La Congresul Federaţiei Balcanice de Medicină de Laborator, din septembrie anul acesta de la Bucureşti, dar şi la primul Congres internaţional de Aquaporine 1, susţinut luna trecută la Cluj-Napoca (cu ocazia a 25 de ani de la descoperirea aquaporinelor) cercetătorul clujean în biologie moleculară, prof. Benga a ţinut să felicite profesorii de la Facultatea de Medicină Oradea şi îndeosebi pe dr. Olivia Ligia Burtă. Doctoriţa este directorul Centrului de Transfuzii Oradea, dar şi preşedintele Centrului de Cercetări în Medicină de Înaltă Performanţă de la FMF Oradea.
Al lui era Nobelul
Medicul şi chimistul de talie mondială, prof. Gheorghe Benga s-a aflat printre noi zilele acestea, fiind invitat special la Zilele Medicale Orădene, organizate pentru a 20-a oară, de către FMF Oradea.
Prof. Benga a descoperit în 1986 proteinele canal pentru apă, descoperire care a primit in 2003 premiul Nobel pentru chimie- dar, premiul a fost acordat unor oameni de ştiinţă americani care au preluat cercetările prof. Benga. Abia după acordarea acestui Nobel, americanii au recunoscut întâietatea românului Benga în descoperirea premiată.
În urmă cu 25 de ani, clujeanul Benga şi alţi doi profesori români (Octavian Popescu şi Victor I. Pop) au demonstrat existenţa unei proteine canal pentru apă
în membrana celulară a globulelor roşii, pe care au reuşit să o detecteze cu ajutorul americanului Ross P. Holmes, din Illinois, care le-a furnizat substanţa necesară pentru detectarea acesteia. Descoperirea a fost publicată în acelaşi an în reviste internaţionale în care prof. Benga a descris şi modul în care aceasta proteină ar putea fi izolată şi purificată, dacă s-ar dispune de aparatura necesară.
Doi ani mai târziu, în 1988, profesorul american Peter Agre descoperă aceeaşi proteină şi, pentru că el dispunea de aparate speciale, a reuşit să o izoleze şi să o purifice.
Peter Agree concepe astfel un studiu şi îl precizează pe prof. Benga la capitolul “bibliografie”, însă în 1992, americanul Peter Agre publică un alt studiu despre proprietatea aquaporinei de a transporta apa prin membrana celulara, dar nu îl mai meţionează pe clujean nici la bibliografie.
În 2003, Premiul Nobel petru Chimie e acordat astfel americanilor Peter Agre şi Roderick MacKinnon, pentru descoperirile din domeniul canalelor membranelor celulare.
Americanii au recunoscut ulterior că prof. Benga este cel ce a făcut prima dată descoperirea aquaporinelor, dar Nobelul a rămas tot la ei.
O.S
Citiți principiile noastre de moderare aici!