Asociaţia orădeană Extra Muros, în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” va organiza joi, de la ora 17, la Galeria de Arte Vizuale de pe Str. Republicii nr.15, o expoziţie de pictură, grafică şi ceramică realizată de pacienţii din cadrul Secţiei de Psihiatrie.
„Membrii asociaţiei consideră de bun augur, chiar necesar, ca asemenea evenimente să nu devină singulare şi dorim ca munca pacienţilor să primească o recunoaştere pozitivă, fapt ce va facilita creşterea stimei de sine, obţinerea satisfacţiei lucrului bine făcut şi, de ce nu, un dialog nonverbal între ei şi societate. Totodată, manifestarea se doreşte a fi şi o încercare de a contribui, pe cât posibil, la destigmatizarea acestei categorii de pacienţi. Deseori, persoana care are un diagnostic psihiatric resimte efectele marginalizării sociale, marginalizare care îi alterează imaginea de sine şi favorizează ascensiunea trăirilor negative”, spune Ana Mateaş din partea Extra Muros.
Asociaţia Extra Muros s-a înfiinţat pentru a sprijini persoanele cu afecţiuni psihice care apelează la serviciile de specialitate ale Spitalului Clinic Municipal precum şi pentru a înlesni accesul acestora la metode moderne de recuperare şi reabilitare.
Unul din dezideratele asociaţiei îl reprezintă „valorificarea produselor pato-plastice” prin organizarea de expoziţii periodice, sumele rezultate urmând a se întoarce integral înspre pacienţi.
De la Gogh la raw art
Cel mai cunoscut pictor care şi-a împletit destinul artistic cu suferinţele de natură psihiatrică a fost olandezul Vincent van Gogh (d.1890).
Însă arta brută („outsider/raw art”) a fost descoperită de Jean Dubuffet, printre pacienţii spitalelor de psihiatrie, în anii 40. Iar în 1976 s-a deschis Muzeul de artă brută de la Lausanne – Elveţia.
Înainte de a deveni un stil de artă în afara normelor, arta brută s-a practicat ca art-terapie în spitale de psihiatrie. În România, art-terapia s-a folosit încă de la înfiinţarea Spitalului de Psihiatrie Gătaia, în 1966. Cel mai celebru caz de la Gătaia a fost al fiicei academicianului şi demnitarului comunist Miron Constantinescu. Elevă la Liceul de Arte Plastice din Bucureşi, Ileana Constantinescu a fost spitalizată după o criză de schizofrenie violentă. Apoi, Ileana a pictat şi sculptat continuu, arta fiind principala metodă de tratament compatibilă cu boala ei. Iar în 1999 a avut o expoziţie de succes la Câmpina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!