În ultima şedinţă a CJ Bihor, vicepreşedintele Kiss Alexandru adusese în discuţie problema salariilor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor. Potrivit lui Kiss, începând din septembrie, angajaţii de la DGASPC ar putea rămâne fără salarii, deoarece procedura de descentralizare a serviciilor sociale întârzie. Vicepreşedintele a şi indicat un responsabil pentru aceste întârzieri, în persoana actualului director general de la DGASPC. E vorba despre liberalul Călin Puia, care tocmai l-a înlocuit la vârful instituţiei pe omul UDMR, Szarka Arpad, devenit adjunctul lui Puia. „Am decis externalizarea, în ideea reducerii fondului de salarii”, a spus Kiss, arătând că nu ştie de ce Puia ar fi oprit externalizarea. „Nici nu ştiu de ce le-a oprit. Nu e în subordinea mea, dar dacă analizăm matematic ajungem la rezultatul că în două luni nu vom mai putea plăti salarii pentru că depăşim fondul”, a spus Kiss de la prezidiul Consiliului Judeţean. „Nu vom trimite invitaţii speciale, dar sper că toţi directorii vor înţelege că e bine să acolo când şefii lor discută. Eu credeam că fiecare are atâta gândire logică”, a spus Kiss, referindu-se la faptul că Puia nu era prezent la şedinţa CJ. Liderul grupului PDL din CJ Bihor, Ionel Avrigeanu, i-a ţinut isonul vicelui Kiss, arătându-se şi el indignat pentru faptul că Puia nu participa la şedinţă. De asemenea, Avrigeanu s-a revoltat pentru faptul că Puia nu ar pune în aplicare decizia CJ Bihor de a externaliza serviciile.
Puia: Nu blochez nimic!
Directorul general al DGASPC Bihor, Călin Puia, s-a simţit dator să-i răspundă vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Kiss Alexandru, într-o conferinţă de presă la care a participat şi preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle. „Nu pot eu să blochez externalizarea. Doamne iartă-mă, ce hotărăşte Consiliul Judeţean e lege pentru noi! Externalizarea îşi urmează cursul normal”, s-a apărat Puia, joi. Directorul DGASPC a informat că din 2 august au început să apară pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţurile privind organizarea de licitaţii pentru externalizarea serviciilor sociale în centrele Direcţiei. Potrivit lui Puia, până pe 18 august, pe SEAP ar trebui să apară toate anunţurile pentru cele 21 de centre ce vor fi externalizate. „Până pe 6 octombrie se vor desfăşura licitaţiile. Va trebui să avem minimum trei ofertanţi”, a mai spus Puia. Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a opinat că preţul fundaţiilor acreditate care vor participa la licitaţii nu va trebui să fie mai mare de 80-85% din costul standard de azi. Cât despre salariile de la DGASPC, Călin Puia l-a contrazis pe Kiss, spunând că salariile sunt asigurate până în decembrie, inclusiv, dacă se va face o rectificare de buget de 36.000 de lei.
Cheltuieli serioase
Sunt 689 de asistaţi social în centrele DGASPC, ce deservesc 449 de salariaţi. Costul standard al serviciilor sociale din cele 21 de centre ale DGSPC se ridică la 1.779 lei/lună/asistat. În practică, cheltuiala medie per asistat în acest centre este de 1.791 lei/lună/asistat. Aşadar, cheltuielile cu asistaţii ating lunar suma de 1.234.163 lei noi. Cheltuielile cu personalul nu sunt nici ele deloc de neglijat. Ele se ridică la 695.773 lei noi/lună. Rămâne de văzut în ce măsuri ONG-urile ce vor prelua aceste centre vor apela sau nu la angajaţii DGASPC Bihor.
CĂLIN CORPAŞ
Cheltuieli exorbitante la DGASPC
Citiți principiile noastre de moderare aici!