Într-un fact – check realizat de factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România, Szabó Ödön, deputat și președinte executiv al UDMR Bihor, este contrazis în privința unei declarații privind apropierea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin.
[eadvert]
„Nu știu ce înseamnă apropiat, pentru că, până în momentul de față, toate sancțiunile care au fost gândite de UE au fost votate de către Ungaria. Nu a fost obstrucționată nicio decizie comună a UE în această chestiune”, a declarat parlamentarul la Digi24, pe 4 aprilie, imediat după alegerile parlamentare din Ungaria.
Factual a verificat dacă, așa cum a spus Ödön, Ungaria a votat toate pachetele de sancțiuni aplicate Rusiei, dacă a obstrucționat acest proces și contextul relațiilor diplomatice dintre cele două țări.
Site-ul citat scrie următoarele: „Uniunea Europeană nu a impus măsuri în privința gazului și petrolului rusesc tocmai pentru că nu a reușit să ajungă la un consens – iar cea mai importantă voce a fost exact cea a Ungariei. Ministrul de Externe maghiar a declarat, la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, că Ungaria nu sprijină nicio sancțiune asupra transporturilor rusești de petrol și gaze. «Nu este vina Ungariei că gazele naturale și petrolul din Rusia joacă un rol important în aprovizionarea cu energie a Ungariei, Europei Centrale și a întregii Europe», a explicat din nou Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook. Șeful partidului de la putere, Fidesz, a reiterat și el aceeași poziție: Ungaria va vota împotriva unui embargo asupra gazului și petrolului rusesc. Când președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a solicitat explicit acest lucru, Viktor Orban a declarat: președintele Zelensky «are un obicei prost de a spune tuturor ce să facă. Ar fi mai bine să renunțe la acest obicei». Mai mult decât atât, Ungaria a fost singura țară europeană care s-a arătat dispusă să plătească în ruble pentru gazul rusesc, așa cum a solicitat Vladimir Putin.”
Mai mult, factual.ro subliniază și că „Ungaria, membru NATO, a avut poziții ferme și în ceea ce privește sprijinirea armatei ucrainene. Nu numai că a refuzat categoric livrarea de armament către țara invadată, dar a interzis inclusiv tranzitarea teritoriului său de armament destinat Ucrainei”.
Sursa citată mai amintește și de cooperarea puternică, dintre Ungaria și Rusia, în domeniul energetic. „Ministrul de externe ungar a declarat că, în pofida agresiunii militare asupra Ucrainei, țara sa nu intenționează să anuleze extinderea centralei nucleare de la Paks, care reprezintă un acord de 12,5 miliarde de euro (13,84 miliarde de dolari) cu Rosatom, agenția nucleară din Rusia. Rusia a fost de acord, anul trecut, să amâne cu cinci ani plățile pentru extinderea centralei nucleare Paks. În plină invazie rusească în Ucraina, Ungaria a primit, la începutul lui aprilie, prima livrare de combustibil nuclear din Rusia pentru centrala sa. Combustibilul nuclear a ajuns în Ungaria pe calea aerului, pentru a evita zona de conflict din Ucraina”, a scris factual.ro.
Putin și Orban, zece întâlniri oficiale
Apropierea dintre cei doi lideri este evidentă și ca urmare a faptului ca Vladimir Putin a fost printre primii care l-au felicitat pe Viktor Orban, după alegerile parlamentare. „Orban a rupt în mod repetat izolarea diplomatică a Rusiei, primindu-l pe Putin la Budapesta imediat după anexarea Crimeei, în 2014. Istoria consemnează cel puțin zece întâlniri oficiale între Viktor Orban și Vladimir Putin, în ultimii 13 ani. Trebuie să ne amintim de un discurs al lui Viktor Orban susținut chiar în România, la Tabăra Universitară Liberă de Vară Bálványos din 2014, de la Băile Tuşnad: «Astăzi, subiectul de succes în gândire este înțelegerea sistemelor care nu sunt occidentale, nu liberale, nu democrații liberale, poate nici măcar democrații, și totuși care fac națiunile de succes. Astăzi, vedetele în analiza internațională sunt Singapore, China, India, Rusia, Turcia. (…) Cu alte cuvinte, căutăm, încercăm să găsim, detașați de dogmele și ideologiile acceptate în Europa de Vest și independent de acestea, forma de organizare comunitară, noul stat maghiar».”, scriu cei de la Factual.
Concluzia Factual
„Afirmația deputatului UDMR este falsă. Chiar dacă Ungaria a votat pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei, acesta a fost convenit în prealabil cu ceilalți membri ai Uniunii Europene. Măsurile privind embargoul pe gazul și petrolul rusesc nu au ajuns într-un eventual pachet de sancțiuni, tocmai pentru că, în cadrul negocierilor, Ungaria s-a opus ferm acestui lucru. În plus, Viktor Orban a declarat că nu va sprijini militar în niciun fel Ucraina și chiar l-a nominalizat pe Volodimir Zelenski printre adversari. În schimb, legăturile sale cu Vladimir Putin sunt de notorietate”, au scris cei de la Factual.ro.
Declarații și la Oradea
Într-o conferință organizată pe 8 aprilie la Oradea, la întrebarea adresată de Jurnal bihorean pe acest subiect, Szabó Ödön a spus: „Ungaria este membru NATO și membru al Uniunii Europene. Au votat toate sancțiunile și au fost de acord cu toate sancțiunile impuse de UE. Ungaria este pe lista țărilor considerate de Rusia neprietenoase. Dar au, față de alte țări, inclusiv România, o dependență în zona energetică (n.red. față de Rusia) și o expunere mult mai mare. Ungaria nu are în subsol hidrocarburi, asta nu e o alegere. Nu are petrol și nu are nici gaze naturale. Gazele naturale au expunere de 85% față de Rusia și aproape 70% în ceea ce privește zona de petrol. Ungaria nu are port, nu are ieșire la mare, în Ungaria poți să transporți aceste lucruri prin conductă. Asta înseamnă că poți să le primești doar de unde vine conducta.”
Trimite articolul
XCum e cu propaganda si minciunile, prietenii mei maghiari? Repet intrebarea: in ce calitate face dl. Odon propganda mincinoasa in favoarea regimului iliberal si antieuropean de la Budapesta?
-
in calitate de om intreg la minte, nu ca tine un sovin stupid!
-
Cum in ce calitate?! In aia de sluga credincioasa! De unde crezi ca-si adapa sefimea din udmr conturile din Ungaria, tinute la secret? Unde fug cand ii condamna ai nostri (rar, foarte rar, dar se mai intampla!) si scapa?
De exemplu nici Germania nu sprijină nicio sancțiune asupra gazului și petrolului rusesc!!! Nu numai Ungaria!!!
Factual fals :). Odon a zis: “nici o decizie comuna a UE”. Embargoul de gas nu a fost o decizie comuna a UE. Reuters scrie: “German Finance Minister Christian Lindner on Monday rejected a European Union embargo on Russian gas”. Si cine crede, ca daca Ungaria nu ia gas din Rusia, atunci Putin se opreste 😀 ???
10 intalniri in 13 ani intre Putin si Orban? 🙂 E mult cand vorbesti despre o relatie economica? 🙂
In ultima vreme stirile sunt exagerate in legatura cu Ungaria, pentru ca vrea sa-is pastreze suveranitatea. Adevarul nu este scris niciodata in intregime in mass-media. Tu, cititorul, esti intodana influentat ce se gandesti, numai acesta este telul. Nu vei afla niciodadat realitatea dintr-un singur organ!
-
Chiar asa: realitatea este fidel zugravita doar de propagandistii dictatorilor! Nici rusii nu au pornit razboi sa distruga o tara: ei doar au o operatiune speciala, spre binele ucrainienilor! Ce sa facem daca ucraineinii aia sunt prosti si nu inteleg ca rusii le fac un bine omorandu-i, violand-i si distrugandu-le casele!?? Demonstratia argumentata si dovezile nu au nicio valoare! Ungaria vrea “sa-si pastreze suveranitatea”, dar nu a obligat-o nimeni sa adere la UE, daca nu vrea sa-i impartaseasca valorile si daca lumea democratica o oropseste atat de tare. Doar ca Ungaria vrea numai drepturi, fara obligatii! Banii europeni sunt foarte buni, daca sunt primiti gratis, iar cand este vorba despre derapajele in domeniul democratiei si valorilor europene incep sa strige ca li se ingradeste suveranitatea. Legat de relatia cu Putin si regimul sau, tinand partea unui criminal si luptand pentru el, esti partas la crimele lui si devii la fel de vinovat. Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti! Restul e doar propaganda desantata, la care se pare ca dl Odon ia parte activ, altfel nu ar fi iesit public cu astfel de declaratii!
-
“ungurii tin cu Putin si lupta pt. el” 🙂 realizezi ca ai probleme mentale serioase ??
-
Lupta are si alte forme decat lupta cu armele in transee. Lupta cu “birocratii capitalisti putrezi” de la Bruxelles, de exemplu. Sau lupta propagandistica. Piedicile puse adoptarii de sanctiuni mai drastice Rusiei e tot un fel de lupta in favoarea Rusiei. Problemele le ai tu, daca atat lucru nu poti intelege. …si sunt grave!
-
Te lupți cu morile de vânt. Maimuța carpatină e modificată genetic și nu înțelege regimul capitalist democratic. Alături de orcii ruși își doresc mulți să trăiască. Un tătuc care să le rezolve problemele rezultate din propria incompetență.
Sub umbrela naționalismului, unguri, români, francezi, de-a valma sunt condamnați să distrugă proiectul UE. Puține lucruri bune a spus chiorul Băsescu, unul dintre ele fiind “federalizarea UE”. ( Al doilea a fost semnalul de alarmă că Rusia o să transforme Marea Neagră în lac rusesc și că își dorește să ajungă la gurile Dunării). Fără federalizarea UE vine iarna nucleară. -
Vasiele alias Oradean imi place ca iti raspunzi la propriile aberatii cu altele si mai si, e mare Gradina Domnului… 🙂 🙂
-
Ție-ți place doar ce-ți place. Ce crezi tu că îi, chiar dacă nu-i, nu vrei sau nu poți să crezi că nu-i.
-
-
-
Nu mai bine sa meargă în P|_|L/\ toți b0zg0r1 din Transilvania sa se frece unul de altul la Budapesta pana fac fuziune atomica?
-
aoleeeeu rromulane s-a umflat mamaliga-n tine rau de tot. Ce-i cu rabufnirea asta ? 🙂
Ce să facă și lndcul? Se bagă în seamă cât poate. Nimic nu e gratis.