Poliţia bihoreană continuă miercuri «Săptămâna Prevenirii Criminalităţii» cu accent pe reducerea victimizării minorilor.
Cap de afiş este activitatea intitulată „Portretul robot – un aliat în combaterea criminalităţii; Experienţa de a fi martor al unei infracţiuni”. Acţiunea organizată la sediul IPJ Bihor va avea invitaţi elevi de la şcoala vecină „Oltea Doamnă” şi de la Colegiile Naţionale „Mihai Eminescu” şi „Emanuil Gojdu”.
Echipajele de elevi vor participa direct la întocmirea portretului robot al agresorului unei tâlhării.
„Se va simula o tâlhărie iar elevii vor relata evenimentul sau date despre eveniment care vor sta la baza întocmirii portretului robot de către specialistul IPJ Bihor. Elevii îşi vor exersa spiritul de observaţie descriind înfăţişarea infractorului: fizionomia, culoarea ochilor, părului, semne particulare, vârsta aproximativă. Tinerii participanţi vor mai fi informaţi cu privire la ce înseamnă să fii martor al unei infracţiuni, obligativitatea civică de a depune mărturie în caz de martor, tipuri de martori şi ce poţi face tu pentru a contribui la prevenirea criminalităţii în comunitatea în care locuim”, explică Ioana Indrieş, comisar de poliţie pe prevenire.
Totodată, în sala mare a IPJ Bihor se vor proiecta filme cu caracter preventiv pentru elevi şi profesori.
La final, echipajul de elevi care va reda cel mai fidel trăsăturile agresorului va primi din partea organizatorilor premii surpriză şi diplome care să ateste locul ocupat şi diplome de participare.
În paralel, poliţiştii de proximitate locali vor desfăşura activităţi preventive cu elevi la Clubul copiilor din Municipiul Marghita, Casa de Cultură din localitatea Nucet şi în zonele centrale ale oraşelor Ştei şi Vaşcău.
Portretistul IPJ
Reamintim că IPJ Bihor nu e la prima acţiune de promovare publică a rolului martorilor la întocmirea portretelor robot pentru suspecţii de infracţiuni grave. Pe 29 iunie, IPJ şi Muzeul Ţării Crişurilor au organizat o expoziţie cu portrete robot executate de subinspector de poliţie Florin Lăzău.
„Pentru realizarea portretului robot e esenţial apelul la memoria unui martor, care se face utilizând tehnici de intervievare şi cunoştinţe de psihologie cognitivă. (…) Arta criminalistică nu acuză şi nu condamnă, ci descoperă şi stabileşte”, declara atunci Florin Lăzău în prezenţa conducerii IPJ Bihor.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!