Pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local Oradea figurează propuneri pentru reducerea impozitelor la 19 de societăţi comerciale care au investit peste 500.000 de euro în clădiri. Între firmele ce primesc facilitati fiscale, se remarcă ponderea importantă a dezvoltatorilor imobiliari. Că e vorba despre centre comerciale, ansambluri rezidenţiale, chirii sau hotel.
Antreprenorii de cartiere rezidenţiale sunt scutiţi total de taxe şi impozite pe o perioadă de trei ani, pentru investiţiile realizate. E cazul firmelor Selina Invest, Trans World Trading, Prima Real Estate, Lenaura, Patam şi Cimarson. Iar, dacă sediile acestor firme sunt situate în ansamblul rezidenţial pe care-l construiesc, societăţile nu sunt nevoite să plătească impozit nici pe acesta, ne-a declarat şeful Fiscului local, Tănase Miculescu.
Alcool subvenţionat local
O altă observaţie este că de facilitatea fiscala se bucură şi un comerciant de alcool şi tutun, aşa cum reiese şi din tabelul de mai jos. Aceasta deşi actualul Executiv a Primăriei a încercat să supra-taxeze desfacerea de alcool şi tutun, ce-i drept, noaptea. Prefectura a atacat însă în Justiţie iniţiativa municipală iar proiectul a încremenit.
L-am întrebat marti pe directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, dacă această facilitate fiscală nu contravine legislaţiei europene în materie.
„Regulamentul de acordare a facilităţilor fiscale pentru investiţii, aprobat prin HCL Oradea nr. 407/2010 nu are nimic legătură cu profilul de activitate a societăţilor investitoare. Sigur că trebuie să ne armonizăm şi proiectele de Consiliul Local cu legislaţia europeană, inclusiv privind comerţul de alcool şi tutun. Dar, din câte ştim în momentul de faţă, nu o încălcăm cu nimic”, ne-a răspuns Eduard Florea.
Facilităţi variabile
În schimb, economistul-şef al municipalităţii ne-a amintit parametrii care intră în calculul scutirilor de impozit.
„Condiţia principală e ca valoarea investiţiei să depăşească 500.000 de euro. Apoi, facilitatea se recalculează anual, căci se pot modifica numărul de angajaţi, zonarea fiscală şi chiar valoarea contabilă a investiţiei. În principiu, bonificaţia creşte cu numărul de angajaţi şi scade cu zonarea fiscală superioară întrucât încurajăm investiţii spre periferia oraşului. Totodată, încurajăm mai mult producţia decât comerţul. Practica ne-a arătat că facilitatea fiscală poate varia între 5% şi 80% din impozitul standard calculat”, ne-a mai spus Eduard Florea.
CRISTIAN HORGOŞ, CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!