Toroczkai Laszlo, liderul şi membrul fondator al grupării extremiste HVIM (Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate), nu a fost lăsat să intre, sâmbătă, în România, prin punctul de trecere a frontierei din Salonta.
Potrivit poliţiei de frontieră, acesta este dat în consemn din cauza cunoscutei sale atitudini antiromâneşti şi pentru repetatele sale manifestări de tip revizionist. Dealtfel, potrivit mai multor publicaţii, Toroczkai Laszlo a fost declarat persona non-grata şi în Slovacia si Serbia şi a fost expulzat în 2008 din Canada din motive similire.
Toroczkai Laszlo susţine reîntregirea „Ungariei Mari” şi s-a declarat luptător împotriva tratatului de la Trianon.
Toroczkai nu a fost lăsat să intre în România, sâmbătă, când a încerca să treaca punctul de frontieră Salonta, alături de soţia sa şi de cei doi copii.
„Am început să urlu la ei”
Întors din drum, Toroczkai Laszlo a postat un mesaj pe contul său de facebook:
„România a dovedit din nou că este un stat întunecat, bolnav, rămas în urmă, în care nu se respectă statul de drept. Încercam să ajung în localitatea Remetea (judeţul Alba), pentru a participa la lansarea organizaţiei locale a HVIM, o onoare, având în vedere că mama mea este originară din această localitate. La Vama Salonta, maşina mea a fost trasa deoparte, iar soţia şi cei doi copii, de 6 ani şi de 15 luni, au fost duşi într-o cameră separată. După aproximativ două ore de discuţii, vameşii mi-au arătat nişte hârtii care atestă faptul că mi se interzice accesul în România. În schimb, soţia mea, care deţine şi cetăţenia română, poate continua drumul. Am intrat într-un conflict dur cu ei. Am început să urlu la ei, deoarece interdicţia nu este nici limitată temporar, nici motivată concret. Am solicitat un traducător, soţia le-a spus că a uitat limba română şi a continuat să le vorbească doar în maghiară, dar lor nu le-a păsat. Când fiica mea a început să plângă, i-am spus că acum o să înţeleagă de ce toată viaţa m-am luptat împotriva nedreptatii de la Trianon”, a scris Toroczkai pe contul său de Facebook.
„Am contactat imediat ministerul de Externe al Ungariei, parlamentarii Jobbik, Szavay Istvan şi Zagyva Gyula, Ambasada Ungariei de la Bucureşti, dar nu au putut face nimic. Lucrurile au degenerat în asa fel încât unul dintre români a dus mâna spre arma din dotare. Am decis să ne întoarcem. O maşină a poliţiei ne-a urmărit până la trecerea frontierei maghiare şi mi-a dat actele”, a mai scris liderul extremist
Totodată, el a anunţat că va depune o plângere. Documentele Poliţiei de Frontieră, care atestă refuzul trecerii graniţei de către Toroczkai au fost postate pe contul său de facebook.
Şi alţi „plimbăreţi”
Pe fondul unor manifestări iredentiste ungare, în august, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, la tabere de vară, el avertizând că Statul Român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.
Băsescu a apreciat că politicienii veniţi din Ungaria în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei. „Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a atenţionat preşedintele Băsescu observând că Ungaria a devenit „în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!