Vineri, poliţiştii BCCO Oradea, procurorii D.I.I.C.O.T. Serviciul Teritorial Oradea, poliţişti din cadrul I.P.J. Bihor, S.J.I.P.I. Bihor şi comisari ai Gărzii Financiare Bihor au acţionat în comuna Batăr, într-un imobil în care existau suspiciuni că s-ar cultiva cannabis. Clădirea avea două nivele, 30 de camere, amenajate în vederea cultivării plantelor decannabis, respectiv ghivece şi instalaţii electrice costisitoare. Imobilul era special pregătit şi dotat în vederea obţinerii unor culturi de cannabis de calitate, iar geamurile erau total izolate de exterior cu placaje şi spumă poliuretanică. În exterior s-a descoperit un generator de curent electric de mare putere, cutii cu tubulatură flexibilă pentru aerisire, transformatoare de curent, coli din pal melaminat, ventilatoare de aer, folie izolantă de umiditate, dispozitive reflectorizante de lumină, soluţii fertilizatoare pentru plante de cannabis, lămpi fluorescente de mare putere, filtre de aer de dimensiuni mari, nailon pentru împachetat, o trusă specială de măsurare a umidităţii, PH-ului şi temperaturii şi alte aparaturi specifice activităţii de cultivare a cannabis-ului.
Mii de ghivece pregătite pentru cultivare
Zeci de kilograme de cannabis, aparatură electrică de zeci de mii de euro şi instalaţii complete pentru creşterea plantelor de cannabis au fost descoperite de poliţiştii antidrog orădeni într-un uriaş laborator clandestin. Într-una dintre halele de la parterul clădirii-laborator au fost găsite circa 800 ghivece din plastic goale, două grămezi mari de pământ special pentru plante, un generator de aer cald, cu alimentare pe gaz, precum şi material lemnos. De asemenea, în fiecare din cele 10 camere de la parter au fost găsite postamente amenajate din lemn, izolate cu folie de umiditate, de culoarea neagră, pe care se aflau câte 200 de ghivece în fiecare cameră, în care se găseau resturi de plante de cannabis, iar deasupra acestora, la circa 2 metri, în fiecare încăpere, erau montaţi suporţi din lemn pe care erau prinse dispozitive reflectorizante cu lămpi de iluminat, ventilator de aer, filtru de aer, precum şi tubulatură flexibilă de aerisire. Totodată, în opt încăperi de la etaj au fost găsite plantaţii şi instalaţii identice, respectiv aproximativ 1.600 de ghivece cu pământ, dotate cu aparatură aferentă şi pregătite pentru plantare. În alte cinci camere de la etaj au fost găsite ghivece cu 860 de plante de cannabis ajunse la maturitate, pregătite pentru recoltare. Tot la etajul clădirii a fost descoperit un aspirator special, în cuva căruia se afla inflorescenţă din plantă de cannabis, precum şi mai multe resturi de plante de cannabis.
S-a spânzurat de frică
Două din camere erau locuite de B.T., de 37 de ani, cetăţean belgian, în acestea fiind descoperite printre bunurile sale personale, diverse înscrisuri, manuale de funcţionare a aparatelor electrice, documentaţii amănunţite privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis, evidenţiate pe fiecare cameră. În momentul în care suspectul a observat apariţia forţelor de ordine s-a ascuns într-una din încăperile clădirii şi a avut o tentativă de suicid prin spânzurare, nereuşită datorită intervenţiei cu promptitudine a poliţiştilor antidrog ajunşi la faţa locului. Suspectul a fost transportat la un spital din Municipiul Oradea, iar în prezent starea sa este stabilă, fiind sub supraveghere medicală. În urma percheziţiei, poliţiştii antidrog din cadrul B.C.C.O. Oradea au ridicat în vederea cercetărilor 32 de kilograme de plante de cannabis, alte 1,3 kilograme de inflorescenţă de cannabis găsită în cuva aspiratorului, un memory stick, un laptop, precum şi înscrisurile şi documentaţia găsită la faţa locului privind plantarea, creşterea, întreţinerea şi evoluţia plantelor de cannabis, care aparţineau suspectului. Cercetările sunt continuate de procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea şi poliţiştii antidrog ai B.C.C.O. Oradea pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspectului. „Conform prevederilor art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000, infracţiunea de cultivare a drogurilor de risc, în speţă cannabis-ul, este pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani” informează inspector principal Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
A.L.
Citiți principiile noastre de moderare aici!