Motivul acestei mişcări al ministerului condus la acea vreme de liberalul Cristian Adomniţei? Liberalii bihoreni, în frunte cu deputatul Cornel Popa, insistau atunci pentru construirea unui nou Spital de Urgenţă în Oradea şi a unui nou sediu al Ambulanţei judeţene. Cum terenul identificat de iniţiatori în imediata vecinătate a facultăţii nu ajungea, soluţia a venit imediat: facultatea avea să se mute, pentru a face loc noului şi importantului obiectiv!
Spitalul-himeră
„Hotărârea privind mutarea facultăţii din acel spaţiu s-a luat fără ştirea noastră. Rectorul a cedat terenul, însă a fost constrâns să-l cedeze”, ne dezvăluit decanul Lia Pop, care completează: „Am intervenit eu şi am cerut să ne dea în schimb un sediu nou. Preşedintele CJ de atunci, Alexandru Kiss, a acceptat şi în decembrie 2007 ne-a promis că ne va da la cheie un spaţiu nou, de 3.000 mp, pe două nivele, în curtea actualei Biblioteci Judeţene. Atunci am luat hotărârea, în cadrul Consiliului facultăţii, să nu ne mai opunem”. Lia Pop mai spune că fostul preşedinte Kiss, devenit acum vicepreşedinte la CJ, a şi comandat studiul de fezabilitate pentru noul sediu al facultăţii. Între timp însă, conducerea Consiliului Judeţean s-a schimbat iar proiectul a „îngheţat”…
La fel a „îngheţat” şi ideea lui Cornel Popa, lăudabilă altfel, de ridicare a unui nou Spital de Urgenţă în Oradea. În ciuda prieteniei sale cu ministrul Sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, Oradea nu a mai pupat niciun spital nou…
La loc comanda!
În aceste condiţii, în ultima perioadă decanul Lia Pop a solicitat Consiliului în repetate rânduri transmiterea cu titlu gratuit a terenului pe care l-a pierdut la începutul anului trecut. Motivul, unul logic: de planurile avansate la acea vreme s-a ales praful.
Dată fiind situaţia la zi, Consiliul Judeţean nu a putut invoca motive solide pentru a refuza facultatea, astfel încât în ultima şedinţă aleşii au aprobat transmitearea în folosinţă gratuită a Universităţii – Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – pe o perioadă de 25 de ani, a unei porţiuni din terenul luat în 2008. Universitarilor li s-a restituit acum un teren de 1,9 hectare, din totalul de 3,7 hectare, împreună cu construcţiile de pe acest teren, în suprafaţă totală de 3.479 mp.
„Sigur, noi am fi vrut să primim înapoi toată suprafaţa care ne-a fost luată în 2008, însă e bine şi aşa. Ţinem să le mulţumit consilierilor judeţeni pentru receptivitatea arătată şi în special le mulţumim iniţiatorilor acestei hotărâri. Se ştiu ei…”, ne-a declarat Lia Pop.
Problema acreditării
Mai există un aspect, deloc de neglijat, în problema situaţiei locative a acestei facultăţi. Din cauza faptului că terenul nu mai era al facultăţii de un an şi jumătate, nu s-au mai putut face investiţiile necesare acreditării secţiei de Jurnalism. „Avem pe stoc echipamentele necesare amenajării unui laborator de radio şi a unuia de televiziune. Ne-au costat 30.000 euro”, spune Lia Pop. Acum, că spaţiul a revenit facultăţii, chiar dacă nu cu titlu de proprietate, universitarii vor putea să-şi pună planurile în practică. Mai cu seamă că deja din luna septembrie e aşteaptă vizita comisiei de acreditare, venită din partea ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – n.r.)…
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!