Lipsa de mişcare, dar şi efectuarea unor exerciţii prin răsucire-aplecare la întâmplare, forţarea coloanei de a sta prea dreaptă (sau dimpotrivă – oboseala/relaxarea incorectă care are repercursiuni pe postură) ori la femei purtarea tocurilor – toate produc afecţiuni ale coloanei vertebrale. Kinetoterapeutul orădean Jakab Istvan informează că majoritatea problemelor aparatului locomotor la adulţi se instalează la nivelul coloanei vertebrale. Mulţi dintre ei nu fac niciun strop de mişcare, stau prea mult aşezat şi corpul tinde să ia o poziţie protectoare. Aşa apar întâi durerile musculare iar apoi cele de coloană.
Extremele – evitate
Jakab spune că organismul uman este programat să urmeze o naturaleţe în privinţa poziţiei coloanei vertebrale şi a mişcării, doar că activităţile cotidiene (nenaturale) în general influenţează oamenii care, fără să ştie sau să îşi dea seama, adoptă poziţii şi mişcări „extreme”. Unii au tendinţa sau încearcă din răsputeri să îşi ţină coloana vertebrală foarte dreaptă, în timp ce alţii au poziţia coloanei extrem de relaxată (îndoită). Niciuna dintre aceste extreme însă nu face bine coloanei, pentru că muşchii abdominali cu muşchii spatelui trebuie ţinuţi în echilibru, cu un minim efort ,spune kinetoterapeutul, care explică faptul că tulburările posturale pornesc de la cap. „Un cap dezaliniat, de exemplu înclinat înainte sau aplecat cu bărbia în jos, cere ca umerii să vină spre înainte, „pieptul să se închidă” şi de aici e doar un pas până la apariţia cifozei”, spune tânărul specialist. Odată afectată coloana prin cifoză vor apărea în serie alte afecţiuni ale coloanei, inclusiv lordoza.
Sub 4 cm
Altă situaţie extremă este întâlnită mai mult la domnişoare şi doamne. Până la 13 – 14 ani, în cursul pubertăţii au loc sudurile osoase, apoi organele feminine încep să se dezvolte, domnişoarele au tendinţa de a ascunde pieptul sau, dimpotrivă, de a-l scoate în evidenţă. Aceste situaţii sunt însă dăunătoare coloanei pentru că o forţează să stea în poziţie nenaturală. Purtarea de tocuri peste patru centimetri este alt element care contribuie, în cazul sexului frumos, la apariţia afecţiunilor coloanei vertebrale: şoldul este obligat să se basculeze spre înainte, muşchii abdominali nu mai sunt puşi să lucreze, sau este activat insuficient, şi, în timp, burta va deveni mai pronunţată, anumiţi muşchi ai coapsei nu mai lucrează eficient, toată greutatea corpului se transferă spre degetele picioarelor şi apar probleme la articulaţii, la glezne, genunchi, coloană vertebrală.
Puterea colectivă
Kinetoterapeutul Jakab, care este şi practicant de arte marţiale, nu recomandă efectuarea şi învăţarea exerciţiilor doar acasă, de unul singur. Jakab spune că oricât de bine ar şti un om să execute un anume exerciţiu, randamentul şi eficacitatea se văd mai repede dacă este efectuat în colectiv, la o sală de sport, activitatea corectă a muşchilor fiind ghidată de specialist . „Puterea colectivă este cea care dă impuls şi efectul scontat. Oamenii se mobilizează mai bine dacă lucrează împreună, sub îndrumarea unui instructor”, spune kinetoterapeutul. Fiecare om ar trebui să îşi aleagă tipul de antrenament pe care doreşte să îl urmeze pentru a-şi satisface necesităţile proprii organismului. Însă persoanele care fac mişcare sub îndrumarea unui specialist pot exersa şi acasă, un timp mai scurt, exerciţiile de la sală, pentru că şi le consolidează.
Stresul – inamic
La Casa de Cultură a Sindicatelor, Jakab susţine un curs de mişcare destinat adulţilor pentru învăţarea unor exerciţii menite să corecteze şi să trateze afecţiuni ale coloanei, recomandate şi de ortopezi şi neurochirurgi. De altfel, în ultimii ani, unii medici ortopezi şi neurochirurgi lucrează în echipă cu kinetoterapeuţi, cele două falii ale sănătăţii completându-se una pe cealaltă. „Oamenii învaţă la curs să îşi cunoască organismul, învaţă să se focuseze pe corpul lor, să lucreze cu el şi să se relaxeze. Din păcate, în ziua de azi, incapacitatea de relaxare este tot mai mare. Depărtarea omului de natură, mediul înconjurător şi digitalizarea lumii moderne ne induc o stare de stres, astfel încât unii oameni ajung să nu mai poată să se relaxeze în adevăratul sens al cuvântului”, atenţionează kinetoterapeutul. Pentru întrebări legate de învăţarea unor deprinderi şi exerciţii sănătoase sau pentru corectarea unor deficienţe locomotorii, puteţi adresa întrebări la adresa de mail – medigim@gmail.com.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!