Turcii învaţă de la bihoreni cum se prepară produsele lactate după norme europene. O delegaţie turcă se află în Bihor şi studiază tehnologia folosită de o fabrică de procesare a laptelui. Vizita face parte dintr-un proiect privind schimbul de bune practici în sectorul creşterii vacilor de lapte, derulat de Direcţia pentru Agricultură Bihor alături de parteneri din Germania şi Turcia.
Studiu
După ce au dezbătut problemele cu care se confruntă şi posibilele soluţii, delegaţiile străine au vizitat fabrica de lapte de la Mierlău. Construită cu fonduri europene în 2010, fabrica de la Mierlău are o capacitate de 7200 de litri pe zi. Laptele provine de la 35 de furnizori şi două centre proprii de colectare. Un centru de colectare este în zona Salonta iar celălalt în zona Beiuş. „Fabrica are o capacitate autorizată de 7.200 de litri pe zi dar în prezent produce în medie 5.500 de litri pe zi. Avem produse proaspete, lapte de consum, smântână, acidofile şi brânzeturi”, a precizat Nina Vancea, managerul fabricii de lapte din Mierlău.
În fabrica ultra modernă de la Mierlău marea majoritate a operaţiunilor se fac automat, într-un circuit închis, astfel ca produsul finit să fie de o calitate superioară.
Deşi ar putea procesa mai mult, reprezentanţii fabricii spun că o problemă este materia primă care este puţină. Deşi au o fabrică de lapte în localitate, crescătorii de vaci din Mierlău, puţin la număr, preferă să vină cu surplusul de lapte în pieţele din Oradea.
„Această fabrică are standarde de calitate foarte înalte şi cred că şi noi trebuie să îmbunătăţim calitatea pentru că se reflectă în producţie”, spune Omur Şahin, reprezentantul unei asociaţii de crescători de vite din Turcia.
Foarte impresionat de fabrica din Bihor s-a arătat şi reprezentantul delegaţiei din Germania, Rudiger Wolf. „Procesul tehnologic de aici e foarte bun, fabrica e foarte curată. Am constatat însă că în general în România, la fel ca şi în Turcia, calitatea laptelui nu este suficientă pentru că ea depinde de curăţenia şi igiena din fermă. De asemenea, producţia unei vaci în Germania este mult mai mare iar o fermă are cel puţin 90 de vaci, de aceea colectarea laptelui este mai facilă”, a subliniat fermierul german.
Citiți principiile noastre de moderare aici!