Primăria anunță finalizarea reabilitării termice a clădirilor aferente Grădiniței cu program prelungit nr. 20 din Oradea, respectiv Școlii Gimnaziale „Dacia”, derulate în contul unor proiecte cu finanțare internațională.
Termie și curent electric
Clădirea grădiniței a fost dotată cu panouri fotovoltaice, iar energia produsă cu ajutorul lor va asigura, în mare parte, alimentarea cu curent electric a acesteia. Clădirea grădiniței nr. 20 din Oradea a fost eficientizată energetic, consumul anual de energie primară fiind diminuat cu minimum 50% față de cel inițial, iar emisiile de gaze cu efect de seră au fost reduse la 24 kg/mp/an.
[eadvert]
Finanțarea a venit prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Executantul lucrării a fost asocierea formată din Halon SRL și Termoline SRL, valoarea contractului fiind de 2,6 milioane de lei fără TVA.
În cadrul proiectului s-a izolat fațada, planșeul peste ultimul nivel și s-a asigurat un nivel ridicat de etanșeitate la aer a clădirii. S-au executat lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și a sistemului de furnizare a apei calde de consum. Radiatoarele au fost înlocuite cu ventiloconvectoare, fiind reabilitată și modernizată instalația de distribuție a agentului termic – încălzire, inclusiv zonarea (control zonal) și echilibrarea instalațiilor termice. Totodată, s-au instalat sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu. Este vorba despre panouri solare fotovoltaice pentru producere de energie electrică fără distribuție în sistem și recuperatoare de căldură.
Contractul a acoperit și modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare mecanică și modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri. Totodată, s-a efectuat repararea acoperișului tip șarpantă.
Aceeași scădere de consum la energia termică a fost asumat și în proiectul de reabilitare termică a Școlii „Dacia”, de 50%.
Lucrările au constat din anveloparea clădirii, schimbarea tâmplăriei, înlocuirea întregului sistemul electric, modernizarea rețelei termice interioare. A fost modernizat sistemul de încălzire și sistemul de furnizare a apei calde de consum prin înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectoare, fiind reabilitată şi modernizată instalaţia de distribuţie a agentului termic.
„Totodată, au fost instalate sistemele alternative de producere a energiei electrice și termice pentru consum propriu, constând în montarea panourilor solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice și a recuperatoarelor de căldură, care funcționează atât iarna, cât și vara. Pentru asigurarea calităţii aerului din interior, a fost instalat sistemul de climatizare, ventilare, răcire cu chiller cu pompă de căldură aer-apă.
Prin proiect a fost realizat și sistemul de automatizare, control și monitorizare, respectiv sistemul integrat tip BMS (Building Management System), care va gestiona partea de încălzire și răcire, ventilație și iluminat. Au fost executate instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, precum și lucrări de facilitare a accesului pentru persoanele cu handicap”, informează Primăria.
Executanți au fost firmele Conpila SRL – lider de asociere și Inselma SRL, valoarea proiectului fiind de peste 8,8 milioane de lei. Finanțarea nerambursabilă este de 98%, iar contribuția proprie a municipiului Oradea este de 2% din valoarea eligibilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!