Importanţa Medicinii orădene a fost explicată miercuri, în aula Facultăţii de Medicină Oradea, de către rectorul Cornel Antal, decanul Gheorghe Bumbu, dar şi de către viceprimarul Gheorghe Carp, la ceremonia organizată în aula FMF, pentru a 20-a ediţie a Zilelor Medicale Orădene.
Medicina dă tonul
„Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea a fost cea mai tumultuoasă facultate dintre cele 18 câte au existat până în toamnă – 15 în prezent”, a spus rectorul Antal, care a adăugat că FMF Oradea a fost „facultatea cu cele mai multe pasiuni, orgolii şi probleme”. Antal a precizat că „urcuşurile şi coborâşurile de la Medicină, în soarta acesteia au influenţat toată activitatea celorlalte facultăţi”.
La această oră, a declarat de două ori rectorul, „după filtre şi controale la Medicină”, spitalele din Oradea sunt în categoria a II-a, fapt ce influenţează pozitiv finanţarea de la Casa de Asigurări. Rectorul a ţinut să mulţumească tuturor profesorilor de la Medicină şi în mod special şi-a cerut scuze „public” pentru cadrele universitare „care au trebuit să părăsească Medicina”: „Sincer, îmi pare rău. Nu a fost vina lor!”, a conchis rectorul Antal.
Decanul FMF, dr. Gheorghe Bumbu, a declarat răspicat că îşi doreşte doar ca Medicina orădeană să fie cotată exact atât cât merită. Dr. Bumbu a precizat că în prezent, sunt 5.712 absolvenţi ai acestei facultăţi şi că are informaţii despre mulţi dintre ei că se descurcă bine în practica medicală.
„Trebuie să înţelegem că această facultate trebuie dusă mai departe, ca să o predăm întreagă generaţiilor ce vin după noi”, a spus dr. Bumbu, care a declarat că la această ediţie jubiliară, profesorii şi studenţii de la Medicină Oradea vor să arate, aşa cum încearcă anual, de 20 de ani încoace, progresele realizate şi faptul că „Medicina orădeană îşi merită un loc un spaţiul academic românesc”.
Trei – cinci luni
„Ştiţi că Facultatea de Medicină şi Farmacie ca să fie înfiinţată trebuia ca cineva să aibă curajul şi acesta este rectorul Teodor Maghiar”, a spus viceprimarul Gheorghe Carp, care a declarat că „fără facultate de medicină nu se poate face act medical de calitate, dar există trei condiţii: Facultatea, Primăria şi Ministerul Sănătăţii să lucreze foarte bine împreună”.
Dr. Carp a mărturisit de la prezidiul din aula FMF, că la preluarea spitalelor de către Primărie, a crezut că e mai simplu. „Ca medic, ca şi coleg, ca orădean, vă spun că avem interese comune cum e, de pildă dotarea spitalelor”, a declarat dr. Carp, amintind că în ultimii trei ani s-a conturat proiectul vizând centrul oncologic, Viva anima (de cardiologie intervenţională şi finanţarea masivă pentru modernizarea blocurilor operatorii din Spitalul Judeţean şi Curteanu.
„Credeţi-mă că şi eu trebuie să renunţ la anumite convingeri ca să ajung la scopul comun cu al dumneavoastră– calitate mai mare a actului medical pentru pacienţi. Unii fără alţii nu putem!”, a concluzionat dr. Carp, care a anunţat auditoriul că în trei – cinci luni „ceea ce trebuie normal să se întâmple tot se va întâmpla!”.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!