Sâmbătă, la ora 19:00, s-au deschis porţile muzeelor pentru a primi miile de vizitatori. Noaptea Muzeelor şi în acest an s-a desfăşurat sub genericul „Muzeele orădene împreună!”, fiind ediţia a V-a. Din primele minute periplul prin expoziţii a început în valuri. Majoritatea şi-au fixat de acasă un traseu pentru a ajunge la cât mai multe obiective. Dacă nu au dorit să meargă cu maşină, orădenii au avut la dispoziţie transport gratuit asigurat de OTL cu un mijloc de transport destinat acestui eveniment. Alţii, mai curajoşi, au parcurs pe jos drumul de la un muzeul la altul. Unii au început cu Turnul Primăriei, alţii cu Sinagoga Neologă Sion sau cu Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand”, ori cu Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” sau Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”. Un pelerinaj a fost şi cel pe la Catedrala Romano-Catolică, apoi Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea şi Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. La sediul Episcopiei greco-catolice a putut fi vizitată expoziţia Remember – Incendiul de la Palatul Episcopal din 25 august 2018, o expoziție cu fotografii şi obiecte afectate de incendiu.
Cinci expoziţii noi
Cu doar două zile înainte de Noaptea Muzeelor, joi şi vineri Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural a vernisat nu mai puţin de cinci expoziţii, pentru a fi cu toate sălile pline pe când vor veni vizitatorii. Joi au fost deschise trei din cele cinci expoziţii, la etajul doi. Două dintre acestea au fost destinate cultelor religioase, respectiv cel luteran și cel al comunității evreilor mesianici. O expoziţie deosebită, deschisă tot joi, a fost „Capriciile modei”, care conţine piese şi accesorii vestimentare din anii 1850-1950, imagini după fotografii de epocă, piese de artă decorativă: cristal, porţelan, metal, mobilier, artă plastic. Expoziția a ajuns la Oradea cu sprijinul Muzeului Municipiului București, la vernisaj participând dr. Maria-Camelia Ene, expert în costum și accesorii vestimentare de epocă.
Alte două expoziţii au fost deschise vineri. Expoziţia „Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX). Funcţie şi iconografie” prezintă cele mai reprezentative piese ale colecţiei de cositoare din custodia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Sunt expuse diferite tipuri de piese laice şi religioase, obiecte de uz casnic, liturgic şi decorative, confecţionate în cursul secolelor XVI-XIX, în diferite ateliere din Transilvania. Cea de a cincea, „Pânza de păianjen”, este o expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Mediaș. Expoziţia cuprinde cele mai reprezentative piese ale colecţiei de tablouri realizate din pânză de păianjen ale artistului Emil Mureșan, decedat în luna noiembrie. Tablourile expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Municipiului Mediaș, la care s-au adăugat câteva piese din colecția personală a familiei. Toate cele cinci expoziţii noi au putut fi vizitate în Noaptea Muzeelor, alături de celelate expoziţii ale Muzeului Oraşului Oradea, precum expoziţia închinată Primului Război Mondial şi generalului Traian Moşoiu, „Zestrea Minerală a Maramureşului”, Istoria Pâinii, Memorialul Rezistență și Represiune în Bihor sau „Valerian – Primăvara românească a benzii desenate francofone”.
Muzee noi
S-a inaugurat, chiar cu o oră înainte de startul Nopţii Muzeelor, Muzeul Farmaciei. Episcopia Romano-Catolică, prin specialişti, a restaurat una dintre cele mai vechi și mai importante farmacii orădene, Apotheca Rodia a ordinului călugăresc al mizericordienilor, de pe Strada Republicii, nr. 33. În spaţiul de odinioară a farmaciei, unde aceasta a funcţionat timp de 250 de ani, se desfăşoară acum o expoziţie permanentă care cuprinde peste 1500 de artefacte provenite parțial din vechea apotecă, respectiv colecționate prin efortul comun al Episcopiei și al comunității urbei noastre, instrumente și technologii artizanale ale farmeceuticii preindustriale. Se poate admira mobilierul original și picturile murale ale oficinei, recent descoperite și datate din secolul al XVIII-lea.
Tot pentru prima dată, din circuitul Nopţii Muzeelor a făcut parte şi Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, din str Primăriei 25. La parter este prezentată cronologia în date a comunităţii evreieşti din cele mai vechi timpuri, date consemnate cu privire la prezenţa evreilor în Oradea şi contribuţia acestora la modernizarea oraşului. Despre vremurile triste povestesc urmașii celor care au supraviețuit Holocaustului.
Despre Roma antică, în aer liber
Una dintre expoziţiile de succes ale Muzeului Ţării Crişurilor este „Roma Antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară”. Încă din curtea muzeului aceasta era anunţată ca punct de atracţie principal, pe un ecran imens putând fi vizionat filmul de prezentare al expoziţiei. Obiectele aranjate în două săli sunt reproduceri la scară reală sau la scară redusă ale „maşinilor” de război inventate de romani şi ale „maşinilor” folosite în arhitectura civilă. Expoziţia a fost distinsă cu medalia de aur pentru inovaţie culturală de preşedintele Italiei şi este expusă pentru prima dată în România. Alte expoziţii care au fost vizate cu precădere au fost expoziţiile „Trench Art – arta din tranşee”, „Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari”, Icoane pe sticlă transilvănene (sec. XVII-XIX) din colecţia Muzeului Ţării Crişurilor sau „Salonul de Primăvară – Debreţin 2018, ediţia a XXVII-a. Premianţii”. Un punct important de atracţie a fost, la fel ca şi anul trecut, Vivariul.
Record de vizitatori
Dacă anul trecut estimările erau undeva la 20.000 de vizitatori, anul acesta estimările ajung la peste 39.500. Conform datelor primite de la Aurel Chirac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, cifrele aproximative arată aşa: Turnul Primăriei – 4.300 vizitatori, Sinagoga Neologă Sion – 5.100, Muzeul Oraşului Oradea şi Muzeul Istoriei Evreilor – 9.700, Episcopia greco-catolică -2.100, Episcopia romano-catolică – 3.000, Episcopia ortodoxă – 1.500, Muzeul Ţării Crişurilor – 7.500, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” – 2.100, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” – 800 şi Muzeul Militar – 3.500.
Citiți principiile noastre de moderare aici!