Cozonacii şi prăjiturile nu trebuie să lipsească de la tradiţionala masă de Crăciun. Pentru că majoritatea femeilor sunt ocupate, preferă să comande prăjiturile şi nu să le prepare. De aceea, cofetăriile nu mai fac faţă comenzilor pentru sărbători.
„Prepararea prăjiturilor şi cozonacilor necesită mult timp iar eu voi lucra şi pe data de 24 aşa că am apelat la cofetărie. Şi anul trecut am procedat la fel şi nu am de ce să mă plâng, au fost prăjituri bune şi nu cred că ieşeam mai ieftin dacă la făceam eu acasă”, ne-a spus orădeanca Maria A.
Mai sunt însă gospodine care ţin să respecte tradiţa şi se încăpăţânează să prepare totul în casă.„ În fiecare an eu gătesc bucate tradiţionale de Crăciun dar şi prăjituri şi cozonaci. Au un gust aparte cele făcute în casă şi în plus sunt mai sigure deoarece eu nu folosesc amelioartori şi alte chimicale care fac ca produsele să fie cât mai aspectuoase fără a se ţine seama de cât sunt de sănătoase”, a precizat o gospodină.
La comandă
Pentru a putea face faţă solicitărilor patisarii muncesc şi noaptea. Comenzile s-au luat chiar şi cu două sptămâni înainte de Crăciun. Cofetarii spun că cele mai cerute prăjituri sunt cele de casă şi prăjiturile asortate. Preţul unui kilogram de astfel de prăjituri este între 25 si 28 de lei. Saleurile, haioşele şi checul sunt de asemenea la mare căutare.
Alte mari lanţuri de brutării şi patiserii nu au luat comenzi. „Noi am preferat să nu luăm comenzi anul acesta. Avem marfă suficientă pentru toată lumea. În ceea ce privesc preţurile cred că sunt accesibile, şi este chiar mai ieftin decât să prepari acasă aceste produse. Spre exemplu, la noi, o caserolă cu prăjituri de casă costă 9 lei, cozonacul 4,5 lei, checul 8 lei iar negresele 15 lei kilogramul”, ne-a spus vânzătoarea.
„Am luat comenzi până joi inclusiv. Cele mai cerute prăjituri sunt cele asortate, dar şi albina şi prăjitura cu cremă de scorţişoară. Noi vindem kilogramul de prăjituri cu 28 lei iar totul cu 35 de lei. Cozonacul fie că este cu nucă, mac sau asortat se vinde cu 15 lei. Comenzi avem destule numai să fe face faţă”, a precizat vânzătoarea dintr-o patiserie din Oradea.
La piaţă
În pieţe comercianţii se plâng de numărul scăzut al clienţilor. „Anul trecut în această perioadă am vândut de două ori mai mult. Acum cererea este mult mai mică deşi nu am crescut preţurile cu mult”, s-a plâns un comerciant.
Miercuri, în Piaţa Decebal din Oradea o jumătate de kilogram de nucă se vindea cu 8-10 lei iar macul costa 250 lei kilogramul. Varza murată costa cinci lei kilogramul iar gogoşarii muraţi, ciolomada, castraveţii muraţi şi sfecla roşie murată se vindea cu 10 lei per kilogram.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!