A fost sărbătoarea lor. Absolvenţii Secţiei de Design Vestimentar şi-au prezentat lucrările în cadrul celui mai aşteptat show de moda: Gala Diplomelor. Evenimentul se află la cea de-a XI-a ediţie. Cele şase colecţii prezentate pe catwalk-ul amenajat sub cupola Lotus Center au surprins prin creativitate şi arhitectura vestimentară.
Colecţiile au fost înscrise deja în cadrul lucrărilor de licenţă şi au fost coordonate de Amalia Judea, principal organizator al evenimentului, Mihaela Tatulescu şi Halo Barno. Amfitrioanele serii au fost Beatrice şi Camelia Păşcui. Colecţia Parfum Floral semnată de Lidia Tripon, a deschis seria prezentărilor. A fost o colecţie de ţinute de seară în care designerul a folosit modulul floral ca element decorativ. Este o colecţie destinată femeilor care se simt tinere şi care le scoate din anonimat prin unicitatea vestimentaţiei.
A venit apoi rândul Nataliei Mihoc cu o colecţie inspirată din viaţa Ioanei D’Arc, La guerre interior. Tânăra designer a propus o simbioză între masculin şi feminin reuşind să creeze ţinute feminine alternante cu linii masculine, ce provoacă senzaţia de protecţie şi siguranţă. Un pretext pentru personajul feminin să-şi ascundă vulnerabilitatea. „Colecţia formată din opt piese încearcă să redea personalitatea femeii care este nevoită dă accepte carcasa mulată a unor elemente sugerând armura Evului Mediu. Interpretate, veşmintele celor opt siluete propuse aduc în lumină femeia secolului XXI, cu o trimitere către armonia pură a căutării unui ideal”, spune Natalia Mihoc.
De la Loly-Pop la L’egoist
Designerul Torok Andreea s-a prezentat cu o colecţie pentru tinerele între 17-25 ani, cu costume care pot fi puse în valoare de tinerele rebele , cu atitudine şi receptive la nou, care încearcă să iasă din limitele impuse de societate aducând o notă de optimism şi excentricitate. Chiar dacă societatea se află în plină criză, colecţia a dus o pată de culoare în monotonia cotidiană. Pentru femeia clasică, dar şi trendy Zsolt Popa a propus colecţia L’egoist, o colecţie haute-a porter. L’egoist se adresează femeii curajoase, independente şi atrase de un stil de viaţă luxos, femeii care vrea să iasă în evidenţă prin vestimentaţie. Eleganţa celei care adoptă o astfel de ţinută e dată de taioarele foarte sobre şi de fustele-creion care marchează bine talia, de decolteurile înalte şi tivurile care coboară sub genunchi.
Origami şi Sad Clown
Suzana Buna a urcat pe scenă cu o colecţie absolut surprinzătoare. Titlul vorbeşte de la sine: Origami. „Dacă mi s-a dat ocazia să realizez o operă de artă în varianta soft (textil), de ce să nu înclin balanţa în favoarea mea prin crearea unor ţinute excentrice şi grafice care să mă reprezinte, care să exprime în totalitate viaţa mea de când eram copil şi până azi, când mi-am îndeplinit cel mai mare vis al copilăriei?”,se întreabă retoric artista.
A venit apoi rândul Elenei Spac să facă spectacol cu colecţia ei masculină ,îndrăzneaţă, cu volume exagerate, şi culori tari nespecifice hainelor bărbăteşti. Punctul de pornire al designerului în realizarea colecţiei a fost vasta tematică a clownilor, care a inspirat nenumăraţi artişti plastici ,pictori şi chiar designeri vestimentari.
Colecţia, pe lângă amprenta de veselie specifică clownilor transmite un mesaj: al dualităţii omenirii. Vorbeşte despre un „Eu”, care aparţine tuturor, despre o imagine veselă pictata pe feţele noastre în contrast cu tristeţea şi gândurile pe care le avem fiecare dintre noi.Tema colecţiei :Sad Clown. Nici de la această ediţie a Galei Diplomelor nu a lipsit „decanul de suflet” al Facultăţii de Arte Vizuale, sculptorul Cornel Durgheu. Dar nici designeri consacraţi, precum Dana Panciu, ori Ioana Silaghi, care a intrat deja în atenţia specialiştilor de profil de la nivel naţional.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!