Luni după-amiaza, de la ora 16:00, în spațiile amenajate în beciul Primăriei, va avea loc prezentarea „Planului Urbanistic Zonal pentru zona construită protejată ansamblul urban centrul istoric Oradea”, concomitent cu expunerea studiului finalizat referitor la identificarea clădirilor cu potențial de supraetajare.
La prezentare va participa firma autoare a planului urbanistic, Planwerk și arhitectul Eugen Pănescu, cel care a realizat studiul.
Clădirile joase
O parte din „Studiul de evaluare arhitecturală și urbanistică”, partea referitoare la zona ultracentrală a fost prezentată de arhitectul Pănescu. Acesta a inclus la „potenţial şi disfuncţionalităţi” trei criterii: situarea pe colţul străzii, în vecinătatea unui calcan cu măcar un nivel mai înalt şi/sau situarea pe o stradă principală a unei clădiri de nivel jos.
Au fost identificate, astfel, 93 de imobile care pot fi etajate. Asta înseamnă 24% dintre imobilele din zona ultracentrală.
O primă concluzie a studiului a fost că sunt foarte puţine clădiri nealiniate la linia străzii, retrase sau ieşite din frontul stradal. O a doua concluzie exprimată e că perimetrul ultracentral al urbei prezintă un „potenţial mare de supraetajare”.
În cifre brute, prima etapă a studiului a arătat că suprafaţa supraetajată existentă – 571.516 mp, poate ajunge la 704.382 mp. Investiţia estimată pentru densificare este de peste 52 de milioane de euro, la un cost mediu de 400 de euro/mp.
HCL-ul referitor la obligativitatea supraînălțării imobilelor centrale sub amenințarea supraimpozitării a fost suspendant, pentru că Prefectura a contestat-o la Concensiosul administrativ. În primă instanță, la Tribunalul Bihor, Prefectura a avut câștig de cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!