În fiecare an, Muzeul Ţării Crişurilor urmăreşte dezvoltarea şi completarea colecțiilor tuturor secțiilor proprii, de la Ştiințele naturii, Arheologie, Istorie, la Artă (românească și universală) şi Etnografie. Bunurile patrimoniale cumpărate în ultimii cinci ani au fost achiziţionate din banii încasaţi de Muzeu prin activităţile proprii, după cum anunţă conducerea instituţiei.
În scopul prezentării acestori bunuri patrimoniale, miercuri, 12 februarie, Muzeul Ţării Crişurilor vernisează expoziţia avcuând titlul „Obiecte recuperate. Achizițiile Muzeului Țării Crișurilor din Oradea între 2014 și 2019”. O parte dintre aceste obiecte vor face parte din noile expoziții permanente ale muzeului. De asemenea, vor fi expuse, pentru prima dată în noul sediu din strada Armatei Române nr. 1/A., cele opt tapiserii cu titlul „Anotimpurile”, datorate artistei plastice Maria Blendea. Tapiseriile au fost restaurate pentru a fi incluse în actualul proiect de expoziție permanentă al muzeului. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, de la ora 17:00.
„Prin politica de achiziții, și nu numai, promovată de instituţia muzeală, Muzeul Țării Crișurilor a ajuns astăzi să dețină 477.746 piese de patrimoniu, care fac parte din categoriile Tezaur și Fond. De altfel, constituirea, dezvoltarea și păstrarea colecțiilor muzeale este un scop în sine pentru toate muzeele din România (conform Legii muzeelor și colecțiilor publice, nr. 311/2003), acestea fiind funcțiile principale ale unei instituții care își are menirea de a tezauriza pentru totdeauna mărturii de cultură materială din arealul geografic de interes”, subliniază dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
Completarea colecțiilor celor cinci secții, Științele Naturii, Arheologie, Istorie, Artă românească și universală și Etnografie, a fluctuat de-a lungul anilor. Deși creşterea colecţiilor prin achiziții, donații, cercetări de teren a fost permanentă, au existat momente când acestea s-au mărit exponențial. Astfel, cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, când muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale.
Oricum, Muzeul Ţării Crişurilor îşi doreşte salvarea de la dispariție a patrimoniului muzeal mobil din regiune, în condițiile în care acestea sunt mărturii materiale proprii civilizației maturizate peste veacuri în acest areal geopolitic al Europei Centrale și de Sud-Est. Expoziția va putea fi vizitată până în 12 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!