Aleșii județeni au aprobat, cu 27 de voturi „pentru” și șase „abțineri” demararea procedurii de expropriere pentru prelungirea centurii Beiuș înspre localitatea Delani. Hotărârea adoptată joi cuprinde lista cu terenurile care constituie coridorul de expropriere necesar investiției, cu o suprafață totală de 27.974 mp. Valoarea despăgubirilor, conform raportului întocmit de evaluatori, se ridică la 61.785,46 lei.
[eadvert]
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară din luna iunie prelungirea centurii Beiuș cu încă 2 kilometri. Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea proiectului este peste 22,3 milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat atunci că proiectul ar putea fi finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. „Rămâne să găsim o formulă de finanțare. Proiectul este pe lista de rezervă al obiectivelor finanțate prin Programul Operațional Regional, dar rămâne de văzut în ce măsură vom putea câștiga o sumă atât de mare încât să acoperim toate aceste proiecte. Dacă nu, va fi finanțată din bugetele noastre sau din credite”, a explicat Bolojan în timpul ședinței din iunie.
Legătură între Centura Beiuș și DJ 764 Beiuș – Roșia – Aleșd
Noul drum de legătură va permite accesul la parcul industrial realizat în parteneriat cu Primăria Beiuș și prelungirea centurii Sud, care astăzi este pe relația Tărcaia, dar și în zona Nord, spre Delani. Noua șosea, cu două benzi, câte una pe sens, va avea statut de drum județean. „Avem înțelegere cu Compania de Drumuri pentru reconfigurarea pasajului rutier de la intrarea pe centură în zona benzinăriei de la intrarea în Beiuș, în așa fel încât să existe un acces cu viraj spre dreapta pentru ambele centuri”, a explicat președintele CJ.
„Cei care vin dinspre Roșia și vor să meargă spre Ștei nu mai trebuie să tranziteze Municipiul Beiuș, ci vor putea să meargă pe această centură și să evite ambuteiajele din municipiu. Ne propunem ca imediat după aprobarea indicatorilor, să demarăm procedura de licitație în vederea proiectării și execuției acestei centuri, scopul fiind să ajungem din urmă lucrările de la cealaltă centură, care este mai complexă, pentru că presupune viaducte și pasaje. Acest braț nu are decât niște sensuri giratorii, unul pentru accesul în parcul industrial, iar celălalt la intersecția cu drumul județean spre Delani. Teoretic, ar putea fi gata la finalul anului viitor”, a subliniat sursa citată.
Drumul nou va continua din viitorul nod rutier al Centurii Beiuș, de la intrarea în municipiu, pe DN76. Va urca, spre stânga, printre stația de deșeuri și pădure, până la drumul județean, înainte de Delani.
Tronsonul vine în prelungirea Centurii Beiuș, a cărei lungime este de 7,33 kilometri. Varianta de ocolire va avea două benzi de circulație, câte una pe sens, iar profilul transversal cuprinde următoarele caracterisitici: lățimea părții carosabile – 7 metri + supralărgiri, lățimea benzii de încadrare – 2 x 0,75 metri, lățimea acostamentului –-2 x1,70 metri.
Trimite articolul
XCentura beius prin 2050, poate , la cum merg lucrurile