Spaţiu suplimentar pentru UPU, farmacie, sterilizare, laborator şi amfiteatru didactic cu vestiare. Directorul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, şi primarul Ilie Bolojan au anunţat, ieri, un proiect de extindere a spitalului pe partea de servicii de urgenţă şi de servicii.
Carp a precizat că Judeţeanul este titularul unui proiect în valoare de 1,5 milioane de euro, finanţat de Banca Mondială, şi că a obţinut şi participarea Primăriei la investiţie. „La înfiinţare, UPU a avut 20.000 de prezentări în primul an. Anul trecut au fost 150.000 de prezentări la UPU”, spune managerul, ca argument pentru necesitatea extinderii.
Conform proiectului semnat de PoliArt SRL – firma care a realizat şi proiectul Pieţei Rogerius – extinderea constă în edificarea unui etaj şi jumăte, spaţiu care va adăposti o farmacie dotată ultramodern, un spaţiu pentru sterilizare şi un laborator. „Cubul maro va fi un amfiteatru de 175 de locuri, cu vestiare pentru studenţi”, spune Carp.
Finanţare mixtă
Conform managerului, Banca Mondială suportă doar costul extinderii UPU, de 1,5 milioane de euro; pentru diferenţa de până la 4,5 milioane de euro a apelat la Primărie.
Ca particularitate a investiţiei, a insistat că la etajul nou construit ar urma să funcţioneze primul laborator robotizat dintr-un spital public din România şi, lângă acesta, o farmacie dotată cu cel mai modern sistem de mişcare a medicamentelor, cu transport computerizat. Spaţiul nou va fi ocupat cu „sterilizarea centrală”, care trebuie să fie la un nivel foarte ridicat, datorită complexităţii dotărilor.
Cei doi au anunţat că licitaţia pentru găsirea executantului o va face Banca Mondială, în ideea de a avea un unic constructor, dar şi pentru a simplifica procedura.
„Cel mai probabil, noi vom ceda Ministerului Sănătății dreptul de organizare a licitaţiei pentru toată clădirea. Noi ne vom achita partea noastră din bani – 2,5 milioane euro, Ministerul Sănătăţii din creditul Băncii Mondiale – 1,5 milioane euro pentru UPU, iar diferenţa va fi susţinută de municipiul Oradea”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Spaţiul alocat UPU, după amenajare, se va dubla, faţă de ce dispune acum unitatea. În plus, va fi dotat cu CT-ul propriu de 32 de spire. Carp spune că spitalul va avea unul nou, de 160 de spire.
Va urma
Managerul Spitalului Judeţean spune că investiţia de 4,5 milioane de euro va fi urmată de o altă lucrare de extindere.
„La Judeţean nu s-a ţinut cont de nevoile de extindere, când s-a construit spitalul. La Spitalul de Copii, de exemplu, s-au lăsat în jur 6 hectare de teren. Aici singura soluţie să construieşti o clădire e deasupra părţii din stânga pe spaţiu verde şi intrarea principală”, spune Carp.
Clădirea nouă dorită va cuprinde, la parter, o cafenea, farmacie, magazin de dispozitive medicale. La etaj I se va mută Ambulatoriul de pe strada Pasteur. „La nivelul trei vine Administraţia, iar la patru se face o Terapie Intensivă nouă. Din păcate, la Terapie Intensivă nu se pot face amenajări, aşa că se va face o nouă Terapie Intensivă”, precizează Carp. Până la toamnă, ar urma să fie terminat studiul de fezabilitate al lucrării, poate şi proiectul tehnic, în speranţa că se vor ivi linii de finanţare europeană pentru aceste destinaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!