Consiliul Județean Bihor va pune la dispoziția Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere întreaga documentație tehnică întocmită în vederea realizării drumului de centură al municipiului Beiuș. Decizia a fost votată în ședința extraordinară de luni. Consilierii UDMR s-au abținut de la vot.
[eadvert]
Inițial, CJ Bihor a dorit să realizeze exproprierile care mai sunt necesare pe viitorul traseu al centurii Beiuș, pentru a scurta procedura și a câștiga timp. Însă, la solicitarea locuitorilor din Tărcaia, Tribunalul Bihor a decis anularea a două hotărâri adoptate de Județ, una prin care a fost declanșată procedura de expropriere, iar alta privind încheierea unui parteneriat între CJ Bihor și CNAIR pentru realizarea proiectului de infrastructură.
Ca urmare, pentru a nu bloca proiectul, CJ Bihor a transferat procedura de expropriere către CNAIR. Autoritățile mai au de făcut exproprieri pentru aproximativ 5% din totalul suprafeței pe care va fi construită șoseaua. Traseul centurii Beiuș a fost stabilit în urmă cu aproximativ 10 ani, însă proiectul nu a fost finalizat. Între timp, Primăria Tărcaia a construit o stație de epurare care se suprapune peste traseul inițial, motiv pentru care CNAIR va trebui să mai exproprieze aproximativ 130.000 metri pătrați de teren.
Investiție de 70 de milioane de euro
CJ Bihor a publicat, luna trecută, în sistemul electronic de achiziții, documentația licitației pentru centura municipiului Beiuș. Înainte de publicarea anunțului, Autoritatea Națională de Achiziții a verificat conținutul și condițiile propuse, având în vedere valoarea ridicată a lucrărilor, de peste 70 de milioane de euro.
Constructorii interesați vor putea pregăti oferte până în prima jumătate a lunii decembrie. Deschiderea ofertelor se va face în 13 decembrie. „Lucrările sunt complexe, cuprinzând 3 pasaje supraterane și 2 viaducte de peste 700 de metri lungime fiecare și vor trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023. Proiectul tehnic face parte din documentație, iar dacă procedura de licitație se va derula fără probleme, lucrările ar trebui să înceapă în primăvara anului viitor. Mulțumesc proiectanților, echipelor tehnice ale Consiliului Județean Bihor, Companiei Naționale de Autostrăzi, primăriilor și autorităților partenere, pentru faza în care a ajuns acest proiect important pentru zona Beiușului și pentru tranzitul pe DN 76, între Oradea și Deva”, a precizat președintele CJ Bihor.
Lungimea șoselei este de 7,33 kilometri. Șoseaua va avea două benzi de circulație, câte una pe sens. Valoarea estimată a proiectului este cuprinsă între 316 și 329 milioane de lei, iar durata de execuție a lucrărilor va fi de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Potrivit CJ Bihor, valoarea mare a proiectului este dată de cei 2 kilometri de artă, în special viaductele peste Crișul Negru. Finanțarea va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014p-2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!