Ar fi făcut-o în calitate de administrator a două firme din Capitală și nu dezinteresat: ar fi cerut în schimb 7% din valoarea facturilor, susțin procurorii, care l-au acuzat de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală și la delapidare.
[eadvert]
Bartic nu este la prima problemă penală, el săvârșind faptele de care a fost acuzat în stare de recidivă postcondamnatorie.
Firme fantome și comisioane pentru complicitate
Acuzația de evaziune fiscală adusă lui Bartic se referă la achiziții de bunuri în valoare de aproape 6 milioane de lei, pe care le-a înregistrat în luna martie a anului 2020 în evidențele contabile ale unei firme pe care o administra. În realitate, spun procurorii, cumpărăturile nu ar fi fost făcute și erau justificate prin patru facturi fictive emise către o firmă fantomă. În acest fel, nu a fost plătită către stat TVA în valoare de 300.000 de lei.
În ceea ce privește ajutorul dat lui Cosmin Bonica, acesta s-ar fi concretizat în perioada 2019 – 2022. Mai întâi, între decembrie 2019 și septembrie 2020, Bartic i-ar fi furnizat societății comerciale administrate de omul de afaceri bihorean 33 de facturi fiscale fictive în valoare de 7,46 milioane de lei. Documentele erau emise de o firmă controlată de bucureștean, care acționa scriptic ca un intermediar între furnizorii de bunuri și servicii și compania lui Bonica, scopul find de majorarea nejustificată sau artificială a cheltuielilor firmei bihoreanului.
Ulterior, Marcel Bartic ar fi scos din conturile firmei sale banii achitați în baza documentelor fictive și îi restituia lui Bonica, reținându-și un procent de 7%.
În același fel ar fi procedat în aprilie – iunie 2022, când i-ar fi dat lui Bonica trei facturi fictive în valoare 4,3 milioane de lei, care justificau cumpărarea unor utilaje și a unei hale industriale. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 2 milioane de lei, iar firma afaceristului bihorean ar fi fost delapidată cu peste 3,5 de milioane de lei, au calculat anchetatorii.
Aceștia au dispus, marți, punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a lui Marcel Bartic ”avându-se în vedere prejudiciul deosebit de consistent posibil produs în cauză (în jur de 2,2 milioane de lei), numărul foarte mare de acte materiale, fapt care ilustrează specializarea inculpatului în comiterea unor fapte cu puternic impact asupra bugetului consolidate al statului”.
Cosmin Bonica, anchetat într-un dosar cu un prejudiciu de 10 milioane de lei
Așa cum Jurnal bihorean și Bihon.ro au scris, omul de afaceri Cosmin Bonica a fost reținut, în urmă cu o lună, într-un dosar de evaziune fiscală și delapidare, în care prejudiciul a fost calculat la aproximativ 10 milioane de lei. Potrivit anchetatorilor, afaceristul nu ar fi declarat Fiscului unele operațiuni comerciale realizate timp de patru ani și ar fi folosit firme „fantomă” pentru a nu plăti TVA și impozit pe profit ori pentru a-și devaliza propriile societăți.
La acel moment, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor anunțau și reținerea contabilului firmei lui Bonica, Remus Bondar, pus apoi sub control judiciar, dar și efectuarea de cercetări față de bucureșteanul Marcel Bartic.
Deși acuzat de șapte infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare, instigare la sustragere sau distrugere de înscrisuri şi complicitate la fals intelectual, Cosmin Bonica nu a fost fost arestat de judecători, așa cum au cerut procurorii.
Afaceristul Cosmin Bonica, reținut pentru evaziune și delapidare. Prejudiciu de 10 milioane lei
Citiți principiile noastre de moderare aici!