În ședința ordinară a Consiliului local de vineri, cu votul aleșilor liberali, a fost aprobat un nou lot de exproprieri adiacent reamenajării pe traseul Nufărul – Cantemir, lucrare realizată în contul unui proiect cu finanțare europeană. Valoarea exproprierilor depășește 800 mii euro, case și terenuri de pe două tronsoane: în zona străzii Lizst Ferenc și în strada Grădina de Fragi.
[eadvert]
„Am început lucrările la bulevard, cu zona pietonală dinspe Piata Mare și trebuie să asigurăm locuri de parcare celor care parcau pe trotuar”, a spus primarul Florin Birta, în plen, precizând că au fost făcute evaluărilor proprietăților și „banii vor fi virați, în 6 luni își pot găsi alte proprietăți și să elibereze locațiile”.
Proiectul a stârnit discuții, opoziția PSD, prin Emilian Pavel a contestat atât măsura exproprierii cât și despăgubirile acordate și modul de stabilire a acestora de evaluatorul Primăriei. Pavel a observat că evaluările constau, în fond, din precizarea sumei aferente tipului de proprietate expropriat așa cum figurează în ghidul notarilor, la care s-au adăugat procente cuprinse între 31 și 33%. Pentru garaje s-a acordat plusul de 31% în vreme ce pentru o casă de 260 mp cu curte și garaj, plusul e de 33%.
„Ați făcut o verificare a evaluărilor cu prețurile de pe piață, suprafață similară și zonă?”, l-a interpelat pesedistul pe primar, inistând că, din informațiile primite de la expropriați, de banii primiți nu își pot permite achiziții similare, ca zonă, suprafață și confort. Primarul a răspuns că „există un ghid al notarilor” și „evaluatorul nu poate merge sub acele valori. Primăria nu poate contesta un evaluator. De aceea, orice persoană expropriată are dreptul legal de a contesta în instanță sumele primite. Nu ne cereți nouă, Primăriei, să facem ilegalități!”.
Liberalul Ioan Lezeu a mai spus, referindu-se la diferența de procent, 31-33% că „nu e totuna să dai procentul acesta la 50 mii euro sau la mai mult”…
„Și-au bătut joc!”
În teren, în rândul celor expropriați, tensiunile și nemulțumirea sunt mult mai acute. Proprietarii unor locuințe de pe strada Grădina cu Fragi consideră că, de la primele discuții despre demolarea caselor lor și până acum, la evaluarea proprietăților, Primăria i-a tratat cu indiferență sau, în cel mai bun caz, i-a „dus cu zăhărelul”. Casa de pe Grădina cu Fragi 4, cea mai mare dintre cele evaluate acum, e compusă din trei apartamente în care locuiesc trei adulți – orădeanca Daniela Bosoancă, fiul său și mama, pensionara Florica Florea. Imobilul cu etaj a fost evaluat de Primărie la 230 mii euro, sumă considerată mult sub valoarea pieței.
„Și-au bătut joc”, susțin ei. Proprietăți similare, pe Ciheiului sau pe Moților, spune Daniela Bosoancă, sunt scoase la vânzare la prețuri care trec de 350 mii euro, așa că ar găsi o proprietate similară doar în afara orașului, în Sîntandrei, poate. În aceeași situație sunt și vecinii, Rodica Haș și Adrian Mut, născuți și crescuți pe aceeași stradă.
„Am încercat să am foarte mare grijă de emoțiile mamei mele, care este de 81 ani”, spune Rodica Haș, care consideră că nimeni „nu are dreptul să îmi spună că locuința este de vânzare la prețul pe care îl consideră alții”. „Eu trebuie să mă relochez pe fondurile mele. De banii care ni i-au oferit ei ne putem cumpăra o casă doar în afara orașului. Nu cred că am să îi pot spune asta mamei. Până acum nu am putut să îi spun mamei la cât a fost evaluată viața ei, pentru că această casă este viața ei. Mama cu tata au cumpărat terenul și au ridicat casa”, relatează orădeanca.
„Să se gândească cei din Primărie, când fac asemenea proiecte, au de-a face cu oameni, nu cu obiecte. Ca să mă mut am nevoie de o sumă de bani, nu din economiile mele, nu din credit de la bancă ci o sumă pe care ei ar trebui să mi-o pună la dispoziție pentru că ei au decis că e de vânzare, acum, casa mea și eu trebuie să mă mut în șase luni”, spune femeia.
Familia sa deține o suprafață de teren incomparabil mai mare față de ceilalți vecini și consideră că „la terenul meu a râvnit Primăria”.
„În zona aceasta se vinde teren între 200 și 300 euro mp, iar nouă ne-au evaluat terenul la 120 euro, cât e în ghidul notarilor”, susține Daniela Bosoancă. Mama sa, Florica Florea zice că „tot timpul, când am apucat că vorbim cu Bolojan și cu Birta și să le spunem că nu au dreptul să ne scadă confortul, ei ne-au zis că nici vorbă de așa ceva. Uite că au făcut-o și pe asta. Eu n-am conceput că o să ajungem aici. Eu am considerat mereu că o se ne dea o sumă cu care să ne putem reloca. Să dai suma din ghidul notarilor la exproprieri, când orice om simplu sau educat știe că nimeni nu vinde sau cumpără la acele valori, e bătaie de joc”. Adrian Mut, proprietarul casei cu trei camere de la nr 8, singur în curte, a primit 88 mii euro. El reatează cum „am schimbat acoperișul, am izolat casa, am retencuit, am pus termopane și când am fost gata au auzit că ne demolează”.
„Din ce am văzut, pentru banii pe care mi-i dau ei mă pot duce ori în Tineretului ori în Sântandrei. Nici apartament ca lumea, cu trei camere nu pot să îmi iau”, mai spune el. O proprietate similară, pe Th. Aman, e scoasă la vânzare pentru 175 mii euro. „Noi nu ne-am dus în proces, să cerem suspendarea hotărârii de expropriere, pentru că ne-am bazat pe buna credință a celor din Primărie, că ne vor despăgubi la un preț just. Ne-au dus foarte mult cu zăhărelul, am tras foarte mult de ei, luni de zile, săptămânal am încecat să obținem audiențe. După zeci, sute de încercări veneau la câte o discuție unde ne duceau cu zăhărelul că vom fi despăgubiți corect. În ceea ce ne privește, prețurile se vor decide de către instanță dar vrem ca, pe viitor, nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut noi”, transmite Răzvan Bosoancă.
Promisiune de campanie
Daniela Bosoancă susține că, anul trecut, aflat în campanie electotală, candidatul Florin Birta ar fi fost în zonă, pe o stradă vecină, dar a evitat să ajungă la expropriați. Orădeanca zice că i-a scris edilului, anul aceesta, un mesaj în care îl acuză de minciună: „ne-ati promis public, în campanie electorală, că veți veni și veți vorbi cu noi. V-am avertizat atunci că dacă nu vă țineți de cuvânt, vă veți începe mandatul cu o minciună”. I-a mai transmis, din nou, cererea „să ne dați o sumă corectă, să ne comunicați termene clare, să puntem și noi să ne organizăm, să ne relocăm decent”.
Înainte de ședința de Consiliu local, Bosoancă spune că i-a mai transmis primarului că „am văzut sumele pe site, v-ați bătut joc de noi. Nu avem cum să ieșim din case cu aceste sume”. Familia Bosoancă relatează că a ajuns în audiență la viceprimărița Arina Moș și la directorul Popa Lucian, chiar înainte de plenul Consililui local de vineri: „am cerut să ne comunice suma evaluată pentru că suntem pe punctul de a da un avans la o casă. Dna. Moș mi-a spus că nu știe suma dar, evident că dl. Popa știa suma, că era cu câteva ore înainte să se publice pe site proiectul de hotărâre. Acesta a fost, permanent, comportamentul celor din Primărie”.
Procedura, lipsă
„În acești doi ani, de când am auzit că vom fi demolați, nu am știut niciodată dacă ni se întâmplă peste o lună, peste un an sau când anume ni se întâmplă. La un moment dat am zis că ni se degradează casele dacă nu facem nimic doi, trei ani, plus că mental, emoțional, nu mai rezistam în această incertitudine. Niciodată nu ni s-a spus clar la ce să ne așteptăm, cu termene clare”, susține Bosoancă. Ea relatează că, la mijlocul lui ianuarie, fiind plecată la ski, a primit un telefon de la mama sa: „ne veniseră hârtiile că vine evaluatorul. Nu aveam cum ajunge, l-am sunat pe dl Popescu să-i spun că nu sunt în localitate. Mi-a zis și că evaluarea se poate face și din sradă. Când i-am zis că nu ajung, mi-a spus că legea le permite să intre și cu jandarmi”. Femeia interpretează aceste poziții ca tentative de intimidare din partea reprezentanților Primăriei.
„Am aflat din ziar, de pe facebook că urmează să fim demolați. Niciodată nu au comunicat, orice comunicare am avut, a fost după ce am tras pe toate căile posibile să intrăm în contat cu ei. Tot ce au comunicat au fost promisiuni nerespectate și minciuni. Nu ne-au spus care sunt pașii de urmat, un flux de comunicare, nimic”, zice orădeanca, insistând că Primăria ar trebui să aibă o procedură transparentă în aceste demersuri, mai ales că „a devenit sport de masă expropierea în oraș”. Vecinii săi susțin, de asemenea, că Primăria trebuie „să își facă niște proceduri corecte și cu termene stricte în privința exproprierii, oamenii să știe la ce să se aștepte”. „Joi venim să vă evaluăm – asta a fost singura comunicare directă cu Primăria”, spune și Mut.
Merg înainte cu exproprierile din Nufărul: primul lot e format din nouă proprietăţi
Trimite articolul
XCe ar fi daca ar darama un bloc sa faca o parcare supraetajata in loc??? si sa le dea 30000 euro pe un partament cu 3 camere?
Numa’ zic!!
-
Stai linistit ca se va ajunge si la blocuri, cu casele au vazut ca merge si urmeaza si blocurile. Ori parcari ori blocuri noi Prima ca sunt mai frumoase, regenrare urbana. Din cacat nu faci zbici, nu asa se dezvolta un oras care pute a saracie si salar minim, lasa sa se dezvolte natural sa il dezvlte privatii, sa vina sa iti cumpere casa la pretul pe care-l vrei. Nu ce vrea primaria ca si cu porcaria sa inalti casele in centru , pe bune, cine sa le inalte pensionarii si tiganii din centru?
-
Adi esti nebun ? Cum sa cumpere casa la pretul pe care il vrei tu ?? Unde traiesti omule ? Din cauza ta si a altor idioti ca tine va evaluati proprietarile cu zeci de mii de euro mai mult, cand dati de realitate va ofticati…dar logic nu e prost cine cere…
-
-
sper sa te demoleze pe tine, de stai la bloc sa primesti 30mii euro pe 3 camere, iar pe o casa de 500m cu teren , sa iti dea 50mii sa vad daca iti convine? idioata e ma-ta ca a facut un prost ca tine, casa e casa aparatamentul e aparatment, cum sa dai 120euro pe m in zona aia cand acolo se vinde cu 300 euro metrul.
-
Foarte bine de ti-ar da atat, doar nu vrei sa te imbogatesti , atat valoreaza cat primesti
pnl gasca de totalitari. ceausescu 2 bolovan..
In toate domeniile penelepdl dovedesc aroganta fe securistiimputiti.
Uitat va la presedintele lor iohannus, mor oameni iar ele la ski.je5 ordinar!
Terenurile de parcãri sunt risipããå (logic) dacã nu sunt parcãri etajate. Domnul Birta a spus cã în prima etapã vor fi simple, în a doua etapã vor fi etajate. De ce nu din prima sã se facã etajate? Loc este, de exemplu, pentru o piaţã 101, lãngã Lukoil, este şi pompa aproape şi se pot conecta multe staţii de încãrcãri hybrid etc.
Unde puneţi staţii de încãrcãri la Grãdina cu fragi? Alte exproprieri pentru mobilitate urbanã? Nu corespunde pentru viitor.
Bolo, da’ pe greco-catolici, de ce nu ii exporprieze la Stana? Sau macar sa ii supraimpozitezi?
Stana de Vale nu se poate dezvolta din cauza rebuturilor natiei riomane: biserica papistasilor
pt ca imobiliarele sunt mai importante decat viata pt romani,bani usori de pe fraieri, interesant ar fi de stiut cat ar accepta pt o casa facuta in anii 70 cu beton furat de pe santiere, coloane stas si binale din fag veritabil, tigla sighisoara, intrare auto fier forjat cu plexi, ceterne tincapana, o mandrete arhitectonica, plus ca din vita de vie tragi un zaibar ca lumea…1milion ae fi ok,,,nu, daca i ar primi ar cere 2 si si ar mustaci in barba ce jmekeri sunt ei…pe piata libera cate rahaturi din alea s au vandut cu 300000 de euro, aratati mi una, nu cat se cere…
-
Mirosi a saracie ,lene si betie , se vede ca nu ai lucrat pt cea ce ai !Probabil stai in casa lu mata si tatu si astepti ajutor social.La munca saracule !
-
Sunt nascut in zona , in cartier.
In limita dintre actualul Dimitrie Cantemir si fostul Seleus . Cunosc bine zona , in amanunt , chiar si noroaiele in care era infundata zona acum 45 – 50 de ani
Sunt o gramada de comentarii ( chiar si aici , la acest articol ) cu referire la exproprierile din zona .
Sa va spun ca de exemplu , pe zona aceea controversata a strazii Gradina de Fragi , pina nu a venit primaria si a introdus canalizarea , a asfaltat strada , le-a facut trotuare , casele alea erau ca niste casute uitate de lume .
Locuri de 500 de metri de teren , impartite in doua , o parte vanduta altuia ca sa aiba banuti sa isi construiasca casa , aveau cotete cu porci si gaini in fundul gradinii .
Case facute din caramida de pamant(vajag), fara fundatie , fara strctura de beton , acoperisuri slabe , cladirile cu geamuri joase si mici , curti infime , stramte.
Cam asta era peisajul .
Si …. sa nu uitam !
Cand ploua , igrasia urca pe peretii casor pina la pervazul geamului , geam care era la multe dintre case la inaltimea buricului trecatorului .
Acum , li s-a asfaltat , au si ei trotuar si canalizare . Au pus polistiren pe exterior , au bagat o tencuiala nobila pe frontul de 9-10 metri de la strada si nu se mai vede igrasia ! Portile sunt tot alea sudate din fier capturat de la serviciu pe timpul raposatului la multi dintre actualii proprietari.
Cred ca cel.putin 6 din 10 case dintre acelea, sunt tot din caramida de pamant si azi , tot cu 200 mp de teren si cu 30 metri patrati de curte .
Le-am mai schimbat in geam termopan sau o usa de intrare , au modificat o terasa la usa de intrare in hol .
In unele case locuiesc doua generatii .
Si acum intrebare ?
Cum ati dori sa se faca expropierea ?
Sa se dea bani in functie de cate persoane sunt gazduite sub acoperis ?
Sau expropierea se face evaluand suprafata totala , cea construita , materialul din care este construită cladirea , utilitatea dar si legalitatea construirii acestor cladiri.
Chiar am impresia ca dupa parerea unora expropierile ar trebui facute in functie de ce varsta are gazda , cati copii a facut , etc….
Dar nimeni nu incearca sa fie pe lege .
Cat despre ce gospodari locuiesc in unele dintre aceste case , cat au muncit ca sa transforme sau sa le schimbe in acesti 30 de ani de cand au scapat de precedenta demolare …, hai sa fim seriosi .
Sunt care au motive sa se panicheze .
Au cumparat una-două proprietati din astea de care vorbesc eu , au ras totul , le-au dus cu basculele la groapa , apoi au construit case noi si frumoase .
Aia sunt indreptatiti sa ceara pret REAL pe expropiere .
Dar sa ceri sume echivalent la doua apartamente , ptr.ca locuiesc doua generatii intr-o casuta de vaioaga pe 200 metri patrati , sincer nici eu nu as plati daca ar fi sa cumpar o proprietate !?-
ce ai descris e valabil la 90% din caselor construite dupa anii 50… serios, pana nu a asfaltat strada primaria casele acelea au fost “casute uitate de lume” ?? deci dupa opinia ta, toate casele, inclusiv blocurile noi sunt casute uitate de lume, fiindca prima data se construieste casele si dupa 10-20 de ani vine primaria si asfalteaza strada (daca vine)?? in Grigorescu sunt asfaltate numai cele 2 strazi principale, Nojoridului si H.H.Gyula, restul anul trecut a primit ceva pietris ca aceea nu putem numi asfalt… cart Tineretului tot asa, chiar in zona sunt strazi neasfaltate nici acuma, gen Vincent van Gogh sau Romeur Floris, si casele aceea sunt casute uitate de lume? sunt case de 300-500 de euro, numai zic… 🙂
cei care admirati pe modelul asta de expropriere una singura lucru nu ati inteles… oamenii astea sunt obligati sa plece de acolo fara sa vrea sa schimbe locunta ca un Einstein asa a vazut ca ce repede poate sa exproprieze oricine ca sa faca un rahat de parcare pentru unora care locuieste intr-un bloc construit in comunism cand au furat jumatatea materialelor si cand ploua jumatatea apartamentelor e sub apa, de aceea vezi toate pe toate blocurile acoperise si puse polistiren pe pereti ca asa bine au fost construite… da, ca exemplul tau ce casuta din caramida de pamant…
dar primaria nu expropriaza numai oameni cu casa, pe o Selina sau altcineva nu reuseste nici el, adica nu nu vrea… de ex de ce nu a expropriat pe terenul CFR pentru bucata aia de 660m care a lipsit pentru drumul expres? dar cetatenii se poate expropria asa-i, ca casele lor din privinta ta nu are valoare… de aceea e tara asta tot acolo unde e, ca ii plin de oameni cu gandire asta comunista si in 2021…
-
De la o vreme instanţele vãd realul! Nu istoricul anxios de denigrare.
-
Locuiesc pe Salca din 1968 a locuit in Moldova taranu prost ce e. Si mincinosu. Propagandistu pwlii
-
-
cea ii spui la cal, mie ceea, taran bihorean fara scoala, da jmeker
-
acuma serios vorbind… in timpul lui Ceasca au expropriat case cu un singur nivel ca sa faca blocuri de 4-10 etaje… acuma se expropriaza si case cu etaje, multi recent renovate ca sa faca o parcare pe SOL, macar asi facea o parcare etajata… dar nah, asta ne trebe, sa dam lucru firmelor de asfaltari, ca acuma 4-5 ani au asfaltat tot parcariile, trotuarul pe Cantemir / Nufarului, acuma se sparge asfaltul pus acuma cativa ani, cu borduri noi pe Cantemir ca sa le asfalteaza din nou… ce ma intereseaza pe noi cetatenii orasului, firmele de casa sa aiba de lucru… Exproprieriile ce fac acuma e numai o parte, pe Cantemir unde lucreaza acuma firma sau pe Nufarului intre McDonald’s si capat Nufarul unde se mut locurile de parcare oare? mai mult ca langa McDonald’s se mai face si o piatera, si mai putine locuri de parcare… asta e numai inceputul, cand oamenii fac hotarari din birou fara sa mearga la teren ce se implica ce au votat…
-
Pe locul caselor vor fi doua blocuri noi, spre capat Nufaru langa McDonald se face paita publica, locurile de parcare dispar, acolo vor fi demolate casele de pe C. Nottara, iar pe locurile ramase mai intra si doua trei blocuri noi. Deci scopul principa e sa fie date locuri pt blocuri, asa e mai ieftin decat sa le cumpere dezvoltatorul.
-
Cam asa, dar sugitorii lui Bolonan si Birta nu vad asta, numai ca se fac pentru cetateni ceva… nicio vorba, pentru mafia de imobile si firmele de asfaltari… de acolo vin bani pt partid, nu conteaza oamenii de rand…
-
-
Pai asa se fura acuma stil UE. Ceausescu a fost tovaras astia sinti niste hotomani.
Mai oameni buni, deschideti ochiile… aici vorbim de cateva case unde au locuit niste familii… ce bine ca voi locuiti intr-o bloc comunista care n-are nicio valoare pe care Bolojan and Birta nu prea vrea sa renoveze, tot se face la niste blocuri licitatiile cu sume minime ca sa nu atraga nicio firma, dar expropriem case recent renovate, ca sa faca parcari… pentru cine? fix aici unde se expropriaza acuma 5 case la nici 20m se construieste un bloc nou… oare cum a primit aceea firma toate actele de la primarie pe un teren unde nu are primaria loc si trebuie sa exproprieze case? oare cum? sunteti sigur ca parcariile facute nu pentru firma aceea se face?
Oamenii de rand sunt expropriate fara nicio vorba, daca nu sunt multumiti se poate sa mearga sa plange la instanta 2-3 ani linistit ca sa primeasca mai multi bani, dar pana atunci n-are voie sa atinge la banii ce a primit la expropriere, pana atunci ce sa faca cu familia, unde sa mearga sa locuiasca? cine plateste chiria, etc?
Dar primaria nu reuseste sa exproprieze pe Selina (Beni Rus) cu terenul care a primit gratuit de la Alexandru Kiss, ca Selina a mers la instanta… cum adica? oamenii de rand se expropriaza daca vrea sau nu dar o firma care anual primeste o gramada de bani de la primarie nu se poate expropria, cum e asta?? despre asta de ce nu scrieti un articol? mi se pare absurd ca o familio / cetatean care a lucrat o viata intreaga pentru casa aceea sa fie expropriat asa de simplu, dar o firma care a primit terenul respectiv gratis nu se expropriaza asa, ca ei au avocati mai buni, asa-i? si acuma incepe exproprieriile si in judeti, deja in Alesd si Beius a inceput ca e greu in zona aceea a se ocoli niste case, da….
-
Vreau sa vad ce casa noua asemanatoare cu aia ( unica ) cu etaj despre care se discuta , se vonde in orice colt de Oradea cu 230.000 de euro , bani pe care i-a oferit Primaria conform evaluatorilor !!
Numa zic !!
Stiu trei case NOI cu etaj, cu teren de peste 500 de metri patrati in Grigorescu, oferite la vanzare de mai bine de un an .
Au cerut oamenii la inceput 180.000, apoi 170.000 de euro.
Mai mult de 140.000 de euro nu le-a oferit nimeni pina azi.
Asta e pretul pietei, domnilor !
Nu ce se cere pe OLX !!
De cerut cer toti . Multi cer prostii. Cine ii da la proprietarul ala pe casa aia asezata intre blocuri atatia bani ?
Suntem normali ?
Ca daca iese in curte 25 de oameni il vad de la geam sau balcon. Cine isi constrieste casa sau isi cumpara , acela doreste in primul rand INTIMITATE !!
Iar in casele alea numai intimitate nu ai cum sa ai.
Ca nu are nimeni tiparnitza de euro in Oradea .
Si atunci , despre ce vorbim ?
Isi cumpara trei apartamente cu trei camere pe banii aia . Si-s rezolvate trei familii. Care nu mai sunt nevoite sa locuiasca la comun .
Si inca ceva .
Mi-aduc aminte ca se discuta intr-o perioada si despre constructia respectivei case , cea mai vehement contestatara a expropierii. Era in discutie chiar faptul ca s-ar fi construit un nivel si ceva extinderi fara nici un fel de autorizatii !
Asa era la o discutie anterioara unde erau precizate si punctele de vedere ale reprezentantilor statului .
Deci . noi de vina , in culpa . Dar tot suntem nemultumiti .
Daca s-ar aplica legea ad literam , daca ar fi supus demolarii tot ce nu este construit legal cu acte si autorizatii ??-
nu stiu tu despre ce vorbesti… ce ai fumat… eu locuiesc in Grigorescu si am o casa cu etaj cu 4 camere si a costat in final cam la 350.000 de euro toata investitia… in Grigorescu o casa pe un singur nivel costa cam 120.000 de euro gata la cheie, nu stiu unde ai vazut tu la 170 cu etaj si cu 3-4 camere… la rosu poate, fara usi, ferestre, incalzire, totul facut la cheie… sau asa si arata casa si / sau intretinerea lunara e o avere pentru majoritatea oameniilor…
Depinde si de casa, si eu stiu in 1 Mai o vila care prima data a fost pus spre vanzare cu 700-800 de mii de euro acum 8-10 ani si nici acuma n-a cumparat cand pretul e cam 400-500 de mii de euro, pt o vila cu un living mare, piscina si sala de sport interioara, ambele mari, de 100-200m2, cu vreo 10 camere, etc… dar nu cumpara nimeni, nici pentru a deschide un hotel / motel fiindca consuma peste 1500 de litrii motorina pentru incalzire…
Deci dupa logica ta daca nimeni nu da pentru vila aceea 500.000 de euro fiindca nu vrea sa plateste lunar 2000 de euro numai pentru incalzire atunci putem demola si sa dam proprietarului o suma de nimica, asa-i?
De ce sa cumere 3 apartamente? a locuit intr-o casa, care a fost construita inainte de blocurilor din jur, nu el a construit casa intre blocuri…
Acuma serios, Bolojan a facut drumul express din strada E. Teodoroiu, casele acelea acuma nu mai cumpara nimeni, pt ei de ce nu a platit nimic pentru “deranj” sau cum sa numim pentru tine faptul ca in fata casei n-ai un trotuar normala si in fiecare minut trece vreo 100 masini in fata ferestrelor? Mie nu asta inseamna dezvoltarea unui oras sa distrugem linistea altora… au avut o casa, de ce sa obligam sa mearga intr-un bloc? suntem in UE si teoretic avem democratie, nu mai suntem in lumea comunista a lui Ceausescu sa mai ganditi asa…-
Pune-o tu de vanzare pe a ta . Cere pe ea cat spui tu ca a costat . Vezi cine si mai ales , cand o sa iti dea banii aia !!
Numa zic 1
Asteapta sa vezi cand si mai ales , cu cat o dai !-
de ce nu pui tu al tau? probabil daca esti pensionar, al tau arata tot asa, daca nu mai rau cat arata casele expropriate, sa vedem unde te duci tu cu banii primiti… eu lejer primesc si 150% valoarea, nu un vecin a intrebat deja cat costa ca vrea sa cumpere… probabil al tau tot e o casa “din caramida de pamant”, de aceea stii asa de bine cum sunt si celelalte…
-
Nu stiu cum pot sa iti raspund corect, mai Oradean.
Ca astia de la Bihon nu te lasa sa dai Replay unde vrei dupa ce ti-am raspuns in prima faza.
Eu nu scot casa aia …..AL MEU de vanzare , ca nu doresc sa o vand. Apropo , am casa !
In zona 0. Cu teren de 800 de metri patrati.
Eu daca as dori as scoate de vanzare ….CASA MEA !
NU AL MEU.
Tu esti cel vocal care stigi ce casa ai tu , cat te-a costat si ca tu stii sigur cum va veni unul cu tiparnitza de bani la tine acasa si ti-i va tipari 24 de ore continuu , pina iti va iesi suma necesara la numaratoarea finala .
Eu iti sugeram doar ca sa incerci nu sa iti evaluezi tu proprietatea cum crezi tu si cum speri.
Ci REAL !!
Iar realitatea o afli doar atunci cand chiar vine cineva cu banii ca sa ti-i inmaneze .
O masina scumpa de 15.000 de euro se vinde intre 3 si 6 luni , daca astepti pina vine unul care are banii si chiar si-o doreste.
Dar atunci o casa.
Ce sa intelegen ?
Ca daca tu in Grigorescu primesti 350.000 de euro pe constructia ta , atunci o cladire de pe Republicii , din aia monument istoric , cu trei – patru nivele si care are in componenta 20 de apartamente , aia SE VINDE CU 10.000.000 DE EURO ??
Pot sa ceara , linistiti , acei ce vor sa o vanda . Dar sa apara cumparatorul REAL cae sa le dea banii aia ……..
Scuza-ma , poti sa ii uiti . O sa imbatraneasca proprietarul asteptand sa ii dea banii aia careva . 2.000.000 de euro daca primeste pe ea cu fatada renovata pe fonduri europene de catre Primarie, sa o dea repede.
Cei care si-au facut case din alea tip mastodot , mici palate pe la GROSI,CEICA, DRAGESTI,INAND,POCOLA, BOROD , etc…. , tot asa au gandit ca si tine .
Acum povestesc la nepoti cat au cheltuit ei , cat au costat , cat au muncit ca sa le construieasca.
Si cat ar costa in mintea si in gandirea lor!!
Doar ca au ajuns nepotii sa le scoata la vanzare si stau cu ele in stand – by de ani de zile . Nimeni nu le ofera nici 50 % din banii care viseaza ei ca sa ii incaseze.
Deci , coborati cu piciorusele pe pamant.
Prea sunteti naivi .
-
-
Oradean, tu visezi !
Cred.
Sau ai fumat, asa cum zici.
Una este sa ceri , sa stai sa astepti la plesneala ani de zile , sa vezi daca vine cineva sa ti-o cumpere cu cat zici tu ca ar fi fost costat . Alta este sa o si vinzi .
Ia du-te la 10 banci , cere te rog sa iti acorde un credit cu garantie imobiliara . Si astiapta sa iti programeze evaluatorul . Sa vezi cat este evaluata casa ta , in locul in care este construita si in momentul evaluarii!!
La valoarea obtinuta de evaluator mai adauga un maxim 10 – 15 %, si o sa ai pretul realal proprietatii tale.
Stii cati isi evalueaza pensiunile prin zonele turistice , exact cum o faci tu ?
90% !
STII CATI PRIMESC PRETUL ALA PE ELE ?
INTRE 2 – 5 %!!
Coborati va rog pe pamant , nu mai stati in cer , tolaniti pe un nor si stand la barfe cu Sfantul Petru.
Sau voi nu stiti cum se fac banii?
Plina e lumea de povestitori.-
Judecati incorect situatia.Una e sa vrea omul sa vanda si sa ceara o suma dupa care sa astepte si alta e cand statul te expropriaza sit8i da o sma stabilita de el avand la baza un ghid notarial care stim toto cat valoreaza.Oamenii astia nu au dorit sa vanda ci au fost fortati si ca urmare logica dumitale nu e buna.Primaria trebuia sa spuna sumele astea acum doi ani cand a demarat proiectul ca cetatenii sa poata merge in instanta din pozitia de proprietari nu ca acum cand sunt pusi in fata unor alegeri dureroase pentru majoritatea din ei..Asta e politica unui stat care a ramas cu metehne comuniste si nu oune pret pe proprietatea privata
-
-
Oraghian,vorbesti prostii,minti si esti fan S.F.
Nu locuiesti in Grigorescu,nu ai nici o casa,350000€ e o suma la care nu ai sa ajungi nici daca toata familia ta isi vinde toate averile.
Vorbesti din auzite,evaluari de oameni beti facute la colt de taraba in Piata 100.
Pentru tine realitatea e dura iar dezamagirile se tin lant.
Gaseste-ti un job mai bun,nu mai bea,sterge-te la fund dupa ce faci caca.
-
-
Tu confuzi 230mp construiti cu 500mp teren? Stai jos esti pe langa
-
Tu confunzi terenul de sub proprietatile alea de care se face atata zarva.
Du-te sa le vezi cu ochii!!
250 – 280 – 300 de metri patrati terenul .
Casele constuite sunt pe suprafete mai mici.
Ele mai au ceva teren ramas ca terasa, sau un 30 mp de asa zisa curte . Ori ceva teren viran, lasat ca un fel de gradina.
Una singura este o proprietate mai mare, aceia sunt si principalii contestatari.
Degeaba stai si privesti in bloc pe strada, coboara si fa niste miscare . Du-te sa vezi maretele proprietati.
Cu ochii.
Fizic.
Nu povesti apasand pe taste .
-
-
Rãmâi în confuzie, degeaba fost, munca este nesocotitã pentru o parcare?
-
A reuşit Zeus să dezbine și să cucerească?a reuşit!
Restul e can-can .
Da .
Ne-a dezbinat Zeus .
Cum zici .
Dar hai sa fim obiectivi .
Clar oamenii au proprietatile lor . De care sunt legati , ca au muncit ptr. ele .
Nu stiu cine ar fi fericit ca sa fie scos din proprietate pe motiv de expropiere.
Dar sa ne gandim si altfel.
Oare pretul cerut din ce este compus ?
Din pretul real pe care oricine POATE ca l-ar putea primi avand in vedere asezarea, accesul , etc ….
Plus deranjul creat prin obligativitatea stramutari.
Aici este de acceptat partea emotionala a lucrurilor.
La prima componenta lucrurile sunt clare . Daca maine dimineata nu s-ar discuta despre expropiere si unul dintre respectivii vizati ar incerca sa isi vanda proprietatea , sunt mai mult decat convins ca ar dura cativa ani pina ar intalni persoana dispusa ca sa le numere banii si sa o cumpere.
Ca e pozitionarea care este intre blocuri , este vorba de strazile alea inguiste cu accesul greoi.
Ganditi-va la str. Gradina cu Fragi , daca ii aduce la unul acasa o basula de nisip sau de balastru , in cazul in care construieste careva .
Pai trebuie toti vecinii de pe strada sa isi scoata de pe calea de acces masinile .
Iar bascula ( una din aia mica , scurta , nu mare sau lunga ) trebuie sa intre cu spatele , ca altfel nu se poate intoarce !
Majoritatea locatarilor zonei au curtile asa de mari si de largi incat nu isi pot parca propria masina in propria curte !
Sunt parcate insirate pe strada pe ambele parti.
Mergeti seara sa priviti.
La teren de 330 – 280- 250 metri, atunci cand mai ai construite cladirile una in alta , nu ai nici macar acces .
Asta pe linga aspectul absolut jalnic a tot felul de anexe ce pornesc ca niste lasaturi in lateral de la case .
Pretul oferit este unul mai mult decat corect conform strict evaluarii terenului sau a cladirilor construite pe acele terenuri.
In zona Horea , pe case vechi , dar cu teren de 500 metri patrati se plateste 75.000-80.000 de euro .
Apoi le demoleaza complet si isi construiesc case noi pe terem. Ca terenul si pozitia are valoare..
Vorbim de zona 0 a orasului , unul dintre cele mai frumoase cartiere din Oradea .
Nu de ansamblul acela de constructii bagate unele in altele, ramase in curtea interioara dintre blocuri , dupa marea demolare ordonata de Ceausescu!!
In zona aceasta de care discutam , nici terenul construbil ca suprafata , nici constructia ca atare , dar nici pozitionarea nu are vreun argument prin care sa zicem ca ar atrage un potential cumparator .
Sa ma mut de la bloc , ca sa …ce ?
Sa ma mut intr-o casa joasa , cu 30 de metri de curte , fara acces auto in curte , fara posibilitatea de a o demola si de a construi alta casa noua pe o suprafata suficient de mare ca sa schimb aspectul proprietatii .
Deci , …. ce am facut ?
Partea cu chestia emotionala pot ca sa o inteleg si nu o comentez .
Dar in nici un caz , aceasta nu poate dubla pretul real al proprietatii!
Proprietarii nu au cum sa considere un pret real enorm , avand in vedere suprafata terenului , a constructiei , vechimea , materialele utilizate , accesul in zona , pozitionarea , etc ..
Haideti sa mai si gandim cu mintea , nu doar emotional .
Asta este clar .
Dl.Szabo Odon s-a laudat in prag de alegeri ca a trecut in camera deputatilor o lege care sa-i protejeze pe cei expropriati cu forta de catre autoritati.Era vorba ca legea in cuprinsul ei va contine “expresis verbis” –despagubirea persoanelor la valoarea de piata si nu conform tabelului notarial aberant existent doar sa stabileasca taxa notariala minima la tranzactia imobilelor–plus un procent “emotional” cauzat de disconfortul exproprierii fortate.Acum UDMR este la guvernare de ce nu s-a finalizat na legea, de ce nu a fost trecuta si prin senat–forul de decizie in cazul acesta–?Pai mai guralivilor,tinti-va de cuvant si de promisiunea electorala si astfel poate le mai taiiiiiiati avantul la expropriatorii de profesie in dauna cetateanului.Acum sa va vad muschii de guvernanti,nu numai la intins mana permanent.Macar oadat fiti si voi alaturi de aomeni !
-
Bun !
Si atunci totusi, care e valoarea pietei, de piata, etc…??
Ca eu nu mai inteleg.
Oficialii zic ca valoarea este data de evaluator.
Fostul Arhitect zice ca valoarea de piata se descopera real doar cand efectiv stai sa vinzi, adica vezi cat sau cum ti se ofera pe mareata proprietate.
Oradean zice ca valoarea de piata o stabileste nu stiu cine care compara proprietatea lui cu alta pusa de vanzare altul pe OLX sau nu stiu pe unde dracu!
In final, toti vorbim despre o valoare, dar la fiecare calculul e altul, diferit.
In functie de interesul personal .
Eu asa observ.
Oare daca fiecare are o parere sau o idee, nu de aceea s-au infiintat prin lege societatile de evaluare?
Care sunt formate din specialisti.
Specialisti care nu tin cont de sentimentalisme.
Ci evalueaza exact DOAR CE EXISTA .
Adica , o bucata teren cu X metri patrati , una casa de locuit cu o suprafata construita de Y metri patrati, o curte + gradina, acces auto, etc ….
Apoi vine la analiza anul constructiei, materiale din cae este pozitionata constructia, accesul , utilitatile , zona in care este constructia de pe terenul respectiv, etc ……
Nu asa se face in orice tara civilizata?
Noi suntem iarasi altfel.
Noi trebuie sa tinem cont ca a fost ridicata casa de bunici,ca am locuit in ea alaturi de parintii nostri si azi stau impreuna cu noi si copiii.
Dar ce am facut 4 generatii in aceasta perioada nu vrem sa calculam.
Mi-ar place sa aflu un raspuns clar, desi imi dau seama ca e o iluzie asta.
Cum se face evaluarea CORECT??
Nu cu trimiteri sau aluzii sentimentale.
Asta e cert. -
Pai acuma vrea UDMR sa ceara de la Bolojan o pozitie de prefect in Bihor, sigur o sa faca o lege pentru singura lucru care stie cel mai bun Bolojan, adica sa exproprieze niste oameni… sa fim serios… bine ca a plecat Bolo, ce a inceput aici se extinde in tot judeti, daca sta si acolo 12 ani expropriaza pe tot judetul in afara de mari jucatori, gen fam Micula, bisericii ortodoxe, CFR, etc cu care nici in Oradea n-a reusit sa faca nimic, dar oamenii de rand au suferit
auzi “Fost Arhitect , pensionar”… tu tot gandesti cu gandirea asta de comunista…
alta e cand tu vrei va vinzi o casa si ceri prea mult sau altcineva (de ex primaria, statul) OBLIGA sa muti de acolo, NU E aceeasi pret la ambele…
daca pentru tine nu mai place unde esti si vrei sa muti altundeva, dar ceri prea mult pentu casa aceea e problema ta numai, dar daca primaria a facut tie un caz nefericit, de exemplu cu drumul express, pana atunci ai avut liniste si hopp a aparut acolo un drum cu trafic intens atunci primaria ar trebui sa plateasca tie o desbagubire…
si alta e cand tu esti bucurosi cu ce ai iar vine primaria si te expropriaza fara sa intreaba ce vrei tu, pur si simplu primesti 6 luni sa duci unde vrei cu o suma ce a zis un expert ca meriti fara sa calculeaza ca NU TU AI VRUT sa te muti acolo, etc ca sa faca un rahat de parcare… in timpul lui Ceausescu oamenii au primit dupa o casa din asa “caramida de pamant” cu 2 dormitoare un apartament cu 3 dormitoare la MAXIM in etajul 1-2 plus ceva bani in plus, iar acuma pentru o casa cu etaj da atatea bani cu cat nu prea poti sa cumperi 2 apartamente cu 3 camere construite in anii 2019-2020…
Ceasca’ macar a expropriat case ca sa faca un bloc de minim 4 etaje… alta e ca muncitorii au furat materialul, dar nah… dar acuma se expropriaza o casa cu etaj PENTRU O PARCARE PE SOL… unde e dezvoltarea???? sa faca macar o parcare cu 1-2 etaje, atunci zic ca merita sa faca, dar sa daramai o casa pentru un asfalt cu niste liniute???
nu vad cum puteti sa comparati cand tu VREI sa vinzi ceva cu aceea ca cineva CU FORTA se IA ce ai si da niste bani si tu trebuie sa taci…
cunosc o persoana care locuieste pe Doja si pe terenul vecinului prima data au construit un birou cu 2 etaje cat a fost acceptata ca si plan maxim pentru zona respectiva iar dupa un an au mai facut o mansada, toate ferestrele sunt asezate spre vecin, se vede tot ce face… vecinul a dat la judecata si a primit 1 milioane de euro si firma care a mai facut mansada e obligata sa refaca la maxim 2 etaje…
sau pe CFR de ce nu a expropriat Bolojan cand a facut pe drumul express si pe terenul aceea pe care in viata noastra CFR-ul SIGUR NU O SA foloseasca platim ANUAL sume uriase, cat plateste pentru oameniile asta pt O CASA… SI ANUAL, pana o sa exista drumul aceea… ca si chirie… dai seama, nu?
CUM poti sa fii om, cand pt o familie nu vrei sa dai o suma normala ca sa traiasca bine, dar de la CFR nu se para rau ca platesti ANUAL atatea bani, numai sa poti circula pe terenul respectiv cu masina?
Problema e una… tu vrei sa vinzi casa si NIMENI nu vrea sa dea atatea bani cat ceri tu, atunci sa nu primeste nici altul care E OBLIGAT SA PARASEASCA casa aceea, unde pana acuma a locuit bucurosi, asa-i? problema e ca daca tu nu primesti banii cat ceri pentru casa ta, casa tot o sa fie a ta, dar oamenii astea sunt OBLIGATI sa se mute de acolo, si daca nu place suma ce au primit, unde vor, unde primesc ceva, etc… nu o sa poate sa ramana acolo, cum ai tu casa…
-
Pai exact asta ce ai spus tu acuma inseamna definitia expropierii!!
Adica, daca proprietatea ta ajunge in situatia de a fi folosita intr-un scop de interes al unei comunitati de oameni, tu nu poti sa te opui, chiar daca nu iti face placere.
Iar legea expropierii spune ca, chiar daca tie nu iti place, expropierea se face, dar numai la un pret stabilit conform legii!!!
Nu conform dorintelor sau placerii mele sau ale tale!!
Si e valabil ptr. toti, domnule Oradean.
Iar despagubirea pe care o primesti o stabileste statul prin legea care spune ca doar evaluatorul are dreptul legal de a stabili nivelul acesteia.
Nu anunturile cuiva de pe OLX!!
Este ca si in cazul in care Armata pe timp de razboi iti rechizitioneaza bunurile. Nu poti face nimic.
Atunci ti le ia si le utilizeaza gratis.
Acum macar te despagubesc.
Tu si ceilalti, de fapt nu sunteti revoltati pe primarul fost sau actual, ci pe idea de expropiere.
Expropiere care voi nu vreti sa o intelegeti cum functioneaza, ca lege.
Astia nu pot sa iti dea bani cat considera parintii fondatori ai casei construite in 1950!
Ei pot sa iti dea bani doar cat permite legea expropierii, la nivelul stabilit de evaluator.
Caci altfel ar putea fi acuzati ca au fost mana in mana cu proprietarii si le-au dat bani mai multi de unde si-ar fi luat comision sub forma de spaga.
Daca erau PSD-isi sigur ofereau mai multi bani!
Mu??-
Domnule fost arhitect de la …mai lasati cu povestile arogante si lipsite de empatie, stim noi foarte bine de unde bate vantul. Fiul dumnevoastra a prins cateva proiecte banoase de la sacalii imobiliari in zone ce au legaturi cu exproprieriile primariei din diferite zone a orasului. Legea exproprierii modificata in 2018 este o lege care usor va pica la un viitor proces la Curtea drepturilor omului de la Strasbourg.O lege antidemocratica, neconforma normativelor legislatiei europene in privinta drepturilor omului.
”Cine se amesteca in tarate, il mananca porcii”
-
respirati europenism, va rog sa mi aduceti argumentele juridice pt care va pica legea la Strasbourg…
-
Gandire de om lacom care vrea sa se inavuteasca.
Adica …. tu gandesti asa.
Daca vrea primariaterenul de sub casa mea, inclusiv cladirea construita in 1960 de bunicii mei, atunci sa imi dea mie bani incat sa ma mut atat eu, copilul meu cu familia lui si nepotii nostri in alte trei case echivalente cu asta!!
Asta e gandirea ta, doctor Watson!
Probabil esti in contact cu aia ce sunt in situatie, ori chiar unul dintre ei.
Poate amic, prieten, neam.
Exact ptr. oameni ca tine cu astfel de gandire s-a hotarat in orice tara europeana ca sa dea legea expropierii.
Ptr. ca tot timpul se va gasi un istet care va contesta orice, oricand si oricum, doar sa isi traga cartusul pe generatii.
Doar daca ar primi bani exact cat a vazut el pe OLX in anunturi publicate de altii, atunci ar accepta.
Dar Primaria , Consiliul Local , Prefectura, astea toate sunt institutii ale statului, nu sunt societati de binefacere, domnilor!!
Astea nu doneaza , astea functioneaza dupa legi clare, scrise si publicate.
Cu aceste institutii nu merge targuiala ca la cumpararea unei masini second hand din Piata Ocska.
Asa ca mai lasa-ma cu empatia pe care incerci sa o aduci in povestea ta.
Stiu familie care locuieste in una din acele prorietati afectate de Primarie prin expropiere.
Sunt la a 4-a generatie de cand locuiesc in aceeasi cladire.
Un apartament, o garsoniera, nimic nu au cumparat de 4 generatii ptr. un copil sau nepot, stranepot, etc….
Ce ar dori ei acum?
Sa le dea Primaria macar doua – trei apartamente (echivalent in bani) ptr. fiecare familie ce locuieste in imobilul acela cu teren de 300 metri patrati?
Ei ar dori ca evaluatorul sa o ia cu empatia si pe o casa pe care daca ar vinde-o nu ar primi 70.000 de euro, sa le faca o analiza si sa propuna Primariei sa le dea macar vreo 200.000 de euro!
Caci nu le da nimeni. Sunt izolati acolo unii bagati in altii , intre blocuri . Nu stiu o persoana care ar fi interesata vreodata sa cumpere o proprietate in aceea pozitie. Nici daca cineva le-ar garanta ca vor sta acolo inca ptr.viitorii 100 de ani.
Nu?
Asa CRED CA GANDITI VOI ASTIA CARE NE POVESTITI CA EXPROPIEREA SE FACE PE BAZA DE EMPATIE.
DA.
Este vorba si de empatie daca simti ca omul are si un nivel de bun simt.
Dar cand vezi ca el incearca sa folseasca acest prilej ptr. a scoate din expropiere ce nu au scos trei generatii prin munca….
Scuze.
Dar la dracu cu empatia!
-
-
Foarte bine face Bolojan ,sa demoleze toate casele mai vechi de 30 de ani, trebuie parcari, parcuri si blocuri noi, aceasta e dezvoltare.
-
Blestematule
-
drop prostul satului ! pe unele din casa se vor face blocuri dar tu halesti tot ce varsa PNL cu tatucul !
-
Sa demolam si toate blocurile ca as urate ca niste cotete de beton. Aveti nevoie de noi cotete de beton cu credite de la banca, ca ase ai place taranului sa fie sluga si sa manance pita unsa pe bordul bmw lui.