Radu Urdea spune că factura de-acum l-a dat peste cap, mai ales că anul trecut, în februarie, nu a avut de plătit decât 850 de lei, „iar atunci au fost câteva zile de frig serios, nu ca acum”.
Factura aferentă lunii decembrie, pentru aceeaşi locuinţă de 75 de mp, a fost de 589 lei.
„Parcă am încălzi o peşteră acolo, aşa ne-a venit factura. Noi avem în casă în jur de 22 – 23 de grade, nu înţeleg de unde saltul acesta”, zice reclamantul.
De altfel, omul susţine că toţi vecinii din imobil au primit facturi la fel de spectaculoase – cea mai mare e de 1.600 de lei.
„Am depus toţi reclamaţie la Termoficare SA, la comun. Sumele sunt foarte mari”, consideră el.
Din 1.390 de lei, valoarea facturii, 1.100 de lei reprezintă costul încălzirii, diferenţa este dată de apa caldă.
Acesta-i consumul!
Analizând situaţia, Termoficare SA ne-a transmis, în primul rând, că factura este mai mare şi din cauză că acoperă 40 de zile, din 13 decembrie până în 22 ianuarie.
Altfel, Dan Creţ, directorul comercial şi purtătorul de cuvânt al Termoficare SA, insistă că pentru contorul imobilului de pe Moscovei, consumul nu indică salturi spectaculoase de consum. Astfel, păstrând un trend firesc în consum, factura, în bani, a înregistrat o creştere spectaculoasă. Un incindent în care familia ar fi uitat geamul deschis, „încălzind atmosfera”, s-ar fi văzut în consumul de gigacalorii.
Un calcul simplu, raportat la cifrele date, arată că factura unei luni de 30 de zile, ar fi fost undeva la 1.000 de lei, pentru consumul de apă caldă şi căldură a două persoane.
Să fie acesta un „preţ sustenabil” pentru Oradea, capitala judeţului unde salariul mediu calculat la finele anului trecut este de puţin peste 2.000 de lei?
Din acest an, preţul de facturare al gigacaloriei a crescut cu 10 lei/gcal, dar influenţa aceasta este aproape nesemnificativă la nivelul unui singur apartament. Cu alte cuvinte, asta e…
Citiți principiile noastre de moderare aici!