O companie austriacă fondată în 1916 vine cu o premieră în Oradea, în materie de business. O fabrică, de fapt, o spălătorie comercială cu standarde înalte, care, într-o singură zi poate spăla cât 5.000 de maşini de spălat casnice la un loc, arată Victor Ioane, managing-directorul pe Europa Centrală şi de Est (ECE) a companiei Salesianer Miettex. Această firmă funcţionează deja în Parcul Industrial Eurobusiness de pe Şoseaua Borşului, chiar dacă va fi inaugurată oficial abia săptămâna viitoare.
Firma ce se prezintă a fi liderul de piaţă pe acest segment în această parte de Europă are ca ţintă hoteluri, spitale, clinici de stat şi private, restaurante, dar şi alţi clienţi din zona industrială. Compania asigură managementul textilelor prin punerea la dispoziţie, spălarea, dezinfectarea şi livrarea lenjeriilor de pat, prosoapelor, feţelor de masă, uniformelor de lucru şi chiar a carpetelor lavabile antipraf. Fabrica-spălătorie de la Oradea este a doua din România, după cea de la Bucureşti, dar cu o capacitate uşor mai mare decât cea din Capitală. Pe Borşului, 25 de tone vor putea fi spălate zilnic.
Victor Ioane spune că firma austriacă, cu fabrici peste tot în ECE, are peste 25.000 de clienţi şi o cifră de afaceri anuală de 150 milioane de euro. Fabrica de la Oradea are acum 25 de angajaţi, iar la capacitate maximă va avea 50 de angajaţi, în două schimburi. Facilitatea va servi oraşele din vestul şi centrul ţării, precum şi cele din estul Ungariei. Întrebat de JB dacă textilele vor fi procurate inclusiv de la producători locali din Bihor, Ioane a arătat că de contractele pentru textile se ocupă chiar familia vieneză Krauschneider, ce deţine compania. Iar aceasta preferă producători europeni mari, în stare să livreze oricând cantităţi mari, la calitate identică. Primii clienţi ai fabricii din Oradea sunt hotelul Hampton din Cluj-Napoca, marcă Hilton, dar şi alte companii din Oradea, Timişoara, Cluj pentru care Salesianer gestionează partea de uniforme. De transportul rufelor se ocupă tot compania, cu propria flotă de maşini.
Miercuri, directorul fabricii, Ciprian Băjenariu şi managing directorul pe ECE, Victor Ioane, şi-au prezentat facilitatea din Eurobusiness Parc, cu program de spălare acreditat de Institutul Robert Koch din Berlin. O utilitate întinsă pe 3.500 metri pătraţi, o spălătorie comercială impresionantă, în care zona dedicată rufelor curate şi cea dedicată rufelor murdare sunt total separate, printr-o barieră septică, având intrări interblocabile între cele două arii. Ciprian Băjenariu a informat că rufele se pot spăla prin procedeu termic, la 90 de grade Celsius, sau prin procedeu chimic, cu substanţe active, la 60-80 de grade. De asemenea, cearşafurile sunt întinse şi apoi călcate la 180-220 de grade Celsius. Rufele clienţilor sunt total separate între ele, fabrica având 14 camere de spălare şi cinci camere de clătire. La fel, programele de spălare se pliază pe specificul rufelor ce trebuie curăţate. De altfel, până şi apa este dedurizată înainte de a fi folosită în procesul de spălare. Totul pentru prosoape şi cearşafuri cât mai fine…
Eco-eficient
Cu 52% mai puţină energie primară consumată, cu 73% mai puţină apă şi cu 85% mai puţini detergenţi decât procesele casnice. De asemenea, tunelul de spălare al fabricii foloseşte 6 litri la un kilogram de rufe spălate, cumparativ cu 36 de l/kg, într-un proces casnic. Acestea sunt datele care fac atrăgătoare fabrica-spălătorie gigant Salesianer Miettex, din perspectivă ecologică. Plus alte instalaţii care climatizează în mod eficient incinta, fără resurse utilizate în exces. De altfel, Ciprian Băjenariu a subliniat că dozarea detergenţilor este optimă, iar apa uzată este neutralizată înainte de deversare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!