Afecţiunea Alzheimer cauzează moartea celulelor nervoase, dar şi pierderea ţesuturilor de la nivelul creierului. Sunt afectate zonele responsabile cu gândirea, planificarea şi memoria. Simptomele apar treptat. Pe măsura ce timpul trece, acestea se agravează şi la un moment dat bolnavii nu mai sunt capabili să se descurce singuri, reprezentând un pericol atât pentru ei, cât şi pentru cei din jur. „F.A.D.”, care înseamnă Familial Alzheimer s Disease, se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. De aici pleacă textul scris de Nicola Wilson şi pus în scenă, în premieră naţională, de către regizorul Horia Suru la Teatrul Regina Maria. Premiera a avut loc duminică seara.
Prima scenă are loc în septembrie 2012, de ziua Verei. Joacă scrabble cu soţul ei, Nic şi copiii Lila şi Dani. Pe Nic, Vera l-a cunoscut în iulie 1990, pe când avea 21 de ani. Pentru el a anulat nunta planificată, trăind o frumoasă poveste de dragoste, umbrită din când în când de apăsătoarea alegere pe care trebuie să o facă. Mama ei murise la 48 de ani, într-un accident de maşină, împreună cu sora ei. Doar că accidentul fusese provocat de mintea tulburată de boală. Acum, Vera trebuie să facă alegerea: a şti sau a nu şti dacă are gena care generează Alzheimer.
Semne şi emoţii
Scenele de la începutul relaţiei cu Nic alternează cu cele în care afecţiunea ajunge în stadii mai avansate, trecerile fiind făcute într-un decor minimalist realizat de scenograful Cristian Marin, decor reprezentat de cabiente medicale, paturi de spital şi camera de acasă. Semnele apar de la începutul relaţiei, observate de Nic mai mult în glumă: „Creierul tău funcţionează haotic”, „Când vorbeşti nu eşti concisă”. Vera le respinge de fiecare dată, aducând din când în când motivaţia: „Nu ştii totul despre mine”.
Simptomele apar pe rând: în martie 2005 lui Nic îi spune Cristian. În septembrie îl trezeşe la 2 noaptea anunţându-l că ea pleacă la servici. În iulie 2013 uită cine este Lila, în ianuarie 2014 pune laptopul băiatului în cuptor, iar în 28 iulie 2014 face prăjitură pentru Lila, uitând că fata ei murise în urmă cu 206 zile înecată în cadă, de la o supradoză. Drama familei se declanşează în 2013, atunci când Vera recunoaşte că este bolnavă. Gena poate fi transmisă ereditar. Fata ei nu o are. Dar băiatul… Viaţa lor însă continuă la fel, trecând cu ironie peste clipele dramatice ale afecţiunii mamei. Momentele de coregrafie realizate de Arcadie Rus pe muzica lui Petre Ancuța exprimă emoţie dar şi persiflare. Familia cântă: „e grozav să o iei razna”.
Doar că Vera nu acceptă că nu este sănătoasă. Ar vrea să oprească timpul în loc pentru a fi Crăciun tot timpul alături de familie. Nu vrea să rateze nimic. Nic încearcă să înţeleagă cum se simte. Lila îşi doreşte să se bucure de mama ei. Dar Verei îi dispar conexiunile, îi dispar cuvintele care erau atât de importante. Ea este „mai mult decât creier”, şi nu ştie când să îşi ia rămas bun. Imaginea Lilei şi a mamei se contopesc în mintea bolnavă a Verei, nu se mai poate bucura nici de nepoata pe care o ţine în braţe şi asupra căreia aplanează aceeaşi suspiciune a genei declanşatoare. Spre sfârşit tensiunea spectacolului parcă scade, finalul firesc estompând dinamismul de până atunci. Atmosfera este întregită de light designer-ul Cristian Niculescu.
Georgia Căprărin a interpretat-o cu prospeţime pe Vera tânără, secondată fiind de Nic cel tânăr, actorul Eugen Neag. Transpunând-se remarcabil rolului, Ioana Dragoș Gajdo o joacă pe Vera în anii de grea suferinţă, Richard Balint interpretând un Nic care încearcă din răsputeri, prin iubire, să facă faţă cruntei boli. Din distribuție mai fac parte studenții Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca: Calița Nantu (Lila) și Yannick Becker (Dani), care se află la prima colaborare cu trupa din Oradea. S-au achitat minunat de roluri, cu o menţiune specială pentru dezinvoltura Caliţei. Din distribuţie mai fac parte Corina Cernea (doctoriţa Barbara), Gabriela Codrea (Eva) şi tânăra actriță Carina Bunea (Gwen). Orchestra care a cântat live este formată din artiștii orădeni Henrietta Varady (pian), Flaviu Seretoc (contrabas), Alexandru Seretoc (tobe) și Georgiana Mircescu (flaut).
Un subiect apăsător, multă informaţie dar şi emoţie, o realitate de care mulţi se lovesc şi care, prin piesa F.A.D. (Noduri şi plăci) ne este adusă în prim plan. O problemă cu care se confruntă societatea şi care merită adusă pe scenă, aşa cum spunea şi regizorul Horia Suru. Următoarea reprezentaţie este astăzi, 13 martie, de la ora 19. Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani!
Citiți principiile noastre de moderare aici!