Au scăzut depozitările de moloz pe domeniul public şi a crescut colectarea acestor materiale la RER în depozit şi la halda oraşului. Concluzia formulată de viceprimarul Birta Florin e bazată pe cifrele furnizate de Poliţia Locală, ca sinteză a activităţii din 2018.
În urma controalelor pe protecţia mediului, agenţii Poliţiei Locale au aplicat 5.105 amenzi de 864.480 lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017 se înregistrează o scădere de 4.15% în ceea ce priveşte numărul de constatări şi un procent de scădere de 13.08% în ceea ce priveşte valoarea amenzilor aplicate faţă de anul 2017. În 2016 şi 2016, în baza unei colaborări cu Garda de Mediu în controalele pe depozitările ilegale, Poliţia Locală a raportat inclusiv confiscări de maşini în cazurile de flagrat.
Anul trecut, însă, în ciuda succesului anterior, aceste acţiuni nu au mai continuat. „Noi continuăm colaborarea cu Garda de Mediu pe alte domenii, chiar recent am avut un control la tăieri ilegale pe Averescu. Măsura confiscării maşinilor cu care s-a transportat gunoiul ilegal nu s-a mai aplicat. Aşteptăm un punct de vedere de la Guvern, e posibil să fim abilitaţi noi şi pentru această măsură”, spune Cristian Beltechi, directorul Poliţiei Locale.
În opinia viceprimarului,„exemplele date anii trecuţi şi înfiinţarea punctului de depozitare al RER pe strada Thurzo Sandor, în care toţi orădenii care au lucrări de reparaţii în case pot depozita gratuit moloz” au dus la civilizarea orădenilor. „Decât să rişte, oamenii preferă să le care gratuit acolo. Acel punct de colectare şi-a atins obiectivul şi de aceea suntem în cursul amenajării unui al doilea asemene punct, în strada Uzinelor”, a precizat Birta.
Totuşi, cei de la Locală au continuat şi intensificat, anul trecut, acțiunile de tip pândă în mai multe zone din oraş: Nojoridului-înspre pădure, Coriolan Hora, Ovidiu Densuşeanu (parcare tir), P-ţa Devei, Parcul Ghioceilor, Al. Dimitrie Xenopol, Piaţa Bobâlnei, Barcăului colţ cu Lipovei, P-ţa I. Darabant, Meziadului colţ cu str. Erofte Grigore, strada Căii Ferate, Thurzo Şandor, Meiului, Teiului, Griviţei, Morii, Feldioarei, R. Reagan, Seleuşului (lângă parc), Ale. Onisifor Ghibu, Al. Andriţoiu, Aleea Salca, Sextil Puşcariu, Parcul I.C. Brătianu, Menumorut, Gheorghe Doja, Cartier Podgoria, Cartier Tineretului, Ale. Rogeius colţ cu Italiană, Podului, Ale. Posada colţ cu Călugăreni, Milcovului, Ion Bogdan, Izvorului, Calea Bihorului.
Controale la asociaţii
Curăţenia din incintele de depozitare a gunoiului cade în sarcina asociaţiilor de proprietari, motiv pentru care 600 dintre ele au fost sau sancţionate pe problema menţinerii ordinii. „Nu e plăcut dar asta e. E important să ştie lumea, de exemplu, că la parcările de domiciliu, municipalitatea virează în contul asociaţiilor de proprietari 10% din încasări tocmai pentru întreţinere. Mai mult de 10% din asociaţii nu se folosesc de acei bani pentru acel scop”, susţine directorul Poliţiei Locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!