspendat pentru două luni, în 2020, pe durata stării de urgență din timpul pandemiei. Ca atare, „la termenul general de prescripție a răspunderii penale de 5 ani se adaugă perioada 16.03.2020-15.05.2020, timp în care în cauză nu s-au efectuat acte procesuale și de procedură, procesul fiind suspendat pe această perioadă”, a precizat Curtea.
În această situație, judecătorii au constatat că faptele de care a fost acuzat Andras Hamza nu sunt încă prescrise. Ținând cont și de o condamnare anterioară, Curtea de Apel l-a condamnat definitiv pe falsul polițist la 3 ani și 8 luni de închisoare. Cu executare.
Trimite articolul
XPensii speciale…. pensii speciale cat mai mari. Vedem ca le merita.